4 Ağustos 2015 Salı

Göz tansiyonu normal değeri nedir?

Göz küresi içinde göz içi sıvısı tarafından husule gelen basıncın ifadesi olan göz tansiyonu, normal değerin üzerine çıktığı zaman birtakım rahatsızlıklara sebep oluyor. Göz tansiyonu yükselttiği zaman görme siniri tahrip…

Göz küresi içinde göz içi sıvısı tarafından husule gelen basıncın ifadesi olan göz tansiyonu, normal değerin üzerine çıktığı zaman birtakım rahatsızlıklara sebep oluyor. Göz tansiyonu yükselttiği zaman görme siniri tahrip olmakta ve görme alanında önemli kayıplar ortaya çıkmaktadır. Göz tansiyonuna tıp dalında “glokom” adı verilmektedir. Göz tansiyonunun en tipik belirtisi olan görme kaybını yaşıyorsanız eğer bir göz doktoruna muayene olmalısınız. Göz tansiyonun normal değeri kaç olmalıdır? Göz tansiyonu hangi değerin üzerine çıktığı zaman zararlı olur?

Göz tansiyonu normal değerleri kaçtır?

Göz tansiyonu 10-20 mmHg arasında olmalıdır. Glokomlu gözlerde bu değer 20 mmHg ’nin üzerine çıkmakta ve bu durum göz tansiyonunun varlığına işaret etmektedir. Göz tansiyonu gün içerisinde farklılık gösterebilir. Göz tansiyonunun 20 mmHg ’nin altında olması da bazen glokom rahatsızlığına sebep olabilir.

Fakat bunun için üç önemli durum göz önünde bulundurulur. 20 mmHg ’nin altında glokoma rastlanmış ise bu durumun üç sebebi vardır;

1. Hastanın kornea tabakası ince olduğu için glokom testi yanıltıcıdır.

2. Göz tansiyonunun bazı dönemlerde düşmesi ve yükselmesidir. Bu durumda ölçüm düşük döneme denk gelmiş olabilir.

3. Düşük basınca sahip göz tansiyonunun varlığından bahsedilebilir. Burada ise göz içi basıncı değil de, görme sinirinin üzerinde hasar artmasından dolayı damarlarda kan akışı yetersiz olmaktadır.

Sagliksiteniz.Com

Göz tansiyonu normal değeri nedir?
29 Eylül 2013 - 05:00:59 Yorum Yok 98 okunma 0 beğeni
Etiketler: göz tansiyonu kaç olmalı
Yorum yaz Yararlı buldum0

0 yorum:

Yorum Gönder