Şifalı bitkilerin sağlık için faydalarını bilmeyen yoktur sanırım. Çevrede bulunan çeşitli bitkiler adından da belli olduğu gibi adeta şifa dağıtıyor. Şifalı bitkiler en çok da çay olarak tüketilmektedir. Hemen hemen…
Şifalı bitkilerin sağlık için faydalarını bilmeyen yoktur sanırım. Çevrede bulunan çeşitli bitkiler adından da belli olduğu gibi adeta şifa dağıtıyor. Şifalı bitkiler en çok da çay olarak tüketilmektedir. Hemen hemen her bitki, çay olarak tüketildiği zaman fayda sağlamaktadır.
Bitki çayı hazırlamak için üç yöntem kullanılır. Bunlar; demleme, kaynatma ve yumuşatmadır. Bitki çayı hazırlarken bitkinin meyvesinden, kökünden ve tohumundan yararlanılır. Her biri için farklı hazırlama çeşitleri uygulanır.
Bitki çayı hazırlarken çeşit çok ise, tüm bitkiler temiz bir kabın içine konularak sallanılmalıdır. Burada amaç, bitkilerin eşit orada kabın içinde dağılmasını sağlamaktır. Eğer ki bitkinin tohumundan yada meyvesinden faydalanılacaksa, tohum ve meyveler kesilmeli yada ezilmelidir. Burada ki amaç da, toz haline getirilerek daha iyi ölçüm yapılmasını sağlamaktır.
Bitki çayı hazırlamak için üç yöntem kullanıldığını yukarıda belirtmiştik. Şimdi gelelim bu yöntemlerin doğru kullanımından bahsetmeye.
Demleme: Kullanılacak olan bitkinin üzerine kaynar su dökülür. Yaklaşık 10-15 dakika bekletilir. Bitkinin ölçüsü bir bardağa bir çay kaşığı şeklinde olmalıdır.
Kaynama: Kullanılacak olan bitki demliğe konur. Üzerine soğuk su eklenir. Ateşe konulur ve kaynama noktasına kadar ısıtılır. Daha sonra kapatılarak yaklaşık 10-15 dakika beklenir. Kaynama yöntemi kullanılarak hazırlanan bitki çayı 1-2 gün buzdolabında saklanabilir.
Yumuşatma: Bu yöntem de ise, bitkiler soğuk suya konulur. Yaklaşık 5-8 saat oda sıcaklığında bu şekilde bekletilir. Arada bir çalkalanır. Hijyenin korunması için ağzı kapalı temiz kap kullanılmalıdır. Kullanım öncesi bir taşım kaynatılarak içilir. Bu yöntemle hazırlanan bitki çayları en fazla 3 gün kullanılır.
Her yöntemde bitki çayını içmeden önce süzmeniz gerekir. Bitki çayı hazırlanırken genellikle demleme yöntemi kullanılır. Bu yöntem diğerlerine göre daha sağlıklı ve sterildir.
Bitki çayı hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler arasında önemli bir husus var. Buda, bitki çayının cam veya seramik demliklerde hazırlanmasıdır. Bitki çayı hazırlanırken arada sırada karıştırılmalıdır. Ayrıca bitki çaylarının tatlandırılmaması gerekir. Eğer üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı tüketilecek ise içine bir miktar bal konulabilir. Tadının acı olmasından dolayı içemediğiniz bitki çaylarını çok az miktarda meyve suyu ya da şekerle tatlandırabilirsiniz. Şeker hastaları yapay tatlandırıcı kullanmalı. Demliklerin kapakları sıkı olmalı ve buharı dışarı kaçırmamalıdır.
Kaynak: Sagliksiteniz.Com
Bitki çayı hazırlarken nelere dikkat edilmeli?
0 yorum:
Yorum Gönder