Prof. Dr. Zeki Karagülle, herkesin günde 8 bardak su içme alışkanlığı edinmesini öneriyor. Ayrıca tadı kötü olan sert yani mineralli suların, sağlık için daha yararlı olduğunu belirtiyor. Karagülleye göre maden…
Prof. Dr. Zeki Karagülle, herkesin günde 8 bardak su içme alışkanlığı edinmesini öneriyor. Ayrıca tadı kötü olan sert yani mineralli suların, sağlık için daha yararlı olduğunu belirtiyor. Karagülleye göre maden suyu içmek de şart!
Geçen hafta su ile ilgili yine kafalarımız karıştı. Tam su içme alışkanlığı ediniyorduk ki Pennsylvania Üniversitesinden Dr. Dan Negoianu ile Dr. Stanley Goldfarbın çalışmaları yayımlandı. İkili, günde 2 litre su içmenin saptanmış herhangi bir yararı olmadığını açıkladı. 2 litre günde 8 bardağa denk geliyordu. Bu açıklama, zorla su içenlerin ellerindeki bu bardaklarını bırakmalarına yol açtı.
MADEN SUYU İLAÇ GİBİDİR
İstanbul Tıp Fakültesi Hidroklimatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, bu araştırmanın sonuçlarının tam aksini düşünüyor. Karagülle, sağlıklı yaşamak isteyen herkesin günde en az iki litre su içmesini öneriyor. Çoluk çocuk herkesin ilaç niyetine maden suyu içme alışkanlığı edinmesini savunuyor. Su konusunda yüzlerce araştırmaya imza atan Prof. Dr. Zeki Karagülle, sorularımızı yanıtladı:
* Çok su içmenin, başlıca yararları nelerdir?
Yalnızca su içerek uzun süre yaşayabilirsiniz. Halbuki susuzluğa ancak 1-2 gün tahammül edilebilirsiniz. Sonra ölüm tehlikesi ortaya çıkar. Canlılığımızı sağlayan temel ortam görevini; su üstlenmektedir. Yetişkin birinin toplam ağırlığının yüzde 70i sudur. Su, vücuttaki atıkların atılmasını da sağladığı için doğal olarak bir miktar suyu dışkı yoluyla kaybederiz. Bu da günde toplam 1.5 litre kadardır. Terle ve nefesle kaybedilen suyu da eklersek, günde en az 2 litre su kaybına uğrarız. Bu miktarın yerine konulması şarttır. Bunun yarım litresi günlük besinlerden alınabilir. Bu nedenle, en az bir 1.5 litre su içmemiz şarttır.
* Vücut susadığında bunu hissettirmiyor mu? Susamadan su içmek gerekir mi? Yararlı bir alışkanlık mı?
Gerekir çünkü susuzluk hissi, vücudun su gereksiniminin tehdit eder boyutta karşılanmadığını gösteren bir alarmdır.
KAHVENİN YANINDA ALIN
* Günde kaç litre su içersiniz?
Ben günde en az 2-2.5 litre hatta bazen 3 litre su içerim. Bunun bir litresini mineralli sulardan alırım.
* Meyve suları ve çaylar da su yerine geçer mi?
Tabii meyve suyu ve çay su yerine geçer. Günlük su miktarının bir kısmı rahatlıkla onlardan karşılanabilir. Ama yetersizdir ve bütün bunların yanında su da içmek gereklidir. Kahvenin yanında mutlaka su içilmelidir. İster Türk kahvesi, ister Nescafe olsun yanında mutlaka su için. Kahvedeki kafein ekstra idrarla su atımını artırır. Ayrıca alkolü de su ile içmek gerekir. Çünkü idrarla su atımı, alkollüyken artar.
* Zayıflamak isteyenlerin, her zamankinden daha fazla mı su içmeleri gerekiyor?
Zayıflamak isteyenlerle ilgili bir şey söylemem. Zayıflama programlarının içinde zayıflamak isteyen bol su içsin mesajları yer alıyor. Ben buna karşıyım. Su içmek zayıflatmaz ama sağlıklı yaşamak isteyenler, bol bol su içebilir.
SODA FARKLI
* Gazlı sular sağlıklı mıdır, değil midir? Bol bol soda içilebilir mi?
Burada büyük bir kavram kargaşası yaşanıyor. Türkiyeye maden suları ilk geldiğinde yani 80 sene önce, bunlar Amerikan menşei olduğu için soda diye adlandırılmış. Soda yapay bir Amerikan içeceğidir. Çeşme suyuna bikarbonat atılarak yapılan bir çeşit sudur. Türkiyede de soda var ama maden sularının çoğunu da biz yanlışlıkla soda diye biliyoruz. Maden suyu son derece yararlıdır ama soda bu kadar yararlı değildir. Amerikadaki araştırmalar sonucunda, sodanın kalp hastaları için zararlı olduğu açıklanıyor. Türkçeye öyle çevrilip açıklamalar yapılıyor. Maden suları da zararlı damgası yiyor. Halbuki maden suları kalp hastaları için ilaç gibidir, çok yararlıdır. Hipertansiyon hastalarına soda kısıtlaması getiriliyor ama maden suyu tüketimi öneriliyor. Maden suyu, yüksek tansiyona yararlıdır. Benim önerim; her öğün bir şişe maden suyu içmenizdir. Sabah, öğle ve akşam bir şişe maden suyu içme alışkanlığı edinin. Günde 2 litre sıvı tüketeceksek bunun en az bir litresi maden suyundan olmalıdır. Mineralli suyu bu miktarlarda içtiğimizde, sağlıklı bir böbrek fonksiyonunuz varsa bize hiçbir zararı olmaz. Tam tersine yararı vardır. Eğer taş sorununuz varsa, maden suyu bunun çözülmesini sağlar. Sanılanın aksine taş oluşumuna yol açmaz. Maden suyunun içindeki kalsiyum en az süt kadar yararlıdır. Öyle ki; bir gram kalsiyum tabletinden tam 3 kat daha yararlı olduğunu söyleyebiliriz.
ŞİZOFRENLERE DİKKAT!
* Bazı uzmanlar, “Çok fazla su içmek vücuttaki minerallerin bir kısmını götürür” diyor. Bu açıklama doğru mudur?
Bu bence çok komik bir inanış. Su zehirlenmesini bir tek ruhsal sorunu olan kişilerde görüyoruz. Onun dışında kimsede görmüyoruz. Şizofrenler bazen ne kadar su içtiklerini hiç fark etmeyip, günde 10 litreye yakın su içebiliyorlar. Bu durumda da su zehirlenmesi ortaya çıkabiliyor. Bu tür zehirlenmeler genellikle ölümle sonuçlanır ama dediğim gibi bu daha çok ruhsal bir problem olarak ele alınmalıdır. Onun dışında fazla su tüketildiğinde vücut alarm vermeye başlar ve insan bunu anlar. Nasıl ki susama hissi vücudun verdiği bir alamsa, fizyolojik olarak vücut fazla su tüketimini de engeller.
Kaynak: Sagliksiteniz.Com
İlaç yerine günde tam 8 bardak maden suyu için
0 yorum:
Yorum Gönder