4 Ağustos 2015 Salı

Spor yaparken sakatlanmamak için neler yapmalıyız?

Sağlıklı yaşam ve sağlıklı ve dinç bir bedene sahip olmak için yapılan spor, birtakım hastalıklara karşı önlem almanızı sağlamakta olduğundan hayatınız için önemli bir yere sahip olmaktadır. Lakin spor esnasında…

Sağlıklı yaşam ve sağlıklı ve dinç bir bedene sahip olmak için yapılan spor, birtakım hastalıklara karşı önlem almanızı sağlamakta olduğundan hayatınız için önemli bir yere sahip olmaktadır. Lakin spor esnasında yapılan bir anlık hatalar ve yanlış hareketler sakatlanmanıza da sebep olabileceği gibi spor yaparken sakatlanmamanız için ne yapmanız gerektiğine değinmek istedik. Her yaş grubu için önemli olan bu öneriler sporda sakatlanmamak için dikkate alınmalıdır. Amatörce yapılan spor sizi sağlıklı değil sağlıksız bireyler yapar.

Acıbadem Maslak Hastanesi Ortopedi ve Travmataloji Uzmanı Dr. Metin Uzun, amatörce yapılan sporun husule getirdiği sakatlanmaları ve bu sakatlanmalara karşı alınacak önlemleri şöyle açıkladı:

Isınmadan yapılan spor hareketleri: Isınmadan spor yapmak sakatlanmanın en temel nedenidir. Spora başlamadan önce en az 20 dakika ısınmak ve kasları germek gerekir.

Vücuda aşırı yüklenme: Spor vücuda aşırı yüklenerek yapılmaz. Vücudunuzu çok fazla zorlayan hareketler yapmanız kırık ve çatlaklara sebep olabilir.

Aşil tendonu yaralanmaları: Halı saha maçları ve tenis oynarken husule gelen aşil tendonu , topuk kemiğinin üzerindeki tendonun kopması demektir. Ayakkabının içine topuğu yükseltecek ve topuğa baskı uygulanmasına engel olacak bir destek konularak bu sorun önlenebilir.

Ters dönüşler: Ayak sabitten vücudun döndürülmesi sakatlığa yol açar. Bu yanlışa düşmeyin.

Yanlış ayakkabılar: Spor esnasında uygun ayakkabı giyilmesi son derece önemlidir. Spor yapmak için özel olarak tasarlanmış spor ayakkabılarını tercih eden. Ayakkabının ayağınızı rahatsız etmemesine de çok dikkat edin.

Sporda çok vakit harcamak: Uzun saatler boyuca spor yapılmamalıdır. Haftada 2-3 kez günde bir saati geçmeyecek şekilde spor yapılmalıdır.

Sagliksiteniz.Com

Spor yaparken sakatlanmamak için neler yapmalıyız?
5 Kasım 2012 - 22:00:13 Yorum Yok 131 okunma 0 beğeni
Yorum yaz Yararlı buldum0

0 yorum:

Yorum Gönder