Uzmanlar, şeker hastalığının (diyabet); göz, kalp, böbrek, beyin, el ve ayaklarda kalıcı hasarlara neden olduğunu belirtip şeker hastalarının doğru beslenerek özellikle göz sağlıklarını koruyabilecekleri konusunda uyarılarda bulunuyor. Acıbadem Üniversitesi Öğretim…
Uzmanlar, şeker hastalığının (diyabet); göz, kalp, böbrek, beyin, el ve ayaklarda kalıcı hasarlara neden olduğunu belirtip şeker hastalarının doğru beslenerek özellikle göz sağlıklarını koruyabilecekleri konusunda uyarılarda bulunuyor.
Acıbadem Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Özkırış, şeker hastalığından korunmak için dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekip merak edilen soruları cevaplandırdı.
Şeker hastalığından nasıl korunacağız?
Şeker hastalarına bir ricam var; lütfen sağlıklı bir bedenin en önemli öğesi olan gözlerinizi hafife almayın. Ben öyle uzun uzun listeler yerine sadece 5 hususu hatırlatmakta fayda görüyorum:
– Diyabetik Retinopatinin tedavisi, erken teşhisin yanında, hastanın diyabet tedavisine ve diyetine çok dikkat ve itina göstermesine bağlıdır.
– İdeal kiloya ulaşılarak egzersizi ihmal etmeyin.
– Kan şekerini sıkı ve düzenli kontrol edin.
– Sigara mutlaka bırakılmalıdır.
– Ve stres kontrol altına alınmalıdır.
Bugün sizlere şekerin en çok etkilediği organlardan gözün en sık tutulan tabakasının hastalığı olan Diyabetik Retinopatiden (retina hasarı) bahsedeceğim. Sağlıksız ve düzensiz beslenme sonucu oluşan şeker hastalığı (diyabet); tüm vücudumuzu etkileyerek başta göz, kalp, böbrek, beyin, el ve ayaklarımızı hasara uğratır. Her 3 kişiden 1 ’inin muzdarip olduğu diyabet, dünyada ölüm sebepleri arasında dördüncü sırada yer alıyor.
Her yıl kontrole gidin
Diyabetik Retinopati; gözün arkasında, ışığı algılayan, yakalayan ve görüntüye ilişkin bilgiyi beyne taşıyan sinir liflerini de içeren bir doku olan retinayı (ağ tabaka) besleyen küçük kan damarlarındaki değişiklikler ve hasarıdır.
Körlüğe sebebiyet veren ve diyabetin tek tedavi edilebilir durumudur. Çoğunlukta iki göz etkilenir. Hastalığın başlangıcında hiç şikâyet olmayabilir, bulgular zamanla ortaya çıkar. Diyabet ne kadar uzun süreli ise, hastalık ihtimali de o kadar daha fazladır. Çocukluk çağı diyabetinde, daha küçük yaşlarda başlar. Katarakt oluşumunu da tetikler.
Diyabetik Retinopati hastalarına neler tavsiye edersiniz?
Erken safhada yakalanan hastaların tedavileri mümkündür. Bu sebeple hastaların hiçbir şikayeti olmasa da yılda 1 defa göz hekimine retina muayeneleri gerekir. Buluğ çağı, gebelik, katarakt ameliyatı, insüline yeni geçiş gibi dönemlerde muayene aralığı sıklaştırılmalıdır.
Diyabetik Retinopati hastalığının risk faktörleri nelerdir?
Bütün şeker hastalarının risk altında olduklarını hatırlattıktan sonra şunları sıralayabilirim:
– İyi kontrol edilemeyen kan şekeri seviyeleri
– Yüksek kan basıncı
– Kolesterol
– Hamilelik,
– Şişmanlık
– Böbrek hastalığı
Kişi hasta olduğunu nasıl anlayacak?
Diyabetik Retinopatinin belirtileri çok değişik şekilde ortaya çıkabilir. Bunların belli başlılarını ise şöyle sıralayabiliriz:
– Diğer göz rahatsızlıklarında görülen batma, çapaklanma, ağrı gibi şikâyetler olmaz. Sadece görmede azalma olur. Bu da yavaş yavaş olur.
– Görme alanında fark edilen, örümcek ağları gibi küçük uçuşan cisimcikler, ışık çakmaları
– Görmeyi engelleyen, siyah yarıklar ya da kırmızı bir şerit
– Görme kaybı, bulanık görme
– Görme merkezinde, siyah veya boş bir nokta
– Gece görmesinin zayıflaması
– Parlak ışıktan gelip daha loş bir ortama uyumda güçlük
– Görüş alanında oluşan karanlık gölgeler,
– Görüşün perdelenmesi
– Kısa süreli görme kaybı
Diyabetik Retinopati teşhisi nasıl yapılır?
Diyabetik Retinopatiye ait belirtiler varsa, sızdıran kan damarlarını tespit etmek için damardan flöresein boya verilerek Fundus Flöresein Anjiyografi (FFA) çekimi yapılmalıdır. Boya retina damarlarından geçerken art arda fotoğrafları çekilerek hasarlı bölgeler tespit edilir.
Sagliksiteniz.Com
Diyabet gözlerin bir numaralı düşmanı
0 yorum:
Yorum Gönder