28 Ağustos 2015 Cuma

Yeni Doğan Bebek Hastalıkları

Yeni doğan bebek tanımı, doğumunun üzerinden iki hafta geçmiş bebeklere verilen bir tanımdır. Bu dönemde oluşan hastalıklar üç ayrı gruba ayrılmaktadır: doğmalık kusurlu gelişim, doğum sırasında oluşan yaralanmalar ve yeni doğan bebeklerde görülen hastalıklardır.

Yeni doğan bebek tanımı, doğumunun üzerinden iki hafta geçmiş bebeklere verilen bir tanımdır. Bu dönemde oluşan hastalıklar üç ayrı gruba ayrılmaktadır: doğmalık kusurlu gelişim, doğum sırasında oluşan yaralanmalar ve yeni doğan bebeklerde görülen hastalıklardır.

 

Yaşamın ilk günlerinde doğal olarak oluşan hastalıklardan korkulmasına gerek yoktur. Bunlar ikterus -sarılık- ve göğüs bezlerindeki şişkinliktir. Her bebek doğumunun ardından bu iki hastalığı da geçirebilir. Ancak bu iki hastalık dışında yeni doğan bebeklere zarar verebilen hastalıklarda bulunmaktadır. Bu hastalıklara dikkat etmek ve önlem almak gerekir.
Mavi bebek hastalığı doğum sırasında oluşan kalp bozukluğuyla ilişkilidir. Aorta pulmonalis dediğimiz akciğer atardamarındaki daralma bu hastalığı tetikler. Bebeğin fazla hareket etmesi sonucunda oluşabilir. Bebek vücudunda morarmalar gözükebilir. Bu hastalığın tedavisi ancak ameliyat ile olmaktadır.

 

Doğuştan kalça çıkığı doğum sırasında anne rahminden çıkarken aşırı zorlanma ve güç doğumlar sırasında oluşur. Bu rahatsızlık ancak 1000 çocuktan ikisinde görülür. Fakat bu olasılık bile risklidir ve önlemi alınmalıdır. Alçı tedavisi ile çözüme ulaşılabilir.
Köprücük kemiğinin iç ucunda bulunan göğüs kemiği kasının doğumda zedelenmesi sonucunda çarpık boyun rahatsızlığı meydana gelir. Bu durumda bebek başını hep bir yöne doğru eğer. Erken tedavi etmek çok önemlidir. Zaman geçerse bağdoku oluşarak tedavinin sağlıklı olması zorlaşır.
Yeni doğan bebeklerde kafatası hematomu dediğimiz hastalık ise dış kemik zarı altında oluşan kanamalardan meydana gelir. Zaten hematom dediğimiz hastalık bir organda veya dokuda kanama meydana gelmesi demektir. Kafatası hematomu kendi kendine geçse de, doktor kontrolü yapılması çok önemlidir.

Kaynak: Sagliksiteniz.Com

Yeni Doğan Bebek Hastalıkları
2 Ağustos 2015 - 20:07:20 Yorum Yok 1 okunma 0 beğeni
Etiketler: yeni doğan bebek hastalıkları, yeni doğan hastalıkları
Yorum yaz Yararlı buldum0

0 yorum:

Yorum Gönder