Hantavirüs Hastalıkları viral enfeksiyonlardır; Hemorajik Ateş Renal Sendromu (HFRS) ve Hantavirüs Pulmoner Sendromu (HPS) önemli örneklerindendir. Hantavirüs, bunyaviridae ailesindendir. Hantavirüs ismi Dr. Lee Ho-Wang tarafından Hantaan virüsünün (Kore kanamalı ateşine…
Hantavirüs Hastalıkları viral enfeksiyonlardır; Hemorajik Ateş Renal Sendromu (HFRS) ve Hantavirüs Pulmoner Sendromu (HPS) önemli örneklerindendir. Hantavirüs, bunyaviridae ailesindendir.
Hantavirüs ismi Dr. Lee Ho-Wang tarafından Hantaan virüsünün (Kore kanamalı ateşine yol açan virüs) izole edildiği Hantan Irmağı ’ndan gelmektedir. Hantaan virüsü ile ilişkilendirilen hastalığa Kore kanamalı ateşi (artık kullanılmıyor) veya Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilmiş ismi ile Böbrek Sendromlu Kanamalı Ateş adı verilir.
Hantavirüs ’ün bulaşma yolları
Hantavirüs çeşitli kemirgen türleri vasıtasıyla taşınır. Hastalığın bulaşması hastalıklı kemirgenlerin dışkısı, idrarı veya salyasıyla doğrudan temas yoluyla olmakta ya da bu hastalıklı kemirgenlerin ifrazatlarının hava yoluyla solunmasıyla meydana gelir.
Hantavirüs hastalığının seyri
Damar çeperinin hasar gördüğü viral bir hastalıktır; damar geçirgenliğinin artmasına, hipertansiyona, hemorajik (kanamalı) belirtilere ve şoka sebebiyet verir. HFRS Sendromu ’nda Oligüri (idrar miktarında azalma) ile Böbrek Yetmezliği görülmesi karakteristiktir. HPS Sendromunda ise Akciğer Ödemi yüzünden nefes almada zorluklar görülür. HFRS Sendromu vakaların ölüm oranı %15 ’e kadar ulaşabilmekteyken HPS Sendromunda ölüm oranı %50 ’ye kadar ulaşır.
Coğrafi dağılımına bakıldığında dünya çapında bütün kemirgenlerde görülme olasılığı bulunmaktadır.
Yolcular için risk oluşturuyor
Tüm yolcuların hastalığa yakalanma riski çok az olsa da kemirgenlerin çokça bulunduğu ortamlarda bulunan ve bunlarla temasın olduğu hallerde yolcular risk altındadır.
Henüz Hantavirüs için geliştirilmiş bir aşı yoktur.
Hantavirüs ’e karşı önlemler
Kemirgenlerle ve bu hayvanların ifrazatlarıyla (dışkı, salgı ve idrar gibi) temastan kaçınılmalıdır. Endemik bölgelere giden ve kemirgenlerle temasa maruz kalabilecek, mesleği gereği seyahat edenler, kamp yapanlar, gezginler kemirgenleri çadırlarından ve konakladıkları yerlerden uzak tutacak önlemler almalı ve yiyeceklerini kemirgenlerden kaynaklanabilecek herhangi bir bulaşma olmaması için kemirgenlere karşı korumalıdır.
Kaynak: Sagliksiteniz.Com
Hantavirüs hastalığı nedir?
0 yorum:
Yorum Gönder