Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet, insülin üretimi ve/veya kullanımındaki sorunlar nedeniyle ortaya çıkan kronik bir hastalıktır ve kan şekerinin yükselmesiyle kendini belli eder. Yulaf ve adaçayı gibi…
Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet, insülin üretimi ve/veya kullanımındaki sorunlar nedeniyle ortaya çıkan kronik bir hastalıktır ve kan şekerinin yükselmesiyle kendini belli eder. Yulaf ve adaçayı gibi bitkiler diyabet tedavisine yardımcı olan başlıca bitkiler.
Diyabet tedavisinde hedef, kan şekeri değerlerinin normal sınırlarda tutulmasıdır. Bunun için diyabet hastasının yemesi ve yememesi gereken besinleri çok dikkatli seçmesi gerekiyor.
Şeker kontrol edilmediğinde kalbi, böbrekleri ve gözleri olumsuz etkiliyor. Doktor kontrolünde kan şekeri değerleri normal tutularak sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün. Bunun yanı sıra şifalı bitkilerden de yararlanılabilir.
Diyabete iyi gelen bitkiler; adaçayı yaprağı, abdestbozan otu, boyotu tohumu, böğürtlen yaprağı, ceviz yaprağı, çoban üzümü yaprağı, dulavrat otu kökü, dut (kara) yaprağı, sarımsak başı, soğan, üvez yaprağı, zeytin yaprağı olarak sayılabilir.
Mersin yaprağı
1 litre sıcak suya 20gr mersin yaprağı konup 5-10 dakika demlenir ve gün boyu içilir.
Bitki karışımı
250 gr servi kozalağı, 250 gr pelin otu ve 100gr melisa 2,5 litre alkole konur. Hava almayan bir kapta 45 gün bekletilir ve günde 3 öğün, aç karna, 1 kahve fincanı suya 8-10 damla damlatılarak içilir.
Adaçayı
Günde 1-2 bardak, öğün aralarında, şekersiz içilir.
Fasulye kabuğu çayı
Günde 2-3 bardak, aç karnına, tatlandırılmadan içilir.
Isırgan otu çayı
Günde 2-3 bardak, öğün aralarında, tatlandırılmadan içilir.
Zeytin yaprağı
5 gram yapraklar 150 ml suda 5 dakika kaynatılır, süzülerek, günde 2-3 çay fincanı içilir.
Çiğ lahana ve kuru soğanÇiğ lahana ve kuru soğan bolca tüketilmelidir. Lahana salata biçiminde, istenirse soğanla da karıştırılarak yenebilir. Ayrıca, çiğ lahana mutfak robotundan geçirilerek, özsuyu günde 1-2 bardak içilebilir.
Ayrık otu
Şeker hastalarına önerilen ayrık otu, bol miktarda A ve B vitamini içerdiğinden karaciğer rahatsızlıklarına karşı oldukça etkilidir.
Bitki karışımı
Beş parmak otu, böğürtlen yaprağı, yaban mersini fasulye kabuğu karışımına karanfil ilave edilerek kullanılması şeker hastalığına karşı tavsiye edilmektedir.
Çayır papatyası
Çayır papatyasının çiçeklerinin suda kaynatılması ile elde edilen çay veya sıkılarak elde edilen çayır papatyası suyu, şeker hastalarına yararlı olup, karaciğer dostu diye de anılan bir bitkidir.
Karnabahar
Karnabahar şeker hastalığına karşı etkilidir.
Keten tohumu
Keten tohumu (1 yemek kaşığı) 1 litre suda, su yarım litreye düşünceye kadar kaynatılır ve günde üç kere içilirse kandaki şeker miktarı düşer.
Kuru fasulye
Kuru fasulye de şeker hastaları için yararlıdır.
Salatalık
Salatalık kandaki şeker miktarını ayarlar.
Soğan, enginar, pancar, zeytin, zeytinyağı, fındık, ceviz ve badem, şalgam şeker hastalığına iyi gelir.
Bitki karışımı çayı
– Ceviz yaprağı, zeytin yaprağı, karadut yaprağı, kara üzüm yaprağı, böğürtlen yaprağı, ısırgan otu ve yulaf bitkisi, kurutulmuş ve ince kıyılmış olarak, eşit oranda karıştırılır.
– 2-3 çay kaşığı dolusu bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür.
– Günde 2-3 bardak çay, aç karnına, tatlandırılmadan içilir.
– İki haftalık bir kürden sonra bir hafta ara verilir ve aynı küre yeniden başlanır.
– Bu karışım için ille de tüm bitkilerin bir araya getirilmesi gerekmez.
– Bitkiler tek olarak da kullanılabilir.
Kaynak: Sagliksiteniz.Com
Diyabet hastaları için şifalı bitkiler
0 yorum:
Yorum Gönder