17 Ağustos 2015 Pazartesi

Kalp sağlığını nasıl korumalıyız?

Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürsel Ateş, kalp hastalıklarının her geçen gün artmasına dikkat çekerek, kalp hastalıklarına yakalanma riskini nasıl azaltacağımız, yaşamsal organlarımızdan olan kalbimize nasıl bakmamız gerektiğini geçtiğimiz…

Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürsel Ateş, kalp hastalıklarının her geçen gün artmasına dikkat çekerek, kalp hastalıklarına yakalanma riskini nasıl azaltacağımız, yaşamsal organlarımızdan olan kalbimize nasıl bakmamız gerektiğini geçtiğimiz günlerde açıkladı. Kalp sağlığı için önemli tavsiyelerde bulunan Ateş ’in tavsiyelerine kalbini seven kulak vermeli. Kalıtsal bir hastalık da olan kalp rahatsızlıkları günden güne artıyor, hayatı felç ediyor, yaşam kalitesini düşüyor ve hatta bireylerin ölümüne sebep oluyor. Bu denli ciddi bir hastalık olan kalp hastalıklarına karşı gelin nasıl önlem almamız gerektiğini öğrenelim.

Kalp sağlığını korumak için

Kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenlerin neler olduğunu detaylı bir şekilde açıklayan Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürsel Ateş sözlerine şu şekilde başladı: “Kalp sağlığı için yapılması gereken; günlük kalorinin en fazla yüzde 30 ’unu yağlardan almak ve almakta olunan ‘kötü ’ yağları ‘iyi ’ yağlarla değiştirmektir.” Doymuş ve trans yağların kötü kolesterolü yükselttiğini açıklayan Ateş, dolayısıyla kötü kolesterolün yükselmesinin kalp hastalıkları riskini tetiklediğinin de altını çizdi.

Kırmızı et, tam yağlı süt ve süt ürünleri, kızartılmış yiyecekler, unlu gıdalar, margarin, yumurtanın sarısı ve fastfood ürünleri kötü yağları vücudumuza sokan yiyeceklerin başında gelmektedir. Bu nedenle bu gıdalardan uzak durmalı, Zeytinyağı, fındık yağı, mısırözü yağı, balık, ceviz, soya fasulyesi yağı gibi iyi yağları tercih etmeliyiz. Ancak bunları tercih ederken de günlük kalorinin en fazla yüzde 30 ’u olmasına da dikkat etmeliyiz. Aksi durumda kalp hastalıklarına yakalanma riskimiz var demektir.

Alkol alımından uzak durmalı, , magnezyum, kalsiyum daha fazla, sodyum ve zararlı yağ türlerinin daha az miktarlarda tüketilmelidir. Aşırı kilolardan kurtulmak da gerekiyor. Kırmızı et yerine balık, derisi hariç kümes hayvanları ve az yağlı etler tüketilmeli iken, tam yağlı süt ve ürünlerinden ziyade yağı azaltılmış olanları tercih edilmelidir. Liften zengin tahıl, kepek, fasulye, meyve ve sebzeleri düzenli olarak tüketilmeli, günde en az 8 bardak su içilmelidir. Tuz miktarı ise günde 6 gramı geçmemelidir. Ayrıcca düzenli egzersizde kalp sağlığı için yapılması gerekenlerin başında geliyor.

Sagliksiteniz.Com

Kalp sağlığını nasıl korumalıyız?
2 Eylül 2013 - 20:19:29 Yorum Yok 121 okunma 0 beğeni
Etiketler: kalp sağlığını korumak için
Yorum yaz Yararlı buldum0

0 yorum:

Yorum Gönder