Yeni doğan her bebekte mutlaka süt kesiği şeklinde kusma sık görülen bir durumdur, ancak kusmanın şiddeti çok fazla ise ve kusma zorlanmaya birlikte husule geliyorsa bir uzmana danışmakta yarar vardır….
Yeni doğan her bebekte mutlaka süt kesiği şeklinde kusma sık görülen bir durumdur, ancak kusmanın şiddeti çok fazla ise ve kusma zorlanmaya birlikte husule geliyorsa bir uzmana danışmakta yarar vardır. Kusmanın şiddetinin fazla olması ve fışkırır nitelikte meydana gelmesi uzmanlarca normal karşılanmadığı için, bu durum bir hastalıktan ibaret olabilir. Aynı zamanda fazla kusan bebeklerin aylık kilo alımı da değişkenlik gösterir. Bu durumda bebeklerin kusmasını engellemek için yapmanız gereken ilk şey, doktora gitmektir.
Bebeklerde kusma nasıl önlenir?
Bebeklerin ayda 500 gr almaları normal bir durum olurken, fışkırır şeklinde veya zorlanmayla birlikte husule gelen aşırı kusma durumunda bebekler kilo almamanın yanı sıra, zayıflamaya başlayabilirler. Bebeklerin aşırı kusmasının önüne geçmek için öncelikle sorunun hangi problemlerden kaynaklı olduğu araştırılır ve nedene yönelik tedaviler uygulanır.
Bebekler annelerini emerken hava yutabilir, aşırı yavaş ya da hızlı emmelerinden dolayı gaz çıkarma esnasında kusma meydana gelmesi son derece normaldir. Fakat kusma fışkırır tarz, günde üç defadan fazla, terleme, solukluk, zorlanmalı kusma, beslenmeyi reddetme ve huzursuzluk varsa altta yatan bir hastalıktan şüphe edilir. Bebekler şiddetli bir şekilde kusuyorsa, karnı şişmişse, kakasını yapmıyorsa ya da ilk başta yapmış sonra yapmamışsa cerrahi gerektiren ciddi bir bağırsak probleminden bahsedilebilir.
Yeni doğan bebeklerde kusmayı önlemek için öncelikli olarak anne sütü tercih edilmelidir. Mama veriliyorsa eğer, kusmayı engelleyen mamalardan verilmelidir. Beslendikten sonra bebeği hemen yatırmamalıdır. Gazı mutlaka çıkartılmalıdır.
Kusma esnasında bebek yan veya yüzüstü çevrilip ağız içi de hemen temizlenmelidir. Vücudun sıvı ve mineral kaybından dolayı husule gelen bir kusma varsa eğer, vücudun sıvı ve mineral ihtiyacı giderilmelidir. Kusan bebeklere yavaş yavaş su içilmelidir.
Bebeklerde kusma günde üç defadan fazlaysa, fışkırır tarzdaysa, kan ve yeşil renkli safra görülüyorsa, dalgınlık ve uyandırmada güçlük varsa acilen hekime gidilmelidir.
Sagliksiteniz.Com
Bebeklerin kusması nasıl engellenir?
0 yorum:
Yorum Gönder