20 Ağustos 2015 Perşembe

Excimer laser ile kornea refraksiyon cerrahisi

Refraksiyon kusurları başlığı altında miyopi (uzağı görememe), hipermetropi (yakını görememe), ve astigmat (görüntü eksenlerinin tam çakışmaması) sıralanabilir. Bu görme kusurlarının ortak özelliği gözlük veya kontakt lens ile daha iyi bir…

Refraksiyon kusurları başlığı altında miyopi (uzağı görememe), hipermetropi (yakını görememe), ve astigmat (görüntü eksenlerinin tam çakışmaması) sıralanabilir. Bu görme kusurlarının ortak özelliği gözlük veya kontakt lens ile daha iyi bir görüşe ulaşılabilir olmasıdır.

Bu yazıda konumuz olan laser refraksiyon cerrahisi; gözlük veya kontakt lense bağımlılığı ortadan kaldırmak için uygulanmaktadır. Odaklanmadaki sorun korneanın laser ile traşlanması yoluyla düzeltilmektedir.

Excimer Laser, göz hastalıklarının tedavisinde kullanılan birkaç çeşit laserden bir tanesidir. Özelliği herhangi bir doku ısınması veya komşu doku zedelenmesi olmaksızın hedef dokuda, planlandığı şekilde çok hassas bir şekilde doku traşlaması yapmasıdır. Mikron düzeyinde hassasiyetle çalışan ve son derece güvenli bir teknolojidir. Modern excimer laser cihazlarının vazgeçilmez özelliklerinden birisi de laser uygulaması esnasında göz hareketlerine kilitlenerek hep doğru eksene tedaviyi yönlendirmesidir.

LASIK yöntemi, excimer laser uygulamalarının en sık ve popüler şeklidir. Bu uygulamada, öncelikle korneanın yaklaşık %20 ’si kalınlığında flep olarak adlandırılan bir kapakçık mikrokeratom denen çok gelişmiş cihaz yardımıyla hazırlanır. Bu kapakçığın gerisindeki stroma denen korneanın ana tabakasına laserle düzeltme yapılır. Flebin yerine yayılarak yerleştirilmesi sonrasında yaklaşık yarım 5-6 saatlik bir rahatsızlık dönemi sonrası göz rahatlar. Bu dönemdeki batma, sulanma, ışık hassasiyeti gibi şikâyetler geçince rahatça bakan ve gözlüksüz görebilen bir gözle yeni bir hayat başlar.

Excimer Laser LASIK Yöntemi

LASEK ve PRK olarak adlandırılan yüzey laser yöntemlerinde de; aynı laser traşlaması, kapakçık hazırlanmadan, kornea yüzeyindeki, epitel denen, ön yenilenebilir hücre katmanının ardına uygulanır. Bu yöntemde iyileşme süreci 2-4 gün ve şikayetler daha yoğundur. Ancak korneanın doku bütünlüğüne daha az etki oluştuğu için özellikle ince kornealarda tercih edilen, çok güvenli bir uygulamadır.

Wavefront inceleme, gözün odaklanma sisteminin ayrıntılı olarak değerlendirilmesidir. Bu ölçüme göre, kişiye özel tedavi şeması planlanır ve excimer laser ile LASIK veya yüzey laser uygulamalarıyla düzeltme yapılır. Bu yöntemin en bariz avantajı daha nitelikli görüş ve özellikle de laser uygulanan bazı gözlerdeki gece görme ve ışık dağılması şikâyetlerinin olmamasıdır.

Tüm bu uygulamaların, ancak; gözlük gereksinimi dışında başka sorunu olmayan sağlıklı gözlerde ve yapılan topografik ölçümlere göre kornea yapısı lasere uygun bulunan kişilerde olabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca göz numarasının ilerlemesinin durmuş olası en temel kurallardandır. Laser tedavisi eğer uygun kişilerde uygulanırsa güvenli, etkili ve başarılı bir yöntemdir. Bu kararın verilmesi de ayrıntılı bir muayene ve değerlendirme ile mümkündür.

Sagliksiteniz.Com

Excimer laser ile kornea refraksiyon cerrahisi
27 Temmuz 2009 - 14:34:59 Yorum Yok 651 okunma 0 beğeni
Etiketler: astigmat, Excimer laser, görme kusurları, göz bozukluğu, göz kusurları, Göz Sağlığı, hipermetropi, ince kornea, LASIK yöntemi, miyopi, uzağı görememe, yakını görememe
Yorum yaz Yararlı buldum0

0 yorum:

Yorum Gönder