9 Aralık 2015 Çarşamba

Flamingolar...

Flamingo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikipedi:TaksokutuVikipedi:Taksokutu
Flamingo
Karayip flamingosu (Phoenicopterus ruber)
Karayip flamingosu (Phoenicopterus ruber)
Bilimsel sınıflandırma
Alem:Animalia (Hayvanlar)
Şube:Chordata (Kordalılar)
Sınıf:Aves (Kuşlar)
Takım:Phoenicopteriformes
(Flamingolar)
Fürbringer, 1888
Familya:Phoenicopteridae
(Flamingogiller)
Bonaparte, 1831
Cins:Phoenicopterus
Linnaeus, 1758
Diğer adları
Flaman
Türler
Metne bakınız.
Dış bağlantılar
Commons-logo.svg Wikimedia Commons'ta Flamingo ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies-logo.svg Wikispecies'te Flamingo ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.
Laguna Colorada'da And flamingoları
Flamingo (Phoenicopterus), flamingolar (Phoenicopteriformes) takımının flamingogiller (Phoenicopteridae) familyasındanPhoenicopterus cinsini oluşturan 6 kuş türünün ortak adı.
Tek bir cins (Phoenicopterus) ve onun altındaki 6 türden oluşur. Ancak biyologların en yeni verdiği sonuçlara göre; Avrupa türü,Rosa türü, ve kendi içinde ve çaprazlama üreyebildiklerinden 2 alt türü olan Küba türü olarak türlendirilir.
Flamingo, Anadolu'da Allı turna olarak bilinir.[1]

İçindekiler

  [gizle
  • 1Görünüm
  • 2Dağılım
  • 3Yaşam alanları ve beslenme
  • 4Sistematik
  • 5Üreme
  • 6Resim galerisi


Görünüm

Flamingolar, uzun ve ince bacaklara, yine uzun, eğri bir boyuna ve rosa rengi tüylere sahiptir. Belirgin özelliklerinden biri kıvrık birgagalarının olması ve bunun, üst kısmıyla daldırıpta, yiyecekleri su ya da çamurdan çıkarırken filtre vazifesi görmesidir. Tüylerindekikırmızı renk tonları, yedikleri yiyeceklerin içerdiği karotin miktarına göre değişir. Esaret altındaki genç kuşlar, çok az karotin içeriklibesinler aldığından beyaz tüylere sahiptirler.

Dağılım

Flamingolar Afrika, Güneybatı ve Orta Asya, Güney Avrupa Güney ve Orta Amerika'da görülürler. Güney İspanya ve GüneyFransa'da da kuşun en büyük ve yaygın türü olan rosa flamingo (Phoenicopterus roseuskuluçka zamanı görülürler. Bu tür 130 cm boyunda olup Afrika, Asya ve Güney Avrupa'da yaşarlar.
Almanya'nın Hollanda sınırında ise çeşitli flamingo türlerinden bir koloni yaşar ki bu koloni Dünya'nın en kuzeyde yaşayan kolonisidir.

Yaşam alanları ve beslenme

Flamingolar büyük topluluklar halinde, durgun sulara sahip göltuz gölü ya da lagünlerde yaşalar. Diğer hayvan türlerinin az bulunduğu, sıra dışı doğa koşullarının bulunduğu yerlere gelirler. Örnek olarak tuz gölleri ya da alkalik içerikli göller verilebilir. Kısacası bu kuş türü tuzlu ve sodalı sığ sularda yaşar. Bunların dışında ısı farklılığının aşırılıklar gösterdiği durumlara da katlanabilirler.Yurdumuzda en iyi gözlendiği yer Denizli/ Çardak havaalanının bulunduğu Acıgöl' dür.
Bulundukları ortamda kuş gruplarının birey sayısı 1 milyonu bulabilir.
Genelde yengeçkaridesartemia gibi eklem bacaklı hayvanları, karınca larvası ve yosun yerler. Aşağı doğru eğik gagası sayesinde, yiyecekleri çok zor ortamlarından dahi çıkarabilirler.

Sistematik

İç sistematikte iki farklı konsept vardır.: Flamingoların PhoenicopterusPhoeniconaias ve Phoenicoparrus olarak üç cinse bölünmesi veya tüm türlerin ortak olarak Phoenicopterus cinsinde birleşmesi. Son varyete daha eski olurken ilk olarak bahsedilen de yeni değildir. Phoenicoparrus 1856'da Charles Lucien Jules Laurent Bonaparte tarafından, Phoeniconaias 1869'da George Robert Gray tarafından bölünmüştür. Her iki varyete bugüne kadar gelirler. Phoenicopterus diğer ikisinden daha az özelleşmiş bir pul yelpazesinden ayırt edilirken, Phoeniconaias ve Phoenicoparrus ise bir arka tırnağın olması veya olmaması ile farklılaşırlar. Aşağıda 3 cinsin dağılımları bulunur.
  • Phoenicopterus
  • Büyük flamingo (Phoenicopterus ruber)
  • Şili flamingosu (Phoenicopterus chilensis)
  • Phoeniconaias
  • Küçük flamingo (Phoeniconaias minor)
  • Phoenicoparrus
  • And flamingosu (Phoenicoparrus andinus)
  • James flamingosu (Phoenicoparrus andinus)
Karayip flamingosu (Phoenicopterus ruber ruber) bugün genelde Büyük Flamingo'nun alt türü olarak geçer. Bu durumda Büyük flamingo ruber türü adını alırken, Karayip flamingosu ve büyük flamingo ayrı türler olarak sınıflandırıldığı durumlarda, karayip flamingosu ruber büyük flamingo ise roseus tür adını alır.

Üreme

Savunmasız olduklarından genelde geceleri uçarlar ve ıssız bölgelerde ürerler. Her dişi, konik yuvasına birer yumurta bırakır. Yavrular yumurtadan çıkana kadar eşeler. Sıra ile kuluçkaya yatar. 30-32 günde yavrular çıkar. Ördek iriliğinde olan yavrular, gri renklidir. İki aylık olana kadar anne ve babaları tarafından beslenir. 100 günlük olunca uçarak ayrı topluluklar kurarlar. Düzenli üremeleri yoktur. Her yıl veya 3-4 yılda bir kere yumurtlayanları da vardır.

Resim galerisi