23 Ağustos 2015 Pazar

Bitkisel yollarla kıl kurdu tedavisi

Kıl kurdu enfeksiyonları dünyanın her yerinde yaygındır. Doğal konağı insandır. Her yaşta görülmekle birlikte 5-14 yaş arasında en sıktır. Kalabalık yaşam koşullarında, kurumlarda yaşayanlarda yaygındır ve oldukça zararsızdır. İplik şeklinde…

Kıl kurdu enfeksiyonları dünyanın her yerinde yaygındır. Doğal konağı insandır. Her yaşta görülmekle birlikte 5-14 yaş arasında en sıktır. Kalabalık yaşam koşullarında, kurumlarda yaşayanlarda yaygındır ve oldukça zararsızdır.

İplik şeklinde hareketli bir bağırsak parazitidir. Erkekleri 2-6 mm, dişileri 8-12 mm uzunluğundadır.

Enfekte kişilerde dişi erişkin kıl kurtları gece uykudan 2-3 saat sonra anüsten dışarı çıkarak makat civarına binlerce yumurta bırakır ve kısa süre içinde ölürler. Yumurta 6 saat içinde bulaşıcı özelliğini kazanır.

İç çamaşırlarına bulaşan, yatağa dökülen ve ya da oluşturduğu kaşıntı hissi ile o bölge parmakla kaşındığında, tuvalet sonrası makat temizliği esnasında kişinin eline, tırnaklarının arasına geçerler. Bu nedenle tekrar tekrar bulaşma ve çocuktan çocuğa bulaşma riski fazladır.

Kıl kurdu, oda sıcaklığında 2-3 hafta canlı kalabilir. Çamaşırlarda, yatak ve çarşaflarda da yumurta bulunduğunda bulaşma ortamı oluşturur. Kıl kurdu bulaşmış çarşafların silkelenmesi ile havaya saçılan yumurtaların ağız bölgesine ulaşarak bulaşması da mümkündür.

Kıl kurdu ağız yoluyla bulaşır. Yutulan yumurtalar midede larva şekline ulaşır ve kör bağırsağa göç ederek erişkin forma gelir. Makat bölgesinde yumurtaların larva şekline gelmesi ve anal yoldan tekrar bağırsağa girmesiyle de tekrarlayabilir.

Kıl kurdu genellikle belirtisizdir. En sık görülen belirti geceleri görülen makat bölgesindeki kaşıntılarıdır. Vücudun bazı bölgelerinde cerahatli enfeksiyonlar gelişebilir. Uykusuzluk, gece korkuları, diş gıcırdatma, gece işemeleri olabilir.

Kıl kurdunun çok fazla yoğun olması halinde çocuğun psikolojik durumunu veya parazite karşı oluşan alerjik bir reaksiyonda oluşabilir. Ağır enfeksiyonlar bağırsakta tahribat yaratarak sindirim sisteminde bozukluklara neden olabilir.

Kesin tanı yumurtaları veya parazitin kendisinin görülmesi ile konur. Yumurtalar sabahları çocuğun makat bölgesine seloteyp yapıştırılarak kolaylıkla saptanır. Tekrarlayan vakalarda çocuğun yanı sıra tüm aile bireyleri de incelenmelidir. Tekrarlamaları önlemek oldukça güçtür. El yıkama alışkanlığın yerleştirilmesi, tırnakların kısa kesilmesi ve fırçalanması bulaşmayı ve tekrarlama riskini azaltır.

Tedavinin temeli tüm aile bireylerini ayni anda tedavi etmek, genel hijyen kurallarına azami dikkat etmek gerekir. Tuvalet temizliğine, ellerin yıkanarak tırnak aralarının tırnak ya da eski bir diş fırçası ile fırçalanarak iyice temizlenmesi gerekir.

Kıl kurdu bulunan çocukların sabah uyandığında makatı sabunlu su ile yıkanmalı. İç çamaşırları değiştirilmeli, yeni külot giydirilerek, kirliler sıcak suda yıkanıp, kaynatılarak kızgın ütü ile ütülenmelidir. Bir haftalık tedavi sırasında bu uygulama yeniden bulaşma riskini azaltacaktır.

Kıl kurdu için bitkisel tedavi

Malzemeler:
– Havuç,
– Soğan,
– Kuşkonmaz,
– Patlıcan unu,
– Sarmısak,
– Zeytinyağı,
– Sirke,
– Süt.

Hazırlanışı ve kullanım şekli:

– Rendelenmiş havuç, dövülmüş soğanla birlikte suda kaynatılır. Süzülerek elde edilen sıvıya sirke ilave edilerek karıştırılır. Hazırlanan bu karışımla makat, rahatsızlık süresince günde iki sefer yıkanır.

– Kuşkonmaz, zeytinyağı ile birlikte dövülerek ezilir. Elde edilen karışıma kurutulmuş patlıcan unu ilave edi­lerek merhem kıvamına gelinceye kadar süt ile yoğrulur. Hazırlanan merhemden rahatsızlık süresince günaşırı ma­kata sürülür.

– Sarımsaklar dövülüp ezildikten sonra süt ile pişirilir. Süzülerek elde edilen sıvıdan yemekten sonra ve yat­madan önce bir fincan ısıtılarak içilir.

– Rahatsızlık süresince makat, her gün üç saat ara ile sirkeli su ile yıkanarak lavman yapılır.

Kaynak: Sagliksiteniz.Com

Bitkisel yollarla kıl kurdu tedavisi
11 Ağustos 2009 - 01:14:37 52 Yorum 14.220 okunma 0 beğeni
Etiketler: apandisit, bağırsak parazitleri, Enterobius vermicularis, huzursuzluk, kıl kurdu, kıl kurdu hastalığı, kıl kurdu paraziti, kıl kurdu tedavisi, Kıl kurdunun tedavisi, Kıl kurdunun zararları, kör bağırsak, makat bölgesinde egzama, makat iltihabı, makat kaşınması, makatta iltihabi yaralar, nematot parazit, uykusuzluk, yatağı ıslatma
Yorum yaz Yararlı buldum0

0 yorum:

Yorum Gönder