Yaşamının her alanında birçok insanı rahatsız eden mide mukozası iltihabının alkol, sigara, yanlış beslenme ve stres kaynaklı olduğunu belirten uzmanlar, hastalığı tetikleyen uyarıcı maddelerden kaçınarak ve gerekli bitkisel takviyelerle rahatsızlığın…
Yaşamının her alanında birçok insanı rahatsız eden mide mukozası iltihabının alkol, sigara, yanlış beslenme ve stres kaynaklı olduğunu belirten uzmanlar, hastalığı tetikleyen uyarıcı maddelerden kaçınarak ve gerekli bitkisel takviyelerle rahatsızlığın kolaylıkla tedavi edilebileceğini belirtiyor.
Sindirim aksaklığı gibi işlevsel mide rahatsızlıkları, organik bir hastalığa dönüştüklerinde, öncelikle midenin iç yüzeyini saran mukoza tabakasında iltihaplanma oluşur. Herhangi bir enfeksiyondan veya bazı besinlere karşı oluşan tepkilerden kaynaklanabilen bu iltihaplanma kısa sürede iyileşebilir ama uzun süreli (kronik) bir hastalık haline de gelebilir. Uzun süreli hastalıkların kaynağı, yanlış beslenme, alkol, sigara ve stres olabilir.
Genelde, bu nedenlerin birkaçı bir arada bulunur. Gastrit tedavisinin temelini, özel bir diyet ve şifalı bitki kullanımı oluşturmalıdır.
Diyet konusunda öncelikle dikkat edilmesi gereken husus, iltihaplanmalara yol açan veya oluşmuş iltihaplanmaların durumunu daha da kötüleştiren uyarıcı maddelerden kaçınmak olmalıdır. Kimyasal veya mekanik uyarıcılar ve ısı da göz önünde bulundurulmalıdır.
– İltihabik ortama çok kötü etki yapacakları için, çok sıcak yiyecekler ve içecekler tüketilmemelidir. Çok soğuk yiyecek ve içecekler de benzer etki yapabilirler.
– Kimyasal maddeler hastalığı doğrudan etkileyebilirler. Sirke ve benzeri ürünler içeren besinlerden ve turşulardan uzak durulmalıdır. Mide mukozasını aynı biçimde olumsuz etkileyen alkolün her çeşidinden kaçınılmalıdır. Tütün kullanımı da hastalığı kötüleştirir, çünkü tütünün içindeki katranın önemli bir bölümü mideye ulaşır. Bol baharatlı ve yağlı yemekler de rahatsızlıklara yol açabilir.
– Mekanik tahrişe neden olabilecek besinlerden, örneğin, yara üstünde bir zımpara etkisi yapabilecek lifli besinlerden kaçınmak gerekir. Uygulanacak olan diyet daha çok yumuşak besinlerden oluşmalıdır; kara ekmek, fındık-fıstık ve domatesten uzak durulmalıdır. Ama hastalık atlatıldıktan sonra, sağlıklı bir beslenme için çok önemli olan posalı ve lifli besinleri tüketmeye kademeli olarak başlamak gerekir.
Mide mukozasını yatıştıran bitki kürü
Aşağıdaki malzemelerle hazırlanacak bitki karışımın çayı mide mukozasını yatıştırır ve mide mukozası iltihabını önemli ölçüde iyileştirir.
Malzemeler:
2 ölçek meyan kökü,
2 ölçek hatmi kökü,
1 ölçek keçisakalı,
1 ölçek ebegümeci,
1 ölçek mayıs papatyası.
Yapılışı:
Kökler ve bitkiler çok ince kıyılarak iyice karıştırılır. Yarım veya bir tatlı kaşığı bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür.
Kullanım şekli:
Rahatsızlık sona erene kadar, her yemekten sonra 1 bardak çay içilir. Eğer rahatsızlığa şişkinlik de eşlik ediyorsa, karışıma 1 ölçek eğir kökü eklenir. Eğer stres söz konusu ise, sinir sistemini güçlendirici olarak, 1 ölçek de kediotu kökü eklenmelidir.
Kaynak: Sagliksiteniz.Com
Mide mukozası iltihabına şifalı bitki tedavisi
0 yorum:
Yorum Gönder