15 Temmuz 2014 Salı

Kabızlığı Doğal Yollarla Hayatınızdan Çıkarın

Kabızlık, tıp dilinde ''konstipasyon'' pek çok insanın karşı karşıya kaldığı, uzun dönemde oldukça rahatsız edici olan ve vücut için büyük sıkıntılar oluşturabilen bir sorundur.

Öncelikle söylemeliyiz ki kabızlık bir hastalığın belirtisi olabilceği gibi beslenmenize, ne kadar aktif bir hayat sürdüğünüze, yaşamınızdaki stres faktörlerine bağlı olarak da gelişebilir. O nedenledir ki kabızlık her zaman patolojik bir durumun göstergesi değildir fakat hafife de alınmamalıdır.




Öncelikle kabızlığın neden olabileceği konusuna değinelim:

-Sağlıklı bir insan günde ortalama 15-20 gram lif tüketmelidir. Lifli gıdalar barsak motilitesini uyarır, dışkı kıvamını yumuşatır ve sindirimi kolaylaştırır. Diyetinizdeki lif miktarını azalttığınız zaman kabızlık sorunu baş gösterecektir.

-İkinci olarak değinilmesi gereken, belki de en önemli olan şey ise su. Su vücuttaki tüm enzimatik faaliyetler için gerekli bir yakıt olduğundan günde 1,5 litre su tüketiminin altına indiğiniz zaman sindiriminiz de bundan nasibini alacaktır.

-Üçüncü önemli nokta ise hareket. Günde en az 30-40 dakikasını egzersize, en azından hafif tempolu yürüyüşe ayırmayan insanların barsak faaliyetleri yavaşlar. Egzersiz, hem salgılattığı serotonin sayesinde stresi azaltarak dolaylı yoldan, hem de kasları çalıştırdığından doğrudan sindirime etki etmektedir. Sedanter yaşam uzun dönemde kabızlığı da beraberinde getirir.


Peki kabızlık, halk dilinde ''tuvalete çıkamamak'' sorunu baş gösterdiğinde beslenmemize neleri ekleyerek bunun üstesinden gelebiliriz? Barsak faaliyetlerini olumlu etkileyen gıdalar nelerdir?

1-Erik: İçerisinde vitamin A,B,C ve fosfor, magnezyum gibi mineraller bulunan erik sindirim faaliyetlerini düzenler, iyi bir laksatiftir ve aynı zamanda idrar söktürücüdür. Taze veya kuru haliyle tüketebilirsiniz.


2-Elma: İyi bir lif kaynağıdır. Aynı zamanda 1 bardak kahveyle neredeyse aynı miktar kafein içerir ve uyku açma özelliğine de sahiptir. Tok tutar. Fakat buradaki püf noktası, elmanın dilimlenerek ve soyularak değil, kabuklarıyla ısırılarak yenmesi gerektiğidir.




3-Kayısı: Kuru veya yaş tüketebileceğiniz kayısı sindirim faaliyetlerine oldukça faydalıdır. Özellikle gece yatmadan 3-4 adet kuru kayısıyı oda sıcaklığında 1 bardak suda bekletip, sabah kalktığınızda kayısıları yer ve suyu da içerseniz kabızlığı kısa sürede yenebileceğinizi göreceksiniz. Fakat ölçüyü kaçırmamakta fayda var, aşırı tüketimi ishale yol açabilir, kaş yaparken göz çıkarabilirsiniz.

4-Üzüm: Özellikle kuru siyah üzüm kabızlığın en büyük düşmanlarından biridir. Kuru üzümü de kayısı için verdiğimiz formüller tüketebilirsiniz. Unutmadan ekleyelim, siyah üzüm zihin faaliyetlerini olumlu yönde etkiler ve iyi bir kan yapıcıdır.

5-Zeytinyağı: Tek başına tüketimi biraz zor gibi görünebilir, fakat günde 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketmek de sindirim faaliyetlerini olumlu etkiler, kalp ve damarlara iyi gelir, aynı zamanda cildinizi de güzelleştirir.


Kabızlık yaşıyorsanız asla tüketmemeniz, uzak durmanız gereken yiyeceklere gelirsek eğer;

-Kola, gazoz gibi asitli içecekler

-Leblebi

-Muz

-Kafein-tein içeren içecekler (kahve, kola, çay)

-Limon ve sirke

-Patates ve beyaz ekmek

Kabızlık sorununu yendiniz ve uzun bir süre karşı karşıya kalmak istemiyorsanız, beyaz ekmeği hayatınızdan çıkarıp tam buğday ekmeği tüketmek, bol bol sebze ve meyve yemek, günde en az 2 litre su içmek ve haftanın en az 5 günü minimum 30 dakikalık egzersizler yapmak fayda sağlayacaktır.


Sağlık Sayfam, sağlıklı, mutlu günler diler...


0 yorum:

Yorum Gönder