Topuk dikeni (epin kalkanei), topuk kemiği üzerinde husule gelen küçük bir kemiksi çıkıntıya verilen addır ve bu çıkıntılı, ayak kemiğinin sürekli zorlanmasına sebebiyet verdiğinden rahatsız edicidir. Peki topuk dikeni nedenleri nelerdir?
Topuk dikeninin sebepleri oldukça çeşitlidir. Kimi zaman iltihaplı olarak da görülen topuk dikeni, tedavi edilmediğinde iltihaplı soruna dönüşmektedir. Topuk dikeni nedenleri başında artrit sorunları gelmektedir. Artrite bağlı topuk dikeninin ağrı yapmadığı bilinir. Topuk dikenine yol açan diğer etkenler, topuk dikeni diğer sebepleri nelerdir, bu soruların yanıtlarına da yer verdik.
Topuk Dikeni NedenleriTopuk kemiğinin alt bölgesinde husule gelen bu sorun bir anda gerçekleşmez, kimi zaman aylar kimi zaman yıllar sürür. Ayak kas ve bağlarının zorlanmasına yol açan, topuk kemiğini sarmakta olan zarın aşınmasından kaynaklı husule gelen topuk dikeni nedenlerini ve risk faktörlerini şöyle sıralayabiliriz.
Orta yaşlı olmak. Ayak kemerinin çökmesi. Aşil tendon gerginliği. Uzun yürüyüşler yapmak. Topuk kemiğine, bağlara ve topuk yakınındaki sinirlere fazla baskı yapan yürüme bozuklukları. Özellikle sert zeminde koşma ve sıçrama hareketleri. Ayağa uymayan, küçük gelen ve ayak kemerini gerektiği gibi desteklemeyen ayakkabılar. Fazla kilolu ve obez olmak. Yaşlanmayla birlikte esnekliğini kaybeden ayak tabanı zarı ve topuktaki koruyucu yağ yastıkçığının incelmesi. Diyabet. Günün büyük bir kısmını tek ayak üzerinde geçirmek. Ayak kemerinin çok yüksek ya da düz olması. Henüz kaslar hazır olmadığı halde, aniden yoğun bir fiziksel aktiviteye girişmek (özellikle sadece hafta sonu spor yapanlar)Sagliksiteniz.Com
Topuk Dikeni Neden Olur?
0 yorum:
Yorum Gönder