4 Ağustos 2015 Salı

Organlar nasıl saklanıyor?

Beyin ölümü gerçekleşen hastaların hayattayken bağışladıkları ya da hastanın yakınları tarafından bağışlanan organlar, hemen başka hastaya nakil yapılmayacak ise ihtiyaç sahibi bir hasta çıkana kadar sağlık ekiplerinde özel alanlarda koruma…

Beyin ölümü gerçekleşen hastaların hayattayken bağışladıkları ya da hastanın yakınları tarafından bağışlanan organlar, hemen başka hastaya nakil yapılmayacak ise ihtiyaç sahibi bir hasta çıkana kadar sağlık ekiplerinde özel alanlarda koruma altına alınmaktadır. Cerrahi operasyonlarla hekimler tarafından beyin ölümü gerçekleşmiş, kalpleri atan hastalardan alınan organların hücreleri tıpkı insan vücudundaki gibi yaşam sürdürmesi için soğuk ortamlarda bekletilir.

Organı oluşturan hücrelerin yıkımını yavaşlatmak ve başka hastalarda kullanılmasını sağlamak için koruma çözeltiler içinde bekletilmektedir. ancak koruma çözeltilerin tampon özelliklerinde olması gerekir. Tampon çözeltiler, ortamda asit ve baz özellikli maddeler birikince bunların etkisini minimum seviyelere düşürerek organı oluşturan hücrelere zarar vermelerini önlediği gibi, aynı zaman koruma çözeltisi hücrenin su alarak şişmesini de engellemektedir. Bir diğer görevleri ise hücrenin ihtiyacı olan enerjiyi üretebilmesi için gerekli maddeleri sağlamasıdır.

Beyin ölümü gerçekleşen hastadan alınan organın yaşam süresi 1-2 saat olurken soğuk ortamda çözelti içinde 20 saati aşmaktadır. Ancak kan hücreleri için durum oldukça farklıdır. Kan hücreleri soğuk koruyucu çözelti içinde 6 haftaya kadar işlevini kaybetmeden saklanabilir.

Sagliksiteniz.Com

Organlar nasıl saklanıyor?
8 Ekim 2012 - 23:20:43 Yorum Yok 90 okunma 0 beğeni
Yorum yaz Yararlı buldum0

0 yorum:

Yorum Gönder