23 Ağustos 2015 Pazar

Bu yıl grip aşısını ihmal etmeyin

Dünya domuz gribi salgını sebebiyle teyakkuza geçerken, bilim adamları bu yıl mevsimsel grip aşılarının daha erkenden yapılmasını öneriyor. Tüm eczanelere dağıtılan aşının, herhangi bir grip salgını ortaya çıkmadan önce yapılması…

Dünya domuz gribi salgını sebebiyle teyakkuza geçerken, bilim adamları bu yıl mevsimsel grip aşılarının daha erkenden yapılmasını öneriyor. Tüm eczanelere dağıtılan aşının, herhangi bir grip salgını ortaya çıkmadan önce yapılması gerekiyor. Aşı 65 yaş üstüne ve kronik hastalara ücretsiz…

Domuz gribi salgını sebebiyle mevsimsel grip aşısı hazırlıkları bu yıl erken tamamlandı. Yeni aşılar piyasaya verildi. Dünya Sağlık Örgütü ’nün önerisiyle daha önce eylül sonu, ekim başı gibi yapılan aşılamaya ağustos ayı itibarıyla başlanabilecek.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Viroloji ve Temel İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Badur, risk gruplarının grip aşılarını vakit kaybetmeden yaptırmalarını önerdi.

Mevsimsel grip, her yıl dünya genelinde üç ila beş milyon kişide ciddi hastalığa ve 250 bin -500 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Sağlık Bakanlığı da pandemi ulusal eylem planında, salgın hazırlıklarına bakılmazsızın mevsimsel grip aşılarının yüksek risk grubuna yıllık olarak uygulanmasının tedbirde önem taşıdığını vurguladı.

15 günde etkili

İstanbul ’daki Ulusal İnfluenza Referans Laboratuvarı ’nın da sorumlusu olan Prof. Dr. Badur, grip aşısı yapıldıktan 15 gün sonra yeterli koruyucu düzeye ulaştığını ve aşının 1 yıl süreyle koruyucu olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Badur, “Bu yıl pandemi sebebiyle daha erken önlem almakta fayda var. Grip virüslerinin bir araya gelip yeni tiplerin oluşma ihtimali de var. Bunu engellemek için mevsimsel grip aşısının yapılması lazım. Domuz gribinden direkt korumaz ama dolaylı olarak korur” dedi.

Grip hafife alınıyor

Prof. Dr. Selim Badur, her yıl dünya nüfusunun yüzde 5 ’ini etkileyen gribin hem çok kolay yayılma özelliği sebebiyle hem de belirli grup hastalarda var olan sağlık sorunlarını ağırlaştırarak ölümlere neden olduğu için ciddiye alınması gereken önemli bir bulaşıcı hastalık olduğunu söyledi. Gribin ülkemizde genellikle hafife alındığını söyleyen Prof. Dr. Badur, grip salgınlarının ciddi boyutlara ekonomik kayıplara sebep olacağını da ifade etti.

Risklilere ücretsiz

Prof. Dr. Selim Badur, şu uyarılarda bulundu:
“Türkiye ’de mevsimsel gribin ciddiyeti bilinmiyor. Kuş gribi ya da domuz gribi daha çok tartışılıyor, öne çıkıyor. Oysa ileri yaştakiler, çocuklar, kronik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi baskılanan kişilerde ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlar doğurabiliyor.

Medyanın da biraz daha ciddi, bilgilendirici, bilimsel haber vermesi lazım. İnsanlara normal gribin ciddiyetini anlatmak gerek. Ülkemizde risk grubundaki 10 milyon kişinin ücretsiz aşılanması için Sağlık Bakanlığı ’nın talimatları var. Grip aşısı yaptıranların sayısı ise 2 milyon civarında. Bunların da 1 milyonu sağlıklı kesim.

Avrupa ’da yaşlıların yüzde 80 ’i aşı yaptırıyor. Türkiye ’de ise yüzde 9 ’u aşılanıyor. Riskli gruplardaki kişiler kronik hastalığının olduğuna dair raporuyla, 65 yaş üstündekiler de kimliğini göstererek eczaneye gidip ücretsiz aşı yaptırabilir”

Sanofi Pasteur yetkilileri de, aşıların şu an tüm Türkiye ’de ecza depolarına dağıtımının tamamlandığını, eczanelerde bulunabileceğini duyurdu.

Yumurtaya alerjisi olan vurulmasın

Her ilaca olduğu gibi, aşılara karşı da alerji olabilir. Seyrek görülen ama ciddi sonuçlar verebilen alerjiler aşı yapıldıktan sonraki ilk birkaç dakikayla-bir kaç saat içinde ortaya çıkar. Uygulamanın ardından, hafif veya orta şiddette rahatsızlıklar -aşı yerinde hassasiyet, kızarıklık, şişlik; genel olarak ateşlenme ve ağrılar- ortaya çıkabilirse de, bunlar genellikle 1-2 gün sürüp geçer.

Sağlık Bakanlığı, grip aşısı olmaması gereken kişileri ise şöyle sıraladı:

– 6 aylıktan küçük bebekler.
– Yumurtaya karşı anafilaktik tarzda alerjisi olanlar (yumurta yiyince alerjik şoka giren).
– Hamileliğin ilk 3 ayı içinde olan kadınlar (Ancak doktor tarafından gerekli olduğu tespit edilirse grip aşısı olabilirler).

Özellikle çocuklar yaptırmalı

Domuz gribi aşısının 18 yaş altındaki çocuklara vurulmayacağına da dikkat çeken Prof. Dr. Badur, özellikle çocukların mevsimsel grip aşısını vurulması gerektiğini söyledi. Aşının, ölü virüslerden hazırlandığından, gribe yol açmayacağına dikkat çeken uzmanlar, insanların ‘aşı olduktan sonra grip oldum ’ diye düşünmelerinin yanlış olduğuna da dikkat çekti.

Kaynak: Sagliksiteniz.Com

Bu yıl grip aşısını ihmal etmeyin
14 Ağustos 2009 - 13:26:20 Yorum Yok 341 okunma 0 beğeni
Etiketler: alerji, domuz gribi, grip aşısı, grip salgını, kızarıklık, kronik hastalar, Kuş Gribi, mevsimsel grip, pandemi, şişlik, yüksek ateş, yumurta alerjisi
Yorum yaz Yararlı buldum0

0 yorum:

Yorum Gönder