Otizm neden olur, otizmin nedenleri ve otizm hastalığı sebepleri nelerdir sagliksiteniz.com ’da sizler için detaylı bir şekilde bu soruların yanıtlarına yer verdik. Yaşam boyu devam eden ve şu zamana dek henüz…
Otizm neden olur, otizmin nedenleri ve otizm hastalığı sebepleri nelerdir sagliksiteniz.com ’da sizler için detaylı bir şekilde bu soruların yanıtlarına yer verdik.
Yaşam boyu devam eden ve şu zamana dek henüz kesin tedavisi bulunmayan bir hastalık olan otizm, mütenevvi nedenlerden kaynaklı olarak husule gelebiliyor Otizm, hem sözel hem de sözel olmayan iletişimde sorunlar husule getirip, tekrar eden davranışlar sergilenmesine yol açan ve aynı zamanda kısıtlı ilgi alanlarına yönlendiren bir rahatsızlıktır. Otizm çocukluk döneminde ilk 3 yaşına kadar kendini belli eder.
Genetik bir bozukluk olan otizm hastalığının nedenleri henüz kesin olarak bilinmese de, uzmanların bazı şüpheleri bulunmaktadır. Birden fazla nedeni olduğu söyleyen otizmin hücreler arasında mesaj taşıyan kimyasal ileticilerde eksiklik yada fazlalık olması sonucu ortaya çıktığı düşünülüyor. Bir genin değil birden fazla genin etkisi olan otizm hastalığının nedenleri olarak bilim insanlarının görüşleri şöyledir:
Otizmde bu hastalığa özgül olmayan birçok biyolojik neden tanımlanmıştır. Gebelik ve doğuma ait bazı problemlerin (ileri anne yaşı, gebelikte kanama, ilaç kullanımı, viral enfeksiyon, kısa gebelik süresi, düşük doğum tartısı vb.) ile yenidoğan döneminde görülebilen bazı sorunların (ağlamada gecikme, solunuma ait sorunlar, yenidoğan sarılığı vb) daha sonra otistik belirtiler gelişen çocuklarda daha sık olduğu belirtilmiştir. Ancak bu sorunlar tüm otistik çocuklarda olmadığı gibi, otizme özgül de değildirler.
Otizme veya otistik belirtilere yol açan nörolojik ve genetik hastalıklar arasında Frajil X gibi bazı genetik sendromlar, cilt ve beyni birlikte etkileyen hastalıklar (tuberoz skleroz, nörofibromatozis vd), beyin yapısını bozan (dejenere eden) hastalıklar (bebeklik nöronal seroid lipofusinozu gibi), bazı epilepsi sendromu tipleri (erken bebeklikte kol-bacaklar ve vücutta kasılmalarla spazmlar giden West sendromu gibi), edinilmiş süreçler (yenidoğan döneminde beynin oksijensiz ya da kan akımsız kalması sonucu hasarlanması hipoksik-iskemik ensefalopati, ensefalit, anne karnında kızamıkçık geçirilmesi gibi), metabolik hastalıklar (fenilketonüri, tiroid hormanlarının doğumdan itibaren düşük düzeylerde olması vd) sayılabilir. Otistik çocukların ancak küçük bir kısmında bu hastalıkların klinik tabloya eşlik ettiği, otizm tanılı olguların çoğunun nedeni bilinmeyen (idiyopatik) grupta olduğu akılda tutulmalıdır.
Otizmin genetik bir hastalık olduğu konusunda da pek çok veri vardır. Erkeklerde kızlara göre 3-4 kez daha sıktır. Otizmi olan bir çocuğun kardeşinin otistik olma olasılığı %3 ’tür (bu oran normal riske göre 10-100 kat daha fazla risk demektir). Tek yumurta ikizlerinden biri otistik olduğunda diğerinde de görülme olasılığı farklı çalışmalarda % 36-91 arasındadır. Otizmin genetik temeli üzerine yapılan çalışmalar çok faktörlü, birçok genin sorumlu olduğu bir hastalık olduğunu düşündürür.
Sagliksiteniz.Com
Otizm nedenleri nelerdir?
0 yorum:
Yorum Gönder