Hayatımızın belli dönemlerinde başımıza gelen kesik, sıyrık gibi cilt yaraları bildiğiniz gibi iyileşme sürecine girdiği zaman karşı konulması güç bir biçimde kaşınmaya sebep olur. Yaranın iyileşme döneminde kaşınması ise yaranın…
Hayatımızın belli dönemlerinde başımıza gelen kesik, sıyrık gibi cilt yaraları bildiğiniz gibi iyileşme sürecine girdiği zaman karşı konulması güç bir biçimde kaşınmaya sebep olur. Yaranın iyileşme döneminde kaşınması ise yaranın geçme süresini uzatmakta olduğundan, yaranın kaşınmaması tavsiye ediliyor. Peki yara iyileşirken neden kaşınır? İşte uzmanların açıklamalarından yaranın iyileşme döneminde kaşınma sebepleri.
Kapanan yara neden kaşınır?
Yaranın iyileşme döneminde doğal bir durumu olarak husule gelen kaşıntı için yapılacak pek bir şey yoktur aslında. Yaranın iyileşme sürecinde kaşınmasının nedeni hücrelerin fiziksel travmalarda “histamin” salgılamasıdır. Yara oluşan bölgede yeni doku üretimi ve kapanması için önemli rol oynayan histamin, aynı zamanda alerjik reaksiyona da sebep olmakta ve iyileşme sürecinde yarada kaşınma ortaya çıkartır.
Yara iyileşirken kolajen üretimi artmakta ve yara yeni cilt hücreleriyle sarılmaya başlamaktadır. Bu dönemde cilt çok hassas olduğu için kaşınma hissine karşı koyamayıp yarayı kaşırsanız hem yara enfeksiyon kapabilir hem de zarar görür ve iyileşmesi uzun sürer. Yarayı kaşımak yerine temiz tutmaya özen göstermeli ve yara bandıyla yarayı kapatmalısınız.
Sagliksiteniz.Com
Yara iyileşirken neden kaşınır?
0 yorum:
Yorum Gönder