Halsizlik, çabuk yorulma, kalp çarpıntısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, dilin hassaslaşması, benizde solgunluk, iştahsızlık ve kilo kayıplarının yanı sıra, depresyon, ataksi, anormal refleksler, erken saç ağarması, kötü parmak koordinasyonu, demans…
Halsizlik, çabuk yorulma, kalp çarpıntısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, dilin hassaslaşması, benizde solgunluk, iştahsızlık ve kilo kayıplarının yanı sıra, depresyon, ataksi, anormal refleksler, erken saç ağarması, kötü parmak koordinasyonu, demans gibi belirtileri bulunan pernisiyöz anemi hastalığı neden meydana gelir, pernisiyöz anemi sebepleri nelerdir bu makalemizde sizleri bu konu hakkında bilgilendireceğiz. Çeşitli anemi hastalıklarının yaşatmış olduğu şikayetlere eş değer sorunlar yaşatan pernisiyöz anemi hastalığı “makrositik” veya “megaloblastik” anemi dye de isimlendirilen iki anemi türünden biri olmaktadır. Peki nedenleri nelerdir?
Pernisiyöz anemi nedenleri
Pernisiyöz aneminin görülmesinde sağlıksız ve yetersiz beslenmenin rolü büyüktür. Bilhassa da B12 vitamin eksikliği bakımından yoksun bir beslenme sonucunda gelişir. Ancak çeşitli hastalıklardan dolayı vücutta oluşan B12 vitamin eksikliği de pernisiyöz anemiye yol açar. Çünkü bazı hastalıklar B12 vitaminin vücut tarafından emilmesini önler. Cerrahi müdahaleler ve enfeksiyonlar vücudun B12 vitamini bakımından yoksun kalmasına sebep olur. Genel olarak pernisiyöz anemi nedenleri B12 vitamin eksikliğidir.
Doğuştan kalıtsal bozukluklarda pernisiyöz anemi hastalığının sebepleri arasındadır. Kobalamin eksikliği ve kombine sistem hastalığı olarak da ifade edilen B12 vitamin eksikliğinin giderilmesi için gerekli tedavi girişimleri uygulanmalıdır.
Sagliksiteniz.Com
Pernisiyöz anemi neden olur?
0 yorum:
Yorum Gönder