3 Eylül 2015 Perşembe

Sağlıklı zayıflamanın püf noktaları

Sağlıklı bir şekilde kilo vermek aslında çok da zor değil. Fakat günümüzün beslenme alışkanlıkları sağlıklı zayıflamanın önündeki en büyük engellerden bir tanesi. İşte diyet yaparken yapılan yanlışlar ve sağlıklı diyetin…

Sağlıklı bir şekilde kilo vermek aslında çok da zor değil. Fakat günümüzün beslenme alışkanlıkları sağlıklı zayıflamanın önündeki en büyük engellerden bir tanesi. İşte diyet yaparken yapılan yanlışlar ve sağlıklı diyetin püf noktaları…

Gençlerin turunçgiller, koyu yeşil yapraklı sebzeleri, yumurta, süt yemediği süt ürünleri, kırmız et ve balığı yetersiz miktarlarda tükettiğini biliyoruz. Bu sebepten ötürü bazı vitamin ve minerallerin yetersizliği gözlenmektedir. Dolayısıyla A vitamini, magnezyum, demir, çinko, kalsiyum ve potasyumdan yoksun kalmaktadırlar.

En zengin demir kaynağı kırmızı ettir. Kırmızı etten uzak beslenme demir eksiliğini ve buna bağlı olarak kansızlığı yaratacaktır. Demir kaynaklarınızın yok olması adet görememe ya da adet düzensizliği sorunlarını doğurur. Magnezyum eksikliği ise sancılı adetlerin sebeplerinden biridir. Vejetaryen beslenme tarzı olan ya da kırmızı eti yeteri kadar alamayanlar için yulaf, pekmez, kuru meyveler, kuru baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler alternatiftir. Aynı zamanda haftada 3 kere balık yemeniz önerilir.

Demirin vücut tarafından iyi emilimi onun C vitamini ile birlikte alınmasını gerektirir. Bu nedenle bol miktarda yeşil yapraklı sebze, portakal, kivi gibi meyveler tercih etmelisiniz.

Kemikleri koruyun

Kemik gelişimi 30 ’lu yaşlara kadar devam eder. Bu süreçte vücudu kalsiyumdan yoksun bırakmak boy uzaması ve kemik gelişimini engelleyecektir. Günlük kalsiyum miktarı 800-1000 mg ’dır.

Dengesiz beslenme ile boy uzamasının yavaşlaması, kemik yapısının oluşumunda gecikmeler, büyüme geriliği yaratır.

– Kırmızı et yemeyen ya da yeteri kadar öğünlerinde kırmızı ete yer vermeyen genç hanımlarda adet düzensizliği görülür.

– Aşırı beslenme fastfood ürünler atıştırmaları obezite ve ilerleyen yaşlarda kronik hastalıkların görülme riskini arttırır.

– Düşük kalorili diyetler yorgunluk, baş dönmesi, cilt kuruluğu, saç dökülmesi, üşüme, ishal veya kabızlık gibi yan etkiler yaratır.

– Tek tip diyetler, şok diyetler, zayıflama amaçlı kontrolsüz kulak dolma kullanılan haplar, belki kilo kaybettirir ama beraberinde sağlığınızı da kaybettirir. Geri dönüşü olmayan sağlık sorunları yaratır.

Gençlerin yaptığı hatalar

– Haftada 3 gün fast-food yerim: Evet -hayır

– Öğünlerimde en çok salata yerim: Evet -hayır

– Haftada 2 yada daha az kırmızı et yerim : Evet -hayır

– Pizzacı haftada 3 gün kapımızı çalar: Evet -hayır

– Kilo alınca hemen diyete başlarım : Evet -hayır

– Diyetlerimi arkadaşlarımdan alırım: Evet -hayır

– Şok diyetlerle hızlı kilo veririm ve başım sıkıştıkça yaparım: Evet- hayır

– Film seyrederken ve ders çalışırken en iyi arkadaşım cips ve atıştırmalıklardır: Evet -hayır

– Hamur işlerine asla hayır demem: Evet -hayır

– Adet düzensizliği yaşarım: Evet -hayır

– Çok çabuk yoruluyorum uykuyu çok seviyorum: Evet -hayır

– Vücut geliştirmek için spor salonundan çıkmıyorum: Evet -hayır

Cevaplarınızın çoğunluğunu evet oluşturuyorsa geç olmadan kendinize çeki düzen vermelisiniz. Tehlike çanları çalıyor.

Kaynak: Sagliksiteniz.Com

Sağlıklı zayıflamanın püf noktaları
11 Nisan 2009 - 14:43:48 1 Yorum 1.697 okunma 0 beğeni
Etiketler: adet düzensizliği, beslenme alışkanlıkları, diyet hataları, diyet yanlışları, diyetin zararları, düşük kalorili diyet, etkili diyet, kilo vermek, sağlıklı diyet, sağlıklı zayıflama
Yorum yaz Yararlı buldum0

0 yorum:

Yorum Gönder