31 Ocak 2016 Pazar

Bebeklerde Ay Ay Uyku Düzeni...

TOK VE MUTLU BİR BEBEĞİN İYİ UYUMASI BEKLENİR ANCAK
Yeni doğan bebeğin bir yaşına kadar geçen süreçte, olması gereken uyku düzenini Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erhan Ateş anlatıyor.

İlk üç ay bebeğin vücut biyoritmi henüz olgunlaşmamıştır ve bebek, gece-gündüz ayrımını yapamaz. Bu nedenle uyku düzeni problemlidir. İlk aylarda gündüzleri geceden daha çok uyuyan bebeklere sık rastlanır. Bu durum 3. aya kadar devam eder.


3-6 Aylık bebek
Üç ayını doldurmuş bir bebek geceleri hala uyuyamıyorsa bir sorun olup olmadığı araştırılmalıdır. Çünkü tok ve mutlu bir bebeğin iyi uyuması beklenir. Aksi takdirde özellikle gizli kalan bir bağırsak ya da idrar yolu enfeksiyonu araştırılmalıdır.


6-9 Aylık Bebek
Bu dönemde bebeğin kendi odasında tek başına uyumaya alışmış olması gerekir. Bebek bu alışkanlığı edinemezse 4-5 yaşına kadar ebeveynle aynı odayı paylaşmak isteyebilir. Bu nedenle tok, susamamış ve altı temiz bir bebeğin her ağlamasına müdahale etmek doğru değildir. Bu amaçla gerekirse bebeği bir süre ağlatmayı göze almak gerekir. Bebek, uykusu açıldığında her zaman kucağa alınmayacağını bilmeli ve tek başına tekrar uykuya dalması gerektiğini öğrenmelidir.


9-12 Aylık Bebek
Bu döneminde yatağına konar konmaz ağlama krizine giren ve gece boyunca da ara ara şiddetle ağlayarak annesini yanında isteyen bebeklerle sık karşılaşılır. Bebeklerin gece boyunca sık uyanmaları ve tek başına yatmakta zorlanmaları genellikle 9-12. aylar arasında en üst seviyelere çıkar. Zira bu dönemde bebekler genellikle terk edilme korkusu yaşar ve daima ilgi görmek ister. Gittikçe bilinçlendiğinden daha fazla rüya gören bebek, bu rüyalar nedeni ile derin uykuya dalmakta zorlanır. Bu dönemde genellikle diş çıkaran bebek, ağrıları nedeni ile gece huzursuz olabilir. Uyku sorunu yaşayan bebekler için çözüm önerileri * Bebeğin kendi başına uykuya dalmayı öğrenmesi sağlanabilir. Bu durumda, bebeğin ağlamasına kayıtsız kalınabilirse, bebek her ağladığında odasına gidip teskin edilmez. * Bebeğin odasına sürekli girmek yerine aralıklı olarak ve kısa süreli girilip teskin edildikten sonra çıkılabilir. * Mücadele etmeyip bebeğin anne ve babası ile birlikte uyumasına izin verilebilir. Bebeğin yapısı ve koşulları göz önüne alındığında her üç önerinin de çözüm olabileceğini söyleyen Dr. Erhan Ateş, şöyle devam ediyor: “Geceleri kendi odasında tek başına uyumak istemeyen ve anneye bağımlı bir tutum sergileyen bebeklerde en sık önerilen yöntem “aralıklı teskin etme”dir. Bu yöntem, hem ebeveyn hem de bebek için daha az zorlayıcı olur. Bu yöntemde ebeveynin geceleri sık uyanan bebeğin odasına bebeğin ağlamaya başlamasından bir süre sonra gitmesi öğütlenir. İlk gün bebeğin ağlamaya başlamasından 2 dakika sonra, 2. gün 5 dakika sonra, 3. gün 10 dakika sonra gitmek gibi. Bir süre sonra bebek ağlar ağlamaz kucağa alınmadığını, ne yaparsa yapsın kucağa alma talebinin karşılanmadığını algılayacaktır.”

Kaynak: http://www.hurriyetaile.com/bebek/bebegin-uykusu/bebeklerde-ay-ay-uyku-duzeni_15014.html/4#detail?utm_source=copy-paste&utm_medium=copy-paste&utm_campaign=copy-paste-with-url


30 Ocak 2016 Cumartesi

Bebeklerde Öksürük, Sebepleri ve Sonuçları

 bir hastalık belirtisi olabileceği gibi, boğazda veya solunum yollarındaki tahriş edici bir maddeye karşı tepki de olabilir. Peki ?

Öksürük akciğer enfeksiyonlarındaki veya solunum yollarındaki balgamın sökülmesini sağlar. Kuru gıcıklı öksürük, pek ciddi bir sorun olmamakla birlikte, nedeni her zaman bilinemez. Soğuk algınlığı sırasında burun akıntısının geriye giderek solunum borusunu tahriş etmesinden dolayı olabilir. Vücudun ana soluk borusuna yabancı bir cisim kaçmışsa bunun atılmasına yönelik bir çaba olarak da kuru öksürük görülebilir. Çocuğun çevresinde sigara içiliyorsa, sigara dumanı, çocuğun solunum yollarını tahriş ederek kuru öksürüğe sebep olabilir. Kulak enfeksiyonları da kuru öksürüğe yol açabilir.

Neler Yapılmalı♦ Eğer öksürük balgamlı bir öksürükse, kesinlikle öksürük şurubu kullanmayın. Bu durumda öksürüğün kesilmesi değil, öksürükle birlikte balgamın sökülüp atılması önemlidir. Öksürürken çocuğunuzu yüzükoyun olarak dizinize yatırın, sırtına hafif hafif vurarak balgamın çıkmasına yardımcı olun.
♦ Geceleri öksüren çocuğunuzun yastığının altına destek koyarak dik yatmasını sağlayın. Sümüğün boğazından aşağılara kayarak tahrişe yol açmasını da engellemiş olursunuz. Yüzükoyun veya yan yatırmak da tahrişi önler.
♦ Öksüren çocuğunuzun odasını sürekli nemli tutun. Yanında bir çaydanlık su kaynasın veya bir camı hafif aralık bırakarak odanın havasının kurumasını önleyin. Odayı fazla ısıtmayın.
♦ Yatmadan önce çocuğunuzun boğazını yumuşatmak için ılık bir şeyler verin. Süt salgı oluşumunu artırdığı için 6 aylıktan büyük çocuklara süt vermeyin. 18 aylıktan büyük çocuklar için birkaç damla ılık su içinde eritilmiş bala limon suyu katarak hazırlayacağınız içeceği verebilirsiniz.

Öksürük İçin Doğal Yöntemler
Karışık Çay:Elma kabuğu ve çekirdeği; Bir elmanın kabuğunu soyun, bir kaç da çekirdeğini koyun, birazcık ıhlamur, bir iki karanfil, belki bir tarçın kabuğu.Bir dilim de limon..Bunu üsüttügünüz günlerde sizde için sıcak sıcak ve bolca, ılık ılık çocuğunuza içirin (1 yaşından büyük çocuklar için balla tatlandırabilirsiniz).

Bal & Zencefil:Büyükler için (çocuğunuza kullanmayın) bir tatlı kaşığı bala toz zencefili karıştırarak macun yapıp için (yiyin), boğazınıza çok iyi gelir.

Pekmez & Karabiber:İki tatlı kaşığı dut pekmezine uygun miktarda karabiber katıp karıştırın ve günde bir kaşık verin. Bir iki güne kadar öksürük geçecektir. ( 1 yaş sonrası)

Karışık Çay:Okaliptüs, Hatmi çiçeği, Dal tarçın, Nane, Ihlamur, Meyankökü, Ada çayı, Kekik, Elma kabuğunu karıştırarak, demleme usulu çay yapın ve içirin. 1 yaşından büyük bebekler için bal ile tatlandirilabilir. Daha küçük bebeklerde ise pekmez kullanılabilir.

Bal & Karabiber:1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı bal ile ile karıştırılarak verilir.Ardından da süt. Bu formül biz büyükler için de etkilidir.(1 yaş sonrası )
Tereyağ & Pekmez:2 çorba kaşığı tereyağıyla 1 çorba kaşığı pekmezi azıcık (1 tatlı kaşığı suyla) kaynatın, ılıkken içirin...Hem çok lezzetli hem de öksürüğü şıp diye kesiyor. (6 ay sonrası için)
Karışık Çay:Aktarlardan bulunan "Havlıcan" kökü (1 taneyi 2 kere kaynatabilirsiniz), elma kabuğu, kabuk tarçın ve ıhlamur kaynatılarak balla tatlandırıp içirin.(1 yaş sonrası)

Ihlamur & Ayva Yaprağı:Ihlamurla ile ayva yaprağı beraber kaynatıp verilirse öksürük için iyi bir çözüm olabilir.( 1 yaşından küçük bebekler için )

Soğan Kürü 1: 1 baş beyaz soğan, 1 çay bardağı toz şeker; Soğan piyazlık doğranır ve çukur bir kaba konur. Toz şekerin tümü soğanın üzerini örtecek şekilde dökülür. 1 saat sonra çukur kapta soğanın üstüne kadar suyunu bıraktığını göreceksiniz. Bu sudan istediginiz zaman , istediginiz sıklıkta en az 1 yemek kaşığı içmek gerekir. ( toz şeker yerine bal da konulabilir )

Soğan Kürü 2:Soğanı soyduktan sonra cücüğünü oy. Alttan yorgan iğnesiyle derin delikler aç.Bir çay fincanına yada bardağa soğanı oturt. Oyduğun kısma bal doldur.Bardağa süzüleni verebilirsin.Bu arada bal boşalınca bir kez daha balla doldur.İki kez balın süzülmesi yeterli. Sonra soğanı atabilirsin. Bu miktarı bir gün içinde tüketin. 2-3 gün yapıldığında yeterli oluyor zaten.

Turp Kürü: Küçük bir mandalina büyüklüğündeki siyah turbun üstünden kapak olacak şekilde kesilir. Altıda düz durması için kesilip düzeltilir. Kabak oyacağı ile içi oyularak boşaltılır.Kabuğunu soymuyoruz sadece iyice yıkıyoruz. Küçük bir kasenin içine oturtup içini ağzına kadar balla dolduruyoruz. 8-10 saat sonra balın etkisiyle turbun suyu dışarıya doğru koyduğumuz kasenin içine akıyor.İşte bu suyu kendiniz yada çocuğunuza sabah, öğle akşam birer tatlı kaşığı içiriyoruz. İçimi balla karışık bir tat olduğundan fena sayılmaz hatta alışabilir bile. Yalnız aşağı yukarı 12 saatte bir içine yine birmiktar bal daha ilave ediyoruz ki suyu iyice çıksın. Kasedeki suyu kaşık kaşık içiriyoruz aktıkça. 3-4 gün sonra eğer öksürük geçmezse ikinci bir turp hazırlayabilirsiniz.

Not: Burada yazılanlar sadece tavsiye niteliğindedir.Teşhis ve tedavi için lütfen doktorunuza danışınız.