Hastaların bazıları doğuştan husule gelmektedir ve doğuştan ortaya çıkan hastalıkların başında da kalp rahatsızlıkları gelmekte olduğundan, bu yazımızda sizlere doğuştan gelen kalp hastalıkları nelerdir, bu konu hakkında bilgiler sunacağız. Doğuştan…
Hastaların bazıları doğuştan husule gelmektedir ve doğuştan ortaya çıkan hastalıkların başında da kalp rahatsızlıkları gelmekte olduğundan, bu yazımızda sizlere doğuştan gelen kalp hastalıkları nelerdir, bu konu hakkında bilgiler sunacağız. Doğuştan meydana çıkan kalp hastalıkları kalbi ve kalp damarlarını ana rahminde etkileyen bir takım rahatsızlıklar olmakta ve günümüzün nüfusunun %3 ’ü doğuştan kalp hastalıklarına maruz kalmış olmaktadır.
Doğumsal kalp hastalıkları nelerdir?
Mütenevvi nedenlerden kaynaklı olarak oluşan doğuştan kalp hastalıklarının bazılarının ne yazık ki henüz kesin olarak neden meydana geldiği, doğuştan kalp hastalıklarının nedenleri bilinmemektedir. ancak ana rahmindeki bebeğin doğuştan kalp hastası olarak dünyaya gelmesinde annenin yaşının, kızamık, kabakulak, grip gibi çeşitli hastalıkların sebep olduğu düşünülmektedir. Annenin gebeliği boyunca yaşamış olduğu bazı sıkıntılı durumlar, karnında gelişim gösteren bebeğin kalbini ve kalp damarlarını etkilemektedir.
Ana rahminde kalp ve kalp bölgesinde oluşan kusurlar bebeğin ilk doğduğu aylarda bazı klinik incelemeler sonucunda kolayca anlaşılabilmektedir. Peki nedir bu doğuştan gelen kalp hastalıkları?
Patent Duktus Arteriyozus (PDA): Gebeliğin ilk üç ayında annenin kızamık geçirmesi sonucunda oluşur. Duktus arteriyozus, akciğer atardamarı ve ana atardamarı birbirine bağlayan bir damar yapısı ve damar yapısının doğumdan birkaç sonra kapanması gerekirken, kapanmaması sonucu husule gelir.
Ventriküler Septal Defekt (VSD) : Kalbin sol kısmına giden oksijen bakımından zengin olan kanın sağa geçmesi ve akabinde kanın akciğere geri yönelmesi durmunda akciğerlere giden kan miktarının fazla olması ve kan basıncını arttırmasından doğan bir hastalıktır. Doğuştan kalp hastalıklarının en sık rastlananıdır.
Atrioventriküler Septal Defekt (ASD) : Kalbin ortasında kocaman bir deliğin bulunmadı durumudur.
Aort Stenozu: Aort kapağı alanının daralması ve kanın vücuda yeterli miktarda pompalamaması durumundan kaynaklı bir hastalıktır.
Aort Koarktasyonu: Aort kapağının daralmasıve kan basıncının artması durumudur.
Fallot Tetralojisi: Siyanotik doğumsal kalp hastalıklarının başında yer alan bu rahatsızlık, kanın yeterince oksijenlenmemesine bağlı olarak görülür.
Büyük atardamarların yer değiştirmesi, pulmoner arter kapağının yokluğu, kalpten tek bir büyük damarın çıkması, akciğerden kalbe kanın dönüş bozukluğu, kalbin sol yarısında gelişme bozukluğu ve farklı kalp bozuklukları bebeklerde doğumsal kalp hastalıkları arasında sayabileceklerimizdir.
Sagliksiteniz.Com
Doğuştan kalp hastalıkları nelerdir?
0 yorum:
Yorum Gönder