Hava sıcaklıklarının nispeten artmasıyla birlikte insan metabolizmasında oluşan değişiklikler; yorgunluk, halsizlik, boğaz yollarında ağrı ve eklem ağrıları gibi şikâyetleri de beraberinde getiriyor. Konya Numune Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Abdülcelil…
Hava sıcaklıklarının nispeten artmasıyla birlikte insan metabolizmasında oluşan değişiklikler; yorgunluk, halsizlik, boğaz yollarında ağrı ve eklem ağrıları gibi şikâyetleri de beraberinde getiriyor.
Konya Numune Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Abdülcelil Kalem, mevsim geçişlerinde yaşanan ısı değişikliğinin vücudun savunma mekanizmasını zayıflattığını, bunun da birçok hastalığı beraberinde getirdiğini belirtti. Kalem, “Önce basit, grip şeklinde başlayan ve bu nedenle yeterince önemsenmeyen rahatsızlık sonrasında menenjit gibi çok ciddi enfeksiyonlar da görülebilir. Buna ilave olarak üst solunum yolu bakteriyel enfeksiyonları dediğimiz, bademcik iltihabı, farenjit, farengotonsillit, sinüzit, rinit, orta kulak iltihabı, larenjit şeklindeki rahatsızlıklar kendisini gösterir.” dedi.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Arbağ da vücudun bağışıklık sisteminin en zayıf olduğu dönemin bahar geçişleri olduğunu ifade etti. Bu aylarda özellikle bağışıklık sisteminin kendisini toparlaması için C vitamini alınması gerektiğini kaydeden Erbağ, özellikle kronik hastalığı bulunan kişilerin dikkatli olması gerektiğini belirtti.
Baharda ısının aynı gün içinde değişiklik gösterdiğini, en çok üşütme sebebiyle soğuk algınlığı, grip, nezle gibi vakaların arttığını vurgulayan Doç. Arbağ şunları söyledi: “Sabah hava güneşli diye hemen ince giysiler giymemeliyiz. Aşırı soğuk günlerdeki gibi kat kat giyinmek de doğru olmaz. Kişi üşümeyecek ve terlemeyecek şekilde giyinmeli, havanın aniden soğumasına karşı tedbirli olmalı.”
Nisan ayında nasıl önlem alınmalı?
– Alışılmış olan uyku ritimlerinde ani değişiklikler yapmayın.
– Günlük hayatınızda giyecek ve yiyeceklerinize dikkat edin.
– Baharda vücudun daha çok vitamine ve minerale ihtiyacı olduğunu unutmayın.
– B ve C vitaminleri içeren sebze ve meyveler, domates, patates ve kayısı yemeye çalışın.
– Günde ortalama 3 litre su için. Bunu yemek öncesi ve yatmadan önce azar azar yapın.
– Her gün sabahları en az 5 dakika yürüyün.
Kaynak: Sagliksiteniz.Com
Mevsimsel hava değişiklikleri hasta ediyor
0 yorum:
Yorum Gönder