17 Ocak 2015 Cumartesi

Soğuk Algınlığı İçin Kış Çayı Tarifi

Kış aylarının tam ortasındayız. Havalar bir ısınıyor, bir soğuyor. Ya yerlerde 2 metre kar görüyoruz, ya da güneş gözlükleriyle geziyoruz. Hava değişimlerinin soğuk algınlığına yakalanmak için çok elverişli olduğu su götürmez bir gerçek.

Öncelikle yapılan çok büyük bir yanlışa değinmek istiyorum. Halk arasında ''üşütmek'' olarak adlandırılan soğuk algınlığı, rhinovirus'un sebep olduğu bir hastalıktır, yani VİRALdir. Her soğuk algınlığı sırasında doktor kontrolü olmadan antibiyotik içmek kesinlikle yanlıştır. Soğuk algınlığının tedavisi bol su tüketmek ve istirahattir. Semptomları hafifiletmek için parasetamol/psödoefedrin gibi maddeler içeren grip ilaçları kullanılabilir. Eğer soğuk algınlığı 1 hafta içinde geçmemişse, viral hasarın üzerine sekonder bir bakteriyel enfeksiyon binmiş demektir ve o zaman antibiyotik endikasyonu doğar.

Bir diğer önemli nokta ise, antibiyotik kullanmaya başladıktan sonra 1-2 gün içerisinde iyileşme hissedip ilacı bırakmanın yanlış olduğudur. Antibiyotikler asla başlanılan kutu bitmeden kesilmemelidir, aksi takdirde bakteri direnci ve daha tehlikeli enfeksiyonlara yatkınlık gelişir.

12.01.15 itibarıyle eczanelerden antibiyotiklerin reçetesiz alınması yasaklandı, bu da doktor kontrolünde daha iyi bir tedavi için mantıklı bir adım oldu pek tabii.


Şimdi gelelim ev yapımı çay tarifimize;

1 adet portakal
1 adet elma
1 adet limon
1 adet greyfurt
Çubuk tarçın
1 tutam ıhlamur
1 çay kaşığı zencefil
1 tatlı kaşığı bal

Bir tencerenin içinde 1 litre su kaynatın ve altını kapatın.
Tüm meyveleri 4 dilime bölüp kabukları ile birlikte kaynar suyun içerisinde, mümkünse aktardan temin edeceğiniz ıhlamuru ve çubuk tarçını da ekleyip 20 dakika bekletin.
Kabukları ve tarçınları çıkarıp suyu süzün.
Biraz soğumaya bıraktıktan sonra bardağa servis yapın ve içerisine 1 tatlı kaşığı bal, 1 çay kaşığı da zencefil ekleyin.
Ve tamamen doğal malzemelerden yapılmış kış çayımız hazır! Bunu hem hastayken, hem de kış ayları boyunca hastalığa yakalanmamak için önleyici olarak her gün 1 bardak tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Sağlık Sayfam hastalıksız, sağlıklı, huzur dolu bir kış diler...

0 yorum:

Yorum Gönder