Uzmanlar, bir gözün diğerine göre daha az görmesi durumunun, ilk 7 yaş dönemi içinde tedavi edilmesi gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, tedavi edilmeyen bu tür durumların insan hayatını ömür boyu görme düzeyi…
Uzmanlar, bir gözün diğerine göre daha az görmesi durumunun, ilk 7 yaş dönemi içinde tedavi edilmesi gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, tedavi edilmeyen bu tür durumların insan hayatını ömür boyu görme düzeyi az olarak devam ettirmesine mecbur bırakacağı konusunda uyarıyor.
Gözdeki kaymalar burun köküne, dış tarafa, yukarı ve aşağı doğru olabileceği gibi, bazı yönlere bakarken gözde hareket kısıtlılığı olarak da karşımıza çıkabilir. Gözdeki kayma yakına bakarken ya da uzağa bakarken artış gösterebilir.
Prof. Dr. Hayati Tolun göz tembelliği konusunda şu bilgileri verdi:
“Çocukta kaymaya bağlı baş pozisyonu gelişebilir. Çocuk karşıya bakarken başını eğik tutar, çene yukarıda veya aşağıda bir baş pozisyonu gelişebilir. Bu durum bazen ortopedik bir problem sanılır. Oysa çocuk daha iyi görebilmek için kendisine pozisyon ayarlamaktadır. Göz tembelliği, bir gözün diğerine göre daha az görmesi durumudur. Çocuk, ilk 7 yaş içinde tedavi olmalıdır. Ayrıca göz tembelliği kişinin her iki gözle görme yeteneği kazanmasını, derinlik hissini, yani 3 boyutlu görmeyi engeller. Tek taraflı basit kaymalarda uygun gözlük ve kapama tedavisinin yanı sıra cerrahi müdahale de gerekebilir.”
Nedeni katarakt da olabilir
Göz tembelliği sadece şaşılıkta olmaz, her iki göz arasında numara farkı varsa veya çocuğun görme yolunu kapatacak katarakt gibi bir bozukluk mevcutsa, yine de oluşabilir. Çok yüksek hipermetropi ve astigmatizmada gözlerin ikisinde birden tembellik oluşabilir.
İki göz de tembelse…
Gözlerin her ikisinde tembellik oluştuğunda, çocuk uygun gözlüğü hemen takmaya başlamalıdır. Gözlük takmanın yaşı yoktur, 6. aydan itibaren uygun çerçeve seçimiyle bebekler de gözlük takabilirler.
Ailelerin devamlı sorduğu ve yanlış algıladığı bir durumu da belirtmekte fayda var, gözlük takmak daha iyi görmek içindir, göz numarasını düşürmez veya yükselmesine neden olmaz. Göz tembelliği, önlenebilir görme kaybıdır.
İlk 7 yaş içinde kapama ve ortoptik yöntemlerle tedavi edilebilir. Çocuğa uygun gözlük verilir ve tembel gözü çalıştırmak amacıyla sağlam göze uygun sürelerde kapama yapılır. Ortoptik tedavide tembel göz çalıştırılarak, görme yetisi kazandırılmaya çalışılır. Bu sayede çocuk derinlemesine görme yetisine kavuşur.
Ayrıca ortoptik tedavi gözdeki ufak kaymalarda, kaymayı kontrol edebilmeyi öğretir.
Sagliksiteniz.Com
Göz tembelliği 7 yaşından önce tedavi edilmeli
0 yorum:
Yorum Gönder