23 Ağustos 2015 Pazar

Sigarayı bırakmanın incelikleri

Bugünden itibaren Türkiye ’de kapalı alanlarda sigara içme yasağı başladı. Bu yasağı fırsat bilip, sigaradan kurtulmaya ne dersiniz? Eğer “Tamam” diyorsanız işte sizi bu zehirden kurtaracak ipuçlları… Türkiye ’de sigarasız günler başladı….

Bugünden itibaren Türkiye ’de kapalı alanlarda sigara içme yasağı başladı. Bu yasağı fırsat bilip, sigaradan kurtulmaya ne dersiniz? Eğer “Tamam” diyorsanız işte sizi bu zehirden kurtaracak ipuçlları…

Türkiye ’de sigarasız günler başladı. Bundan sonra ev ve sokak hariç hiçbir yerde sigara içilmeyecek. Belki de bu yasak sigarayı bırakmanız için bir fırsat olabilir.

Bu kötü alışkanlığı hiçbir yardım almadan bırakabileceğiniz gibi birçok yardımcı yöntem de kullanabilirsiniz. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Sigara Bırakma Merkezi ’nden Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, bu yöntemlerle ilgili bilgi verdi…

Nikotin replasmanı (yerine koyma)
Sakız, bant, sprey, elektronik sigara (ruyan) şekillerinde uygulanabiliyor. Tedavi 3 ay sürüyor. Nikotin bandı kullanılan sigara miktarına göre ayarlanıyor. Kolun kılsız bölgesinde her gün değiştirilerek kullanılıyor. Başarı oranı yüzde 40-45. Yüksek dozdan başlayarak, haftalık dozlar azaltılarak tamamlanıyor. Kişi günde 15 ’ten fazla sigara içiyorsa en yüksek, 15 ’ten az içiyorsa düşük doz kullanıyor.

Elektronik sigara (ruyan)
El ve dudak alışkanlığı olanlarda yararlı. Bir türlü bırakamayanlar için geliştirilen elektronik sigara, yine normal sigara gibi nikotin ve bunun yanı sıra duman ve aroma içeriyor. Toplam 4 aylık tedaviye 16 mg ’lık kartuştan başlanıyor. Zamanla dozaj azaltılıyor. Başarı oranı yüzde 80.

Bupropion (ZYBAN)
Üç gün, günde bir ilaç alınması ile tedavi başlıyor. 4. günden sonra sabah ve akşam olmak üzere ilaç günde iki kez alınıyor. 2 ay kullanılması öneriliyor. Kişi, tedavinin ilk 10 günü sigara içebiliyor. 10. günden sonra sigara bırakılıyor ama ilaç kullanılmaya devam ediliyor. Beyinde nikotin reseptörlerini doyuran ilaç, bıraktıktan sonraki dönemde kişide nikotin alıyormuş etkisi veriyor. Bazı kişilerde uykusuzluk ve alerjik yakınmalara yol açıyor. Tedavi 28-60 gün arasında yapılıyor. Başarı oranı yüzde 40.

Sakız
Sakızda doz ayarlamak mümkün değil. Kişi 2 mg ’lık sakızlardan gün içinde 8-10 defa çiğniyor. Ağzında emerek nikotini alıyor. Bu 5-10 dakika sürüyor. Konsantrasyon kaybı ve terleme gibi yan etkiler gözlenebiliyor. 4-8 hafta süren tedavinin başarı oranı yüzde 15-25 arasında. Normal ihtiyaç halinde bantlara ek olarak ya da yoksunluk sendromu ortaya çıktığında da kullanılabiliyor.

Akupunktur
Sigara içenlerde serotonin-endorfin salgılama işini sigara üstlendiğinden vücut, otonomisini kaybeder. Akupunktur ile tedavi, kişinin sigara içmemekten dolayı oluşabilecek şikayetleri ortadan kaldırır. Böylece sigara içmemeye karar vermiş olan kişi, bunu hiç zorlanmadan başarır; çünkü akupunktur tedavisi beyni yeniden sigaraya gerek duymadan serotonin ve endorfin salgılaması için uyarır ve beyin eski otonomisini kazanır. Ancak sigara bırakma yöntemleri arasında yararlı olduğuna dair bilimsel çalışma yok.

Hipnoz
Transa geçen tiryakilere uyku halinde çeşitli telkinlerde bulunulup öneriler yapılıyor. Olumlu ve olumsuz fotoğraflar gösterilip psikolojik yönden sigaranın zararları konusunda beyne veriler işlenmeye çalışılıyor. Örneğin, ‘sigara insanı gevşetip, rahatlatır ’ düşüncesi yerine ‘sigara hastalık ve rahatsızlık demektir ’ fikri aşılanıyor.

Biorezonans
Biofiziksel olarak sigara içimi engelleniyor. Tedavi öncesinde cep telefonu gibi elektromanyetik etkenlerden vücut arındırılıyor. BİCOM cihazının giriş kupasına içilen sigara ve tükürük içeren bir mendil yerleştiriliyor. Bu tükürük örneğinden ve sigaradan cihaz frekans kodunu okuyor. Ellere ve başa kablolu elektrotlar bağlanıyor. Cihaz, giriş kupasından okuduğu frekans kodunu ters çevrilmiş olarak, bu elektrotlar sayesinde uygulanan kişinin bedenine iade ediyor. Dolayısıyla frekans (titreşim) ters frekansla karşılandığı için sıfırlanıyor. Tedavi sonrası, tıpkı sigara içmeyen kişilerde olduğu gibi, sigara artık yabancı bir madde olarak algılanıyor. 45 dakikalık seansta çoğu kişi sigarayı bırakıyor. Yöntem hamile kadınlar ya da kalp pili kullananlara önerilmiyor.

Hiçbir yardım almadan, kendi başınıza bırakmak istiyorsanız yapmanız gerekenler

– Sigara birden bırakılmalı. Önce sigarayı bırakma günü tespit edin. O gün zihinsel olarak rahat olduğunuz bir döneme denk gelsin. O güne kadar kendinizi hazırlayın.

– Hazırlık döneminde; sağ elinizle sigara içiyorsanız o güne kadar sol elinizle sigara için. Beyniniz otomatik moddan çıkarak, her yaktığınız sigarayı farkına varacaktır.

– Sadece ayna karşısında sigara için. Böylece beyin ne yaptığını görüp “Ben sigara içiyorum” diyor.

– Bilhassa bilgisayar ile uğraşan kişiler, sigarayı yakar ve farkına varmaz, bazen iki sigarayı aynı anda yakar. Sigara kendi kendine söner. Ne yaptığını bilmeden sigara içer. Bırakma hazırlığı bu durumlarda çok işe yarar.

– Sigara ve alkol ilişkisi yoğunsa bu dönemde alkolü azaltın. Aynı durum çay ve kahve için de geçerli.

– Paket almayın.

– Evden kül tablalarını uzaklaştırın.

– Arkadaşlarla sigarayı çok içen bir kişiyseniz en azından 3 haftalık bir dönemde sigara içen arkadaşlarınızdan uzak durmaya gayret gösterin.

– Evliyseniz, eşinizle aynı anda sigarayı bırakın. Birbirinize destek olmanız motivasyon açısından çok önemli.

– Kendinizi muhakkak ödüllendirin ama sigarayı bırakmaktan kazandıklarınızın fazlasını da harcamayın.

– Elinizde sigara yerine para, kalem gibi şeylerle oyalanın.

– Ağız için kürdan, bitkisel çubuk vb. kullanın.

– Dişlerinizi fırçalayın.

– Kısa süreli beden eğitimi hareketleri yapın.

– Az ve sık sık yemek yiyin.

Sigara krizi anlarında bunları yapın…

– Yanınızda elma, üzüm, şeker ve sakız taşıyın.

– 10 kere derin nefes alın ve sonuncusunu tutarken bir kibrit yakın,
– üfleyerek söndürün. Kibriti sigara söndürür gibi kül tablasına koyun.

– Gevşeyin ve size keyif veren bir hayal kurun.

– Sigara yerine mum veya şamdan yakın.

– ‘Hayır ’ diye bağırın.

– Hiçbir zaman ‘bir taneden bir şey olmaz ’ demeyin!

Kaynak: Sagliksiteniz.Com

Sigarayı bırakmanın incelikleri
20 Temmuz 2009 - 01:40:15 Yorum Yok 366 okunma 0 beğeni
Etiketler: akupunktur, elektronik sigara, nikotin replasmanı, nikotin replasmanı yöntemiyle sigara bırakmak, sigarayı bırakmak
Yorum yaz Yararlı buldum0

0 yorum:

Yorum Gönder