28 Ağustos 2015 Cuma

Kayısının faydaları

İçerdiği bol miktardaki B vitamini sayesinde birçok hastalığa karşı koruyucu özelliği bulunan kayısı, bağırsakları çalıştırıcı özelliğiyle kabızlığa da iyi geliyor. Uyku sorunu çekenler için de birebir olan kayısının çabuk sinirlenen…

İçerdiği bol miktardaki B vitamini sayesinde birçok hastalığa karşı koruyucu özelliği bulunan kayısı, bağırsakları çalıştırıcı özelliğiyle kabızlığa da iyi geliyor. Uyku sorunu çekenler için de birebir olan kayısının çabuk sinirlenen ve stresli olanlar için de faydası olduğu biliniyor.

İştah açıcı ve hazmı kolaylaştırıcı etkisi ile doktorlar tarafından çocuklara ve hastalık sonrasındaki nekahat devresindeki kişilere tavsiye edilen kayısıyı midesi zayıf olanların çok fazla tüketmemesi gerekiyor.

Birçok bitkinin olduğu gibi kayısının faydaları da saymakla bitmiyor. Şifalı bitki olarak kayısı maskesi ve kayısı kürü yaparak cildinizi dış etkenlerden koruyabileceğinizi ve daha pürüzsüz, yumuşak ve güzel bir cilde kavuşabileceğinizi biliyor musunuz?

Ayrıca kayısı, sivilce ve siyah noktalar için de vazgeçilmezlerin başında geliyor. Uzmanlar, taptaze, pırıl pırıl ve pürüzsüz bir cilt için kayısı tüketip kayısı ile yapılan cilt bakım kürlerini ve güzellik maskelerini tavsiye ediyor.

Kayısı (Prunus armeniaca), Gülgiller familyasından gelir. Şekerpare, Şam, Tokaloğlu, Darende, İmrahor, Hacıkız, Hasanbey, Muhittinbey, Canino, J Foulon, Precoce de Colomer ve Screare gibi pek çok çeşidi vardır. Kayısının kendiliğinden yetişen yabanisine zerdali adı verilir.

Kayısı; yaş kayısı, kuru kayısı, kayısı suyu, kayısı hoşafı, kayısı çekirdeği olarak tüketilmektedir. Kayısı ’nın ana vatanı tarihi olarak Türkistan yani Orta Asya ’dır. Kayısı; 5000 yıldır Türkistan yani Orta Asya bölgesinde bilinmekte ve tarımı yapılmaktadır.

Kayısının faydaları

– Kayısı; A, B, C ve P vitaminleri, demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor, kükürt, bakır, krom ve manganez mineralleri açısından da zengindir.

– Kayısı; bağışıklık sistemini güçlendirir kansızlığa iyi gelir, kan yapımına yardımcı olur ve sinirleri yatıştırır, uyku düzenine yardım eder.

– Kayısı; kemik erimesinin önlenmesinde faydalıdır.

– Kayısı, doğal lif açısından zengin olduğundan kabızlığa iyi gelir.

– Kayısı; içeriğinde bulunan antioksidanlardan karotenoidler (betakaroten) ve fenolik bileşikler (Prosiyanidinler, hidrosinamik, asit türevleri, flavonoller ve antisiyaninler) ile; kanser, kalp damar hastalıkları, diyabet, iltihaplı durumlar ve kataraktın önlenmesinde ve korunmada yararlıdır.

– Fenolik asitlerin pek çoğunun, “Betakaroten ve C vitamininden çok daha güçlü antioksidan etkiye sahiptir.

– Karotenoidlerin; göz ve deri olmak üzere sağlıkta birçok etkileri vardır.

– Fonksiyonel gıda; kendi içerdiği bileşikleri ile hastalıklardan koruyucu, önleyici ve/veya tedavi edici etkiye sahip gıda demektir.

– Kayısı yaş ve kuru olarak; fonksiyonel gıdadır. Yani önleyici, koruyucu ve destek gıdalardandır. Yani sağlıklı ve iyi yaşam için gerekli gıdalardandır.

– Sodyum düzeyi düşük, potasyum düzeyi yüksek olan kayısı, vücutta kan basıncının düzenlenmesinde, yüksek tansiyonun denetiminde önemli etkisi olan bir meyvedir.

– Potasyum; elektrolit dengesi, sinir sistemi, kalp atışları, vücut beyin hücreleri ve kas dokusu içinde gerekli bir mineraldir.

– Kuru kayısı; kabızlıkta tüketilebilir.

– Kayısı suyu veya kayısı hoşafı tüketimi; özellikle ara öğünlerde ve akşam yemeklerinde daha yararlı olur.

– Kayısı suyunun veya kayısı hoşafının; Ramazan ayında, iftarda yani oruç açarken içilmesi çok yararlı olur.

– Kayısı, sindirim sorunlarına iyi gelir, stresi ve kansızlığı önler, cilt bozukluklarının tedavisinde etkilidir, büyümeye yardımcı olur, görmeyi güçlendirir, bağışıklık sistemini korur, kalp kasları ve sinirlerin iyi çalışmasını sağlar.

– Kayısı çekirdeği yağı tüm ciltlere uygun doğal bir üründür.

– Kayısı çekirdeği yağı, özellikle ileriki yaşlarda ortaya çıkan kırışıklıkları azaltır.

– Kayısı tohum yağı; % 50 yağ içeriği ve istenen yağ asidi oranından dolayı fıstık yağı gibi bir yağdır.

– Kayısı çekirdeği yağı zengin içeriğiyle; cildi nemlendirip doğal canlılık ve parlaklık verir, sivilce ve akneyi temizler.

– Amigdalin, birkaç nitriloside ’den biridir.

– Nitriloside ’ler, çeşitli gıdalarda bulunan ve doğal, siyanür içeren maddelerdir, yani B17, yani Laetril:

“elma, şeftali, portakal, erik, kayısı, kiraz ve üzüm” çekirdeklerinde, acı badem, akdarı, buğday çimi ve esmer buğdayda (kara buğday, sert buğday, durum buğdayı, Siyez buğdayı,karakılçık buğdayı) bulunur.

– Kayısı çekirdeğinde bulunan Amigdalin yani Vitamin B17 ((Nitriloside), yani (Laetril) kanser önleyici etkilere sahiptir. En fazla acı kayısı çekirdeğinde vardır % 6 civarında.

– Acı kayısı çekirdeğinden vitamin B17 üretmek çok kolay iş, fakat bakanlık tanımını henüz yapmadığı için ülkemiz her yıl çok miktarda para kaybediyor.

– Bu size uçuk gelmesin.

– Çünkü Vitamin B17′nin satış fiyatı; kilosu 1 milyon dolardır.

– Günde 7 tane kayısı çekirdeği ortalama tüketim önerisidir.

– Kayısı çekirdeği de fonksiyonel gıdalardandır.

– Kayısı çekirdeği ve yağı, bileşimindeki yüzde 95 doymamış yağ asidi, yüzde 5 doymuş yağ asidi içeriği, içeriğindeki yüksek E vitamini ve ideal oleik-linoleik asit oranı ile kolesterol düzeyini düşürebilmesi, kabızlık giderici oluşu ve öksürük söktürücü oluşu gibi özellikleri de kayda değerdir.

– Kayısı çekirdeği ve yağı, kozmetikte de kullanılmaktadır.

– Kayısı çekirdeği; % 16.76 protein, % 5.17 selüloz ve % 41.7 oranında yağ içeriri.

– Kayısı çekirdeği içeriğindeki yağ oranları; % 62 oleik asit ve % 28 linoleik asit , % 7 palmitik asit, % 2 palmitoleik asit, % 2 stearik asit.

– Kayısı çekirdeğinin 100 gramında 113 mg magnezyum, 37 mg kalsiyum, 5 mg potasyum, 3 mg çinko, 2 mg demir, 2 mg sodyum, 4 mg B3 (niasin), 2 mg C vitamini, 0.3 mg B1 (tiyamin) vitamini ve 0.2 mg B2 (riboflavin) vitamini saptanmıştır.

– Kayısı yağı da yaşlanmayla ortaya çıkan kırışıklıkları azaltır.

– Karaciğer rahatsızlığı olanlar kayısıyı çok fazla yememelidirler.

– Ayrıca mide rahatsızlığı olanlar olgun kayısı yemelidir.

– Günde 3 adet kuru kayısı ortalama tüketim önerisidir.

– Kayısı beyin ve sinir düzeninin iyi çalışmasını sağlar

– Kayısı; karaciğerin kendini iyileştirmesini sağlar.

– Kayısı; kemiklerin sağlığında rol oynar.

– Kayısı; üreme düzeni üzerinde etkisi vardır ve cinsel gücü artırmaktadır.

– Kayısı; sperm kalitesini artırır.

– Kayısı; cildi, korur ve güzelleştirir.

– Kayısı; iştah açar, kan yapar, bedensel ve ruhsal yorgunlukları alır.

Kaynak: Sagliksiteniz.Com

Kayısının faydaları
10 Ağustos 2010 - 13:27:03 2 Yorum 215 okunma 0 beğeni
Etiketler: cildi dış etkenlerden korumak, cildi güzelliği, cildi güzelliğini korumak, elma kürü, elma maskesi, kayısı kürü, kayısı maskesi, kayısının bilinmeyen faydaları, kayısının cilde faydaları, kayısının faydaları, kayısının faydaları nelerdir, kayısının faydası, kayısının özellikleri, kayısının yararları, kayısının zararları, şifalı bitki kürleri, sivilce maskesi, siyah noktalar için maske, siyah noktalara bitkisel çözüm, siyah noktalara çözüm, siyah noktalara doğal çözüm, siyah noktalara evde çözüm, siyah noktalara kesin çözüm, siyah noktalardan kurtulmak, siyah noktaları yok etmek
Yorum yaz Yararlı buldum0

0 yorum:

Yorum Gönder