28 Ağustos 2015 Cuma

Yarpuzun faydaları nelerdir?

Yarpuz, ballıbabagiller familyasından 10 -30 cm boylarında diklemesine ya da toprağın üzerine yatarak gelişen, yapraklı kısa saplı oval şekilde, morumsa pembe ağırlıklı bir renge sahip olan kokusu bir hayli kuvvetli…

Yarpuz, ballıbabagiller familyasından 10 -30 cm boylarında diklemesine ya da toprağın üzerine yatarak gelişen, yapraklı kısa saplı oval şekilde, morumsa pembe ağırlıklı bir renge sahip olan kokusu bir hayli kuvvetli ve uzun yıllar yeşil kalabilen dayanıklı bir bitkidir. Daha çok Akdeniz bölgesinde tanınan yarpuz yemeklerde nane gibi de kullanılmakta ve bazı hastalıklar üzerinde etkili olarak hastalara şifa dağıtmaktadır.

Yarpuzun sağlığa faydaları oldukça çeşitlidir. Ancak bu bitki böbrek hastaları ve gebeler tarafından kesinlikle tüketilmemelidir. Aksi durumda bebek düşer ve gebelik sonlanır. Gebe kadınlar dışında birçok kişi bu bitkiden faydalanabilir. Bilhassa kadınlar adet dönemlerinde bu bitkiyi kullandıkları vakit adet görmeleri kolaylaşacaktır. Adet dönemlerinde yaşadıkları sıkıntılarda yarpuz sayesinde azalacaktır.

Adet görmeyi kolaylaştırmasının yanı sıra yarpuzun bir diğer faydalarını da şu şekilde sıralayabiliriz:

İştahı açar. Hazmı kolaylaştırır. Mideyi kuvvetlendirir. Nefes darlığına iyi gelir. Vücudu rahatlatır. Kişiye ferahlık verir. Mide bulantılarını yok eder. Mide ve bağırsaklarda şişkinlik oluşturan gazları söktürür. Balgam sökmeye yardımcıdır. Kalbi ve mideyi kuvvetlendirir. Tohumları kaynatılıp içilirse uçuğa ve idrar tutukluğuna fayda sağlar. Cinsel gücü arttırır. Sindirimi kolaylaştırır. Bedende oluşan spazmik ağrıları ve ruhsal endişeleri giderir. Yarpuz nasıl kullanılır?

Kurutulmuş olan iki tatlı kaşığı yarpuz yaprağının üzerine bir bardak kaynar su dökülmeli ve 15 dakika kadar demlemeye bırakılmalıdır. Ardından su süzülmeli ve yarpuz suyu günde üç öğün içilmelidir. Üç öğünden fazla tüketilen yarpuz suyu göz kararması ve baş dönmesi yapar.

Kaynak: Sagliksiteniz.Com

Yarpuzun faydaları nelerdir?
27 Temmuz 2012 - 15:44:53 Yorum Yok 423 okunma 0 beğeni
Yorum yaz Yararlı buldum0

0 yorum:

Yorum Gönder