15 Temmuz 2015 Çarşamba

Limon Soslu Lüfer Izgara

Lüfer, balık sofralarımızın aranan lezzetlerinden. Değişik sebze baharatlarla (Havuç, limon, kişniş, pazı, kekik, kapari vs.) hazırlayabileceğiniz soslu bir lüfer ızgara tarifi şöyle:

Malzemeler (2 kişilik):

2 adet lüfer fileto 1/2 demet pazı 1 limonun suyu 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı 5-6 adet kapari 1 adet kıyılmış kırmızı biber 1 adet havuç 1 tutam toz şeker 1 adet kabak 2 çorba kaşığı domates püresi 1 diş sarımsak 1 çay kaşığı kekik tuz

Hazırlanışı:
Kabakları julyen doğrayın. Havucun yarısını halka şeklinde kesin. Zeytinyağını ısıtın Havuçları hafif yumuşayıncaya kadar pişirin. Kırmızı biberlerden bir çorba kaşığı ekleyin ve karıştırın. Kabakları ilave edin. Domates püresini, ezilmiş sarımsağı, kekik ve tuzu ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin.

Sos için, bir çorba kaşığı zeytinyağı, limon suyu, toz şeker ve tuzu çırpın. Kalan havucu küçük küpler şeklinde doğrayın. Sosun içinde kapari, havuç ve kıyılmış kırmızıbiberi ekleyip karıştırın.

Pazıyı yıkayın. Büyük parçalara ayırın. Zeytinyağını ısıtın, pazıyı biraz tuz serpiştirerek kavurun. Izgarayı ısıtın. Lüfer filetoları koyun ve istediğiniz kıvamda pişirin. Tabaklara pazıyı, garnitürü ve balıkları alın. Balıkların üzerine sosu dökün.

Not: Tarif www.kolaytarifler.gen.tr sitesinden alınmıştır.

Şişte Minekop Balığı

Minekop levrek familyasından denizlerimizde sıkça avlanan bir balık. Tadı levrek kadar güzel olan bu balığı şişte deneyebilirsiniz.

Malzemeler

500 gr. fileto minekop balığı 7-8 adet defne yaprağı 1 adet domates 1 adet biber 1 adet limon 3 çorba kaşığı zeytinyağı 4 çorba kaşığı limon suyu 1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı
Fileto minekop balığını iri küp şeklinde doğrayın ve tuz, karabiber, limon suyunda marine edin. Şişe balık, defne yaprağı. 1 dilim limon, 1 dilim domates ve 1 dilim biber yerleştirin. Aynı sırada malzemeleri şişe dizmeye devam edin. Servis tabağına aldığınız şişin üzerine hazırladığınız bu sosu döktükten sonra fırınlanmış taze patates, Akdeniz yeşillikleri ve balsamik sirke ile servis edin. Afiyet olsun…

Not: Tarif ve fotoğraf www.hurriyetaile.com/yemek-tarifleri sitesinden alınmıştır.

Soslu Çipura

Balık sofralarının sevilen lezzetlerinde çipura, özellikle fırın ve ızgara olarak tercih edilir. Özel sosuyla ızgara çipura yapmak isterseniz, tarifi şöyle:

Malzemeler

1 adet büyük boy çipura 1 adet kuru soğan 1 çay kaşığı karabiber 2 çay kaşığı tuz

Sos için:

1 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz 1 çay kaşığı biber salçası 1 adet limon suyu 1 çay kaşığı kimyon 2 yemek kaşığı zeytinyağı Tuz

Hazırlanışı
Çipurayı iyice temizledikten sonra yıkayıp, süzün. Soğanı yarım ay şeklinde doğrayıp karabiber ve tuzla ovun. Balığın karın kısmını kesip soğanı yerleştirin. Balığı ızgarada iki taraflı kızartın. Servis tabağına alıp roka, yeşil soğan ve domatesle süsleyin.

Sosu için; sarımsağı tuzla dövüp küçük bir kaba alın. Limon suyu, kimyon, zeytinyağ, kıyılmış maydanoz ve biber salçasını çırpın. Hazırladığınız sosu balığın üstüne döküp servis yapın. Afiyet olsun…

Not: Tarif ve fotoğraf www.hurriyetaile.com/yemek-tarifleri sitesinden alınmıştır.

Asma Yaprağında Sardalya

Denizlerimizin en leziz balıklarından sardalya, tavası, buğulaması, pilakisi, dolması ve ızgarasıyla balık sofralarını süsler. Asma yaprağıyla hazırlanan tarifi ise sardalyanın en ünlü yemeklerindendir.

Malzemeler (1 porsiyon)

10 adet sardalya balığı 10 adet salamura ya da taze üzüm yaprağı 2 yemek kaşığı zeytinyağı Tuz Karabiber

Hazırlanışı
Önce yıkanan balıkların üzerine bir miktar tuz ve karabiber serpiştirerek lezzetlendirin. Balıkları asma yaprağına rulo yapar gibi sarın. Üzerlerini bir fırçayla zeytinyağlayıp ızgaraya koyun. Ortalama 5-6 dakika sonra çevirip, diğer yüzünü de kızartın. Servis tabağına alın. Dilerseniz yapraklarıyla, dilerseniz yaprakları çıkarılararak yenilebilir. Afiyet olsun…

Not: Tarif ve fotoğraf www.hurriyetaile.com/yemek-tarifleri sitesinden alınmıştır.

Fırında Levrek Buğulama

Levrek, balık sofralarının en sevilen lezzetlerinden. Fırında hazırlanan levrek buğulama (Balık buğulamaları daha çok tencere yemeği olarak yapılsa da) ile balık sofranıza farklı bir tat katabilirsiniz.

Malzemeler

6 parça levrek fileto 1 yemek kaşığı un 1 bardak süt 6 yemek kaşığı hazır çiğ krema 15 adet mantar 6 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri 3 yemek kaşığı zeytinyağı 1 adet limon suyu 1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı
Unu yağda sarartın, sütü ilave edin ve karıştırarak pişirin. Soğuduktan sonra kremayı ekleyip karıştırın ve tuzunu atın. Fırın kabına yıkanmış levrek parçalarını dizin. Yanlarına mantarları yerleştirin, limon suyunu gezdirin. Pişmiş sosu üzerine dökün. 175 derecedeki fırında pişirin. Üzeri pembeleşmeye başlayınca kaşar rendesini serpin. Kaşarlar eriyince sıcak sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Not: Tarif www.hurriyetaile.com/yemek-tarifleri sitesinden, fotoğraf mutfaksirlari.com sitesinden alınmıştır.

Hardal Soslu Kalkan Bifteği

Kalkan balığını biftek olarak ve de özel hardal sosuyla denemek ister misiniz? Hardal sosu, ızgarada pişen birçok balık çeşidine özel bir tat katar.

Malzemeler (4-6 kişilik)

4-6 adet kalkan bifteği, (Yaklaşık 2,5 cm kalınlığında) 50 gr. tereyağı Tuz ve çekilmiş karabiber Kıvırcık marul ve limon dilimleri

Hardal sosu için

4 yemek kaşığı hardalı 1 buçuk bardak yoğun krema Yarım tatlı kaşığı çok ince toz şeker 1 yemek kaşığı beyaz şarap sirkesi veya limon suyu

Yapılışı
Izgarayı önceden ısıtın. Balık bifteklerine iyice tuz, biber serpin. Balıkları bir ızgara tenceresindeki yağlı tel kafeslere yerleştirip üzerlerine fırçayla bol miktarda erimiş tereyağı sürün.

Izgarada, ateşin yaklaşık 10 cm altında, her yüzü iyice pişene ve et kolayca dağılacak hale gelene kadar, 4-5 dakika pişirin. Kalkan bifteklerini ters çevirdiğinizde, balığın yüzünü ilkinden daha bol erimiş tereyağıyla fırçalayın.

Bu arada, sosu hazırlamak için tüm malzemeleri bir tencerede bir araya getirip, kısık ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak kaynama noktasına getirin. Sos yoğunlaşana kadar sürekli karıştırarak, ağır ağır kaynatın. Ateşten alıp bir kenara ayırın ve sıcak bekletin.

Balığı ılıtılmış servis tabaklarına alıp sosu düzenli bir şekilde balığın üzerine ekleyin, kıvırcık marul ve limon dilimleriyle süsleyerek hemen servis edin. Afiyet olsun…

Not: Tarif ve fotoğraf balikyemekleri.org sitesinden alınmıştır.

Izgara Çipura

Balık sofralarının en rağbet gören balıklarının başında gelir çipura (Ya da çupra). Deniz ve çiftlik çipurası olarak satılan bu leziz balığın özellikle ızgarası çok sevilir. İşte sosuyla beraber hazırlayabileceğiniz bir ızgara çipura tarifi…

Malzemeler

Kişi başı birer adet orta boy çipura

Sosu için

4 tatlı kaşığı zeytinyağı 2 tatlı kaşığı sarmısak suyu 3-5 adet defne yaprağı 1 çay kaşığı kekik Tuz, Toz Karabiber

Yapılışı
Sos için gerekli bütün malzemeleri karıştıralım. Daha sonra hazırladığımız sosu bir tülbentte veya ince delikli tel süzgeçe dökelim. Sosu süzgeçle süzüp, katı kısımlarını ayırdıktan sonra bir süre buzdolabında bekletelim.

Dolaptan çıkardıktan sonra balığın kuyruğundan ve her iki yanağından çay kaşığıyla bu sostan dökelim. Her iki tarafını da yağlayıp kömür ızgarasında kızartalım. Balığı yeşil soğanla süsleyerek servis yapalım. Afiyet olsun…

Not: Tarif lezzetler.com sitesinden alınmıştır.

Dil Balığı Izgara

Denizlerimizin en lezzetli balıklarından dil balığını, zeytinyağlı sosu eşliğinde ızgarada denemek ister misiniz?

Malzemeler

2 adet dil balığı (Her biri yaklaşık 250 gr kadar) 1 çay kaşığı sıvı yağ Tuz ve karabiber

Sosu için

3 çorba kaşığı zeytinyağı 4 çorba kaşığı limon suyu 1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı
Balıkların siyah derisini çıkarın. Ayıklayıp yıkayın ve kurulayın. Tuz ve biber koyun. Üzerlerine yağ sürün ve kalınlıklarına bağlı olarak yaklaşık 4-5 dakika ızgarada pişirin.

Sos için zeytinyağı, limon suyunu ve tuzu karıştırın. Servis tabağına aldığınız ızgara balıklara hazırladığınız bu sosu döktükten sonra servis yapın. Afiyet olsun…

Not: Tarif fotoğrafı www.fishofnorth.com sitesinden alınmıştır.

Fırında Palamut

Sonbaharla birlikte balık sofralarında başlayan palamut lezzeti için birçok tarif mevcut. Fırında palamut da en çok tercih edilen seçeneklerden biri…

Malzemeler (4-5 kişilik)

5 adet palamut 2 adet soğan 4 adet domates 6 adet biber Maydanoz Limon Zeytinyağı Tuz, karabiber

Yapılışı
İlk olarak soğanları piyaz şeklinde kesin. Fırın tepsisine soğanları alın. Biberleri iri olarak kesin. Domatesleri küp olarak kesin. Palamutları halka şeklinde kesin. Tepsiye palamutları dizin. Palamutun üzerine sıvıyağ, tuz, tane karabiber ve 2 ya da 3 yaprak defne yaprağı ilave edin. Üzerine limon dilimleri ilave edin.

Palamutları önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırına verip palamutların üzeri kızarana kadar fırında tutun. Daha sonra palamutların üzerine domates ve biberleri ilave edip tekrar 180 derecelik fırına verin. Üzerine kıyılmış maydonoz serperek servis yapın. Afiyet olsun

Not: Tarif Oktay Usta‘dan, fotoğraf annemineli.blogspot.com sitesinden alınmıştır.

Izgara Sardalya

En leziz küçük balık türlerinin başında gelen sardalya, balık sofralarının tercih edilen lezzetlerinden biridir. Mangalda, tavada, fırında her türlü sevilen sardalyayı bir de salata eşliğinde ızgara olarak deneyelim.

Malzemeler

1 kilogram sardalya balığı 3 yemek kaşığı zeytinyağı Yarım çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber 1 tatlı kaşığı deniz tuzu

Servisi için

1 adet orta boy marul 1 adet limon

Hazırlanışı
Sardalyaların pullarını elinizle ovuşturarak temizleyin. Balıkların iç kısımlarını baş parmağınız ile çıkarın. Bol suda yıkayın ve kurulayın. Deniz tuzu ile tuzlayın. Sardalyaları tel ızgara üzerine sıralayın. Zeytinyağı ve taze çekilmiş renkli tane karabiberi karıştırın. Fırça yardımıyla balıkların üzerine sürün. Izgaraya aldığınız balıkları çevirerek kısa sürede pişirin. Ara ara zeytinyağı ile yağlayın. Servis tabağına temizlenmiş marul yaprakları koyun. Limonu dilimleyin. Izgara balıkları tabağın orta kısmına yerleştirin. Afiyet olsun…

Not: Tarif ve fotoğraf www.hurriyetaile.com/yemek-tarifleri sitesinden alınmıştır.

Ton Balığı Ezmesi

Tonbalığı konservesinin yağını süzün. Küçük doğranmış soğan veya ezilmiş sarımsağı ilave edin. Limon kabuğu rendesi ve yarım limon suyu ekleyin. Krem peyniri karışıma ilave edin.

Tuz ve karabiber serpin. İnce kıyılmış maydanozu da ekleyip karışımı içi boşaltılmış limon veya domatese doldurun.

Üzerini ortadan ikiye kestiğiniz zeytin ve portakal dilimleri ile süsleyin.

Midye Pilaki

Adaların bir zamanlar istiridyesi meşhurmuş. Şimdi yerinde yeller esiyor. Bu gidişle pek yakında midyesi de kalmayacak. Hazır midye bulunabiliyorken bu tarifi deneyin.

40 adet ayıklanmış midye, 4 soğan, 4 domates, 8-10 diş sarımsak, yarım bardak sızma zeytinyağı, yarım demet maydanoz, 1 limon, tane karabiber, tuz

Soğanı halka halka doğrayın ve zeytinyağında hafif pembeleşene kadar çevirin. İnce çentilmiş sarımsakları ve midyeleri ekleyin ve birkaç kez daha alt üst edin. Bu arada domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın ve midyelere ekleyin. 8-10 adet karabiberi kabaca dövün, tuzla birlikte ekleyin. Limon suyunu ve biraz da kabuğunun rendesini ekleyin. Kısık ateşte yarım saat kadar pişirin. Ateşten alır almaz ince kıyılmış maydanozu ilave edip soğumaya bırakın.

AYLİN ÖNEY TAN
www.cumhuriyet.com.tr

(Sevgili Aylin Öney Tan‘a Cumhuriyet Dergi‘de yayınlanan tarifini Gurmerehberi.com ile paylaştığı için teşekkür ederiz.)

Balık Sufle

Malzemeler

3 adet orta boy soyulmuş patates, 250 gr. muhtelif (Somon, levrek, lüfer) balık filetosu, 1 adet ince zar biçiminde doğranmış dolmalık biber, 1 küçük soğan ince doğranmış, ½ diş sarımsak, 1 tutam karabiber, ½ tatlı kaşığı tuz, az hindistancevizi, 1 çorba kaşığı margarin, 2 kahve fincanı rende gravyer, 4 yumurta, 2 kahve fincanı beyaz şarap.

Hazırlanışı
Balıklar küçük zar biçiminde doğranır. Küçük bir tencereye yağ koyup kızdırılır soğanı ve biberi ilave edilir 1-2 dakika kavrulur balıklar, biber, tuz ve beyaz şarap ilave edilir. Kapağı kapatılır ağır ateşte 7-8 dakika pişirilip ateşten alınır. bir süzgece boşaltılıp suyunu tekrar tenceresine koyarak içinde çok az bir miktar kalıncaya kadar kaynatarak çektirilir. Ateşten alıp muhafaza edin.

Patates temizlenip dörde bölünür. 20-30 dakika haşlayıp süzdürülür karıştırmadan bir kalburdan geçirilip tenceredeki çektirdiğiniz balık suyunun içine koyulur. Balık ve yumurta sarıları, hindistancevizi ilave edilip bir kaşıkla iyice karıştırılır. Yumurta beyazı bir çırpma teli ile çırpılarak koyu bir köpük gibi iyice kabartılır. Bir kevgirle karıştırılarak patatesli balığın içerisine yedirilir. 4 adet birer kişilik sufle güvecinin içleri tamamen yağlanıp içlerine galeta tozu serpilir. Sufle harcını ağız hizalarına kadar doldurup iyice kabarıp renk alıncaya kadar hızlı ateşli fırında 15-20 dakika pişirerek servis edin.

Karides Güveç

Malzemeler

400 gr. donmuş karides 3 adet domates 2 orta boy soğan 4 diş sarımsak 4-5 adet çarliston biber 1/2 bardak rendelenmiş kaşar peyniri tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Hazırlanışı
Karidesleri çözdürüp suyunu süzgeçte süzdürün. Bir tencerede 2 litre kadar suyu kaynatıp bir tatlı kaşığı tuz ilave edin. Karidesleri kaynayan suya atıp 2 dakika kaynatıp sudan çıkarın. (Fazla tutarsanız karidesler çok yumuşayıp dağılabilirler.)

Güveç kabına 3-4 kaşık zeytinyağı koyun. Küp küp doğranmış soğan ve sarımsakları bu yağda 3-4 dakika soteleyip, doğradığınız biberleri ekleyin ve sotelemeye devam edin. Kabuğu soyulmuş, doğranmış domatesleri ilave edin. Domatesler suyunu çekinceye kadar harlı ateşte pişirin.

Haşlanmış ve süzülmüş karideslerimizi güveç kabına ilave edip ocağın altını kısın. En fazla 2-3 dakika daha pişirip güveci ocaktan alın.

Rendelenmiş kaşar peynirini güzelce güvecin üzerine yayın. Fırının ızgara ayarında kaşar peyniri eriyinceye ve üstü kızarıncaya kadar güveci fırında tutun. Afiyet olsun…

(Not: Koku ve lezzet vermesi için tereyağı da kullanılması önerilmektedir…)

Kofana Salatası

Malzemeler

500 gr. kofana, 1 adet soğan, 2 adet defne yaprağı, yarım demet maydanoz, 1 çay fincanı zeytinyağı, 1 adet limon suyu, 2 yemek kaşığı sirke, 1 yemek kaşığı kişniş, 3 adet biber turşusu, 1 adet salatalık turşusu, 4 adet taze soğan, 2 diş sarımsak, 2 su bardağı su, 1 çay kaşığı kırmızı biber, yeteri kadar tuz ve biber

Yapılışı
Kofana balığı*, soğan, defne yaprağı ve maydanozun yarısı ile birlikte suda haşlanır. Balığın eti yumuşak olduğu için pişme süresi de azdır. Pişen balıklar sudan çıkartılır ve hiç kılçığı ayıklanır. Maydanozun geri kalan yarısı ince kıyılır. Bir kaseye zeytinyağı, sirke, limon, karabiber, kırmızı biber, havanda dövülmüş kişniş, kıyılmış maydanoz, kıyılmış biber turşusu, kıyılmış salatalık turşusu, kıyılmış taze soğan, çentilmiş sarımsak, kapari ve tuz konarak iyice karıştırılır. Kofanalar tabağa alınır, üzerine kasedeki karışım dökülür dilenirse yeşil salata eşliğinde servis edilir.

(* Kofana balığı lüferin büyüğüdür)

* Tarif Sayın Eyüp Kemal Sevinç ’ten alınmıştır.

Deniz Mahsullü Dolma

Çırağan Amatör Meze Yarışması‘nda “Deniz Mahsullü Dolma” mezesi ile birinci olan Ayşe Gengönül‘ün tarifini yayınlıyoruz:

Malzemeler (4-6 kişilik):

1 adet küçük boy beyaz lahana 1 bardak pirinç 1 bardak ayıklanmış karides 1 bardak fileto balık (levrek-mezgit-palamut) 1 tatlı kaşığı tarhun 1 tatlı kaşığı dolmalık baharat 1 paket dolmalık fıstık ve üzüm 1 baş soğan (büyük) 1 bardak su (pirinç için) tuz, karabiber, şeker

Tarif
Lahana yapraklarını temizleyip haşladıktan sonra soğuması için bir kenara bırakın.
İçinin Hazırlanışı; Soğan ince ince doğrandıktan sonra zeytin yağında sotelenip içine ayıklanmış karides ve küp küp doğranmış fileto balıklar eklenir. Kuş üzümü, dolmalık fıstık ve baharatlar eklenir. Karidesin rengi değişinceye kadar çevrildikten sonra pirinç ve su eklenir. Suyunu çektikten sonra soğuması için bir kenara alınır. İç ve lahana yaprakları hazır olduktan sonra yapraklar bol malzeme ile sarılır, tencereye dizilir, üzerine şeker ve tuz ilave edildikten sonra (göz kararı) üzerini geçinceye kadar su eklenir ve dolma pişirilir ve dolapta soğumaya bırakılır. Limonla servis edilir.

Tarif sahibi: Ayşe Gengönül
44 yaşında, 2 çocuk annesi, iş kadını. Yemek yapmayı seviyor.

Levrek Marine

Malzemeler

1 kg levrek fileto 2 adet lime 2 adet limon 4 çorba kaşığı zeytinyağı 2 çorba kaşığı soya sosu 1 çay kaşığı toz şeker 4 dal taze soğan 1 tutam taze kişniş 1 adet Meksika biberi 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı
Lime ve limonların suyunu sıkın. Birer adet lime ve limonun kabuklarını rendeleyin. Zeytinyağını, soya sosunu, karabiber, tuz ve şekeri çırparak limon suyuna ekleyin. Taze soğanları ve kişnişi ince doğrayarak hazırladığınız sosa ekleyin. Meksika biberinin etli kısmını ince ince doğrayıp onu da sosa katın. Balığı istediğiniz şekilde doğrayın, üzerine sostan dökerek en az yarım saat bekletin. Servis için balıkları tabağa dizip sosu üzerine gezdirin. Tam bir yaz yemeğidir, ağzınıza attığınız her lokmada damağınızda bırakacağı serin ve kışkırtıcı tada hayran kalacaksınız.

(Tarif Arda Türkmen‘den alınmıştır)

Balık Kroket

Kroket hazırlamak için önce kefal balığını iyice temizleyin. Patatesleri bol suda yumuşayana dek haşlayın. Kabuklarını soyduktan sonra bir çatal yardımıyla ezin. Üzerine 2 çorba kaşığı tereyağı ve 1 su bardağı sütü ilave edin. Kıvamına gelene dek çatal ile ezmeye devam edin.

Küçük parçalar şeklinde kestiğiniz kefali ve soğanların yeşil kısımlarım, kakuleyi, kişnişi, kimyonu, karanfil tozunu, tarçını ve tuzu patates püresinin üzerir ekleyin. Malzemeler özleşene dek yoğurun.

Ceviz iriliğinde parçalar koparıp elinizle şekil verin. Ayrı bir kapta ise yumurta ve suyu karıştırın. Kroketleri önce bu karışma sonra galeta ununa iyice bulayın. Kızgın sıvı yağda kızartıp sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Karides Kroket

Tavaya 2 çorba kaşığı tereyağını alın. Üzerine bir buçuk su bardağı unu sürekli karıştırarak ilave edin. Un pembeleşmeye başladığında 1 çay bardağı sütü ve 1 su bardağı kaşar peyniri rendesini ekleyin. Çok kısık ateşte 5 dakika pişirin.

Sonra 1 tatlı kaşığı hindistancevizi rendesini, karidesleri ve tuzu ilave edin. Ateşin üzerinden aldıktan sonra soğutun.

Malzemeler özleşene dek yoğurun. Ceviz iriliğinde parçalar koparıp elinizle şekil verin. Önce çırpılmış yumurtaya sonra galeta ununa bulayın. Kızgın sıvı yağda kızartın.

Ahtapot Salatası

Ahtapotu temizlenmiş ya da dondurulmuş olarak alın. Ahtapotu 1 diş sarımsak ve 4 sap maydanozla birlikte bir tencereye koyun. Üzerini kaplayacak kadar su ilave edin. Ahtapot iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlanmış ahtapotu küçük doğrayın. Salata kasesine koyup, üzerine beyaz şarap gezdirin.

Sosunu hazırlamak için, zeytinyağı, limon suyu, ezilmiş 2 diş sarımsak, tuz ve karabiberi karıştırın.

Ahtapot salatasının üzerine ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz serpip, ince kesilmiş limon kabuğu, zeytin ve ikiye bölünmüş kiraz domateslerle süsleyin. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip, servis yapın.

Karides Pane ve Remoulade Sos

Deniz ürünleri ile hazırlanan sıcak meze ve salatalarda karides aranan bir lezzettir. Ünlü yemek uzmanı Arda Türkmen‘den işte tam da böyle bir tarif. Özel sosuyla hazırlanan pane karides…

Malzemeler

500 gr. ayıklanmış karides (orta boy, etli) 1 yumurta 2 yemek kaşığı un+ 3 yemek kaşığı un 1 tutam tuz+ 1 tutam tuz 1 tutam şeker ½ paket kabartma tozu 1 tatlı kaşığı kajun baharat ½ küçük şişe (100 ml) soda 1 limon Kızartmak için ayçiçek yağı

Sos için

1 yemek kaşığı sirke 1 tutam dereotu 1 tutam maydanoz 1 tatlı kaşığı mayonez 1 tatlı kaşığı hardal 1 tutam ince kıyılmış taze soğan 1 diş sarımsak 1 çay kaşığı soya sos 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Sos için; Karıştırma kabında, 1 yemek kaşığı sirkeyi, ince kıyılmış dereotu ve maydanozu, 1 tatlı kaşığı mayonez ve hardalı, 1 tutam ince kıyılmış taze soğanı, 1 diş ezilmiş sarımsağı karıştırın. 1 çay kaşığı soya sos ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyerek kıvam elde edin.

2 yemek kaşığı unu, 1 yumurtayı, sodayı, bir tutam tuzu, kajun baharatı, bir tutam toz şekeri, yarım paket kabartma tozunu, az su (gerekirse kıvam vermek için) ile iyice çırpın. 15 dakika dinlendirin.

Bu sırada karideslerin sırtlarını çizip içini temizleyin ve yıkayın, süzün. 3 yemek kaşığı unu bir tabağa koyun. Yağı bir tavada kızdırın. Karidesleri bir tutam tuz ile tatlandırıp önce una bulayın,sonra kuyruklarından tutup karışıma batırın ve hemen kızgın yağa atın. Altın rengini alınca ateşten alın.

Remoulade sos ve limon dilimleri ile servis edin.

Not: Tarif ve fotoğraf www.ardaninmutfagi.com sitesinden alınmıştır.

Midyeli Tarifler

Deniz ürünleri içinde belki de en çok bilinen ve kullanılan lezzetir midye. Bazen bir seyyar satıcının tablasında, bazen lüks bir restoranın ya da balık lokantasının menüsünde, kimi zaman İspanyol pilavı paella içinde, kimi zaman da soğuk bir biranın yanında atıştırmalık olarak. İşte o midye lezzetleri tariflerinden bazıları.

Midye Buğulama

Malzemeler

50 adet midye 1 bardak beyaz şarap 2 bardak su 2 adet arpacık soğan 1 adet havuç 1 diş sarımsak 10 adet çekilmemiş tane karabiber 1 çay kaşığı kekik 1 adet defne yaprağı 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı tuz 4 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz 3 yemek kaşığı hazır çiğ krema 2 adet yumurtanın sarısı

Hazırlanışı
Midyeleri soğuk suda güzelce kazıyarak temizleyin. Kabukların arasına sıkışmış olan yosunları ayıklayın ve kabukları açık olanları ayırın. Midyeleri, şarap, su, soğan, havuç, sarmısak, karabiber tanesi ve defne yaprağı, maydanoz, kekik ile birlikte bir tencereye koyun. Ağır ağır kaynatın. Kaynadıktan sonra kapağını kapatıp, 5 dakika kadar hafif ateşte bırakın. Midyeler açılıncaya kadar tencereyi hafif hafif sallayın ve servis tabağına sıralayıp, sıcak tutun.

Tenceredeki suyu hızlı ateşte, yarı yarıya azalıncaya dek kaynatın. Tuz, karabiber, çırpılmış çiğ krema ve yumurta sarısını ilave edin, sonra ağır ateşte, sık sık karıştırarak, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Hazırlamış olduğunuz bu sosu midyelerin üzerine dökün ve sıcak olarak servise sunun.

Not: Tarif ve fotoğraf www.hurriyetaile.com/yemek-tarifleri sitesinden alınmıştır.

Zeytinyağlı Midye Dolması

Malzemeler

30-35 adet büyük midye 2 su bardağı pirinç (Her midye için 1 tatlı kaşığı pirinç hesaplayınız. İç malzemesini yine midye sayısına göre hesaplayın.) 1 su bardağı zeytinyağı 4 orta boy soğan 1 çorba kaşığı çam fıstığı 2 çorba kaşığı kuş üzümü Yarım demet maydanoz, dereotu 2 çay kaşığı kuru nane 2 çay kaşığı tuz limon 1 çay kaşığı tarçın, yenibahar, şeker

İç malzemesinin hazırlanışı:
Soğan rendelenir, maydanoz, dereotu sapları ince doğranır. Fıstıkla beraber zeytinyağı ile hafif pembe kavrulur. Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp birkaç kere çevrilir. İki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. 10- 15 dakika kapak kapalı olarak buharı ile demlendirilir.

İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, temizlenmiş üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu konup karıştırılır. Hazırlanan sebzelere doldurulur veya sarılır. Tencereye dizilip 2 bardak sıcak su konur. Orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir.

Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur (kurumaması ve parlak olması için). Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.

Midyelerin hazırlanışı:
30- 35 tane büyük ve siyah midyeye bir avuç tuz atılıp 1- 2 saat bırakılır. Sonra bıçakla kazınarak yıkanır. Midyelerin düz taraflarına bıçak sokularak kitap gibi ikiye açılır. İçindeki tüyler kesilip iyice yıkanır.

Hazırlanan zeytinyağlı dolma içi midyelere sıkıca doldurulup tekrar kapatılır. Tencereye yerleştirilip ölçülü suyu konur (2 su bardağı). Üzerine madeni bir tabak kapatılır. Sonra da tencerenin kapağı örtülerek orta ateşte pişirilir. Suyunu tamamen çekince yarım bardak şarap ilave edilir. Tencerenin kapağı tekrar kapatılıp 5- 10 dakika daha ateşte tutulur. Kapak aralanarak soğutulur. Midyeler birer birer silinip parlak olması için zeytinyağı sürülür. Kıvırcık yaprakları ve limon dilimleri ile tabağa yerleştirilir.

Not: Tarif www.nefisyemektarifleri.com sitesinden alınmıştır.

Domatesli Midye (Karaburun usulü)

Malzemeler:

50 adet taze midye, 1 su bardağı kırmızı veya beyaz şarap, 2 bardak su, 3 çorba kaşığı zeytinyağı. Mevsiminde toplanmış olgun, kabuğu soyulmuş, kırmızı domatesler veya yeterince domates salçası, karabiber, maydanoz.

Hazırlanışı:
Midyeleri iyice yıkayın. Varsa kumlarını kazıyın ve bir tencereye midyeleri yerleştirin. Üzerine şarabı ve suyu ekleyin. Yüksek ateşte, tencerenin kapağı kapalı olarak haşlayın. Daha sonra bir tavaya zeytinyağını koyun. Hafifçe kızınca suyu süzdürülmüş domatesleri ve ufalanmış acı biberi ekleyin. Bir kaşık yardımıyla domatesleri parçalayın. Ya da salça kullanın. Üzerine midyeleri ekleyin ve 5 dakika daha pişirin, tuzunu biberini eksik etmeyin.

Nedim Atilla
Gazeteci-Mutfak Araştırmacısı

Kaynak: www.nedimatilla.org

Midye Pilaki

Malzemeler

40 adet ayıklanmış midye, 4 soğan, 4 domates, 8-10 diş sarımsak, yarım bardak sızma zeytinyağı, yarım demet maydanoz, 1 limon, tane karabiber, tuz

Soğanı halka halka doğrayın ve zeytinyağında hafif pembeleşene kadar çevirin. İnce çentilmiş sarımsakları ve midyeleri ekleyin ve birkaç kez daha alt üst edin. Bu arada domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın ve midyelere ekleyin. 8-10 adet karabiberi kabaca dövün, tuzla birlikte ekleyin. Limon suyunu ve biraz da kabuğunun rendesini ekleyin. Kısık ateşte yarım saat kadar pişirin. Ateşten alır almaz ince kıyılmış maydanozu ilave edip soğumaya bırakın.

Midyeli Meyhane Pilavı

Malzemeler:

2 su bardağı pilavlık bulgur 1 adet patlıcan 2 adet domates 250 gram midye içi 2 adet sivri biber 1 çay bardağı maydanoz 2 yemek kaşığı tereyağı Kırmızı pul biber 2 su bardağı su Tuz Sıvıyağ

Hazırlanışı:
Patlıcanları soyup, dilimleyin ve tavada sıvı yağ ile patlıcanları hafif kızartın. Tereyağında, küp doğradığınız domates ve halka doğranmış biberleri tereyağında kavurun. Bulguru ekleyip 2 su bardağı su ekleyerek tencerenin kapağını kapatın ve pişirin. Dilediğiniz kadar tuz serpin. Pişmesine yakın, temizlenmiş midye içlerini, patlıcanları ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip harmanlayın. 2 dakika demlendirdikten sonra sıcak olarak servis yapın.

Midye Salatası

Malzemeler

100 adet midye, 1 demet maydanoz, yarım demet dere otu, yarım çay bardağı mayonez, 2 adet sivri biber, 1 demet taze soğan, 1 adet kuru soğan, 1 adet limon suyu, 1 çay kaşığı hardal, 1 çay kaşığı pul biber, yeteri kadar tuz

Hazırlanışı
Temizlenip, bıyıkları alınmış midyeler, iyice yıkanıp, süzülür. Çukur bir tencerede yağsız olarak, tahta kaşıkla döndürülerek pişirilir. Midyeler önce sularını salıp, sonra sularını çekerler. Domatesler küp küp doğranır, diğer malzeme çoban salatası hazırlar gibi hazırlanır. Midyeler ve salata, mayonez ile iyice karıştırılır. Arzu edilirse, mayoneze limon suyu, hardal, tuz ve kırmızı pul biber ilave edilebilir. Saltanın üzeri ince kıyılmış taze maydanozla süslenip, servis edilir.

* Yemek tarifi Sayın Eyüp Kemal Sevinç ‘ten alınmıştır.

Midye Tava

Malzemeler
500 gr ayıklanmış midye
2 yumurta
1 buçuk su bardağı un
1 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karbonat
Çöp şiş
Yapılışı
Ayıklanmış midyeler yıkandıktan sonra süzgeçte bekletilir. Üzerine yarım su bardağı un serpilip karıştırılır. Diğer bir kapta yumurta, tuz, karbonat çırpılır kalan bir su bardağı unla likit kıvamda bir hamur yapılır. Süzgeçteki midyeler bu hamur kabına alınır ve iyice hamura bulandıktan sonra çöp şişlere dizilir. Çöp şişlere dizilen midyelere tekrar un serpilir, kızgın olan yağda kızartılır. Afiyet olsun. (Tarif www.nefisyemektarifleri.com sitesinden alınmıştır.)

Rokalı Kalamar Salatası

Deniz ürünleri içerisinde en lezzetlilerin başında gelir kalamar. Tavası, dolması ile özellikle Akdeniz mutfağının ara sıcaklarının en ünlüsüdür. Peki salatasını denemek ister misiniz?

Malzemeler

Yarım kg dondurulmuş ya da taze kalamar 6 çorba kaşığı un 2 çorba kaşığı kekik Yarım demet maydanoz 1 çay kaşığı biberiye Kızartmak için sıvıyağ 1 demet roka 3 diş sarımsak

Yapılışı
Kalamarları süzgece alıp buzu çözülünceye kadar bekletin. Rokayı temizleyip bol suda yıkayın. Suyu süzüldükten sonra kağıt havlu üzerine alarak kurulayın. Roka yapraklarını iri parçalar halinde doğrayın.
Maydanoz, sirke, kekik, sarımsak ve biberiyeyi blenderden geçirin.

Sıvıyağı tavada kızdırın. Kalamrları önce una, ardından maydanozlu karışıma bulayıp kızgın yağda kızartın. Roka yapraklarını servis tabaklarına paylaştırıp üzerine kızarmış kalamarları ilave edin. Kiraz domatesleri ikiye kesip salatayı süsleyin. Tuz ve karabiber serpip servis yapın. Afiyet olsun…

Not: Tarif lezzetler.com sitesinden alınmıştır.

Yengeç Salatası

Deniz ürünleri ile yapılan salatalar hem çok lezzetli hem de sağlıklı. Özellikle de yaz sofralarında. İşte keyifle yiyebileceğiniz bir yengeç salatası tarifi…

Malzemeler

100 gr dondurulmuş yengeç eti 1 göbek salata 5 adet kornişon turşu 1 adet limon 4 adet kiraz domates 1 turp 1 adet salçalık kırmızı biber 1 adet salatalık 2 çorba kaşığı zeytinyağı 1 çay kaşığı sirke Yarım demet roka Yarım demet maydanoz Hardal Toz şeker

Hazırlanışı:
Yengeç etini şeritler halinde doğrayın. Roka ve maydanozu ayıklayın. Göbek salatayı ve kırmızı biberi ince ince doğrayın. Turp ve salatalığı soyup şeritler halinde doğrayın. Turşuları boyuna ikiye kesin. Limonun suyunu sıkın.

Hazırladığınız sebzeleri büyük bir salata kasesine alıp karıştırın. Kiraz domateslerle ya da kızarmış noodle ile tabağın kenarlarını süsleyin. Zeytinyağı, limon suyu, sirke, hardal ve tozşekeri karıştırın. Salatanın üzerine yengeç etlerini dizip sosu gezdirin. Afiyet olsun. (Ayrıca bkz:
Kabuklu deniz ürünleri nasıl yenir, nasıl pişirilir?)

Not: Tarif www.hurriyetaile.com/yemek-tarifleri sitesinden alınmıştır.

Karides Saganaki (Yunan mutfağı)

Saganaki, beyaz ve kaşar peynir, domates, sivribiber, zeytinyağı ile hazırlanan bir Yunan mezesi. Tek başına meze olarak yenilebileceği gibi, karides ekleyerek oldukça lezzetli bir deniz ürünü yemeği hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler

12 adet jumbo karides 2 çorba kaşığı tereyağı 1 adet soğan 4 diş ince kıyılmış sarmısak 2 adet domates Yarım çay kaşığı tozşeker 1 çorba kaşığı domates salçası Yarım su bardağı beyaz şarap 100 gram beyaz peynir

Yapılışı
Önce karidesleri ayıklayın ve 12 dakika haşlayıp, bir kenara alın. Tereyağında ince kıyılmış soğanı ve sarmısağı soteleyin. Küp doğranmış domates ve yarım çay kaşığı toz şekeri ilave ederek sotelemeye devam edin. 1 çorba kaşığı salçayı katarak rengi değişene kadar kavurun. En son beyaz peynir ve şarabı katıp sos kıvamına gelene kadar pişirin. Haşlanmış karidesleri servis tabağına alın. Üzerine hazırladığınız sosu gezdirin ve servis yapın.

Not: Tarif www.sofra.com.tr sitesinden alınmıştır.

Balıkçı Kek

İsminde kek geçse de, aslında bir deniz ürünlü mezedir “balıkçı kek”. İşte ünlü şef Korhan Büyüksuda ’dan aldığımız tarifi…

Malzemeler

1 bostan patlıcanı 150 gr karides 100 gr dil balığı Parmesan

Sosu için;

2 domates Fesleğen sarımsak Mozarella Çeşitli baharatlar

Yapılışı
Silindir şeklinde kesilen patlıcanlar tuzlu suda bekletiliyor ve ızgarada çift yönlü olarak pişiriliyor. Büyük küpler halinde kesilen Dil balığı ve karidesler, sarımsaklı ayçiçek yağı içinde pembeleşinceye kadar kızartılıyor. Patlıcanların en büyük boyutu tabağın altına yerleştiriliyor. Üzerine fesleğenli domates sosu, mozarella ve balıklar yerleştiriliyor ve patlıcanın diğer katlarına a aynı uygulama yapılarak bir kule oluşturuluyor. Kulenin en üstüne Domates sosu ve Parmesan eklenip, peynir eriyene kadar fırında pişiriliyor. Afiyet olsun…

Not: Tarif ve fotoğraf Suadiye Cafe Executive Chef ’i Korhan Büyüksuda ’dan alınmıştır.

Midye Tava

Deniz ürünü sevenlerin en gözde lezzetlerinin başında gelir midye tava. Keyifli bir balık sofrasında veya buz gibi bir biranın yanında atıştırmalık olarak leziz bir yiyecektir. İşte tarifi…

Malzemeler

Yarım kg. ayıklanmış midye 2 yumurta 1 buçuk su bardağı un 1 su bardağı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı tuz Yarım çay kaşığı karbonat Çöp şiş

Yapılışı
Ayıklanmış midyeler yıkandıktan sonra süzgeçte bekletilir. Üzerine yarım su bardağı un serpilip karıştırılır. Diğer bir kapta yumurta, tuz, karbonat çırpılır kalan bir su bardağı unla likit kıvamda bir hamur yapılır. Süzgeçteki midyeler bu hamur kabına alınır ve iyice hamura bulandıktan sonra çöp şişlere dizilir. Çöp şişlere dizilen midyelere tekrar un serpilir, kızgın olan yağda kızartılır. Afiyet olsun.

Not: Tarif www.nefisyemektarifleri.com sitesinden alınmıştır.

Palamut Marine

Palamutu hep tava, ızgara ve fırında hazırlayıp sofraya getiririz. Peki marine edilmişini denemek ister misiniz? İşte tarifi…

Malzemeler

1 palamutun kılçıksız filetosu, 1 yemek kaşığı tam öğütülmemiş kara biber, yarım yemek kaşığı tuz, 3 limonun suyu

Yapılışı
Palamutu alırken iki fileto halinde kestirin. Yıkayın ve suyunu süzdürün. Kılçıksız filetoyu kağıt mutfak peçetesi ile kurulayın. Bir tabağa balık filetosunu koyun. Iki tarafını da tuzlayın.

Başka bir tabağa biberleri yayın. Tuzlanmış balığı elinizle bastırarak biber parçalarının saplanmasını, yapışmasını sağlayın. Ağzı kapaklı çukurca bir cam kaba balığı yerleştirin. Üzerini örtene kadar limon suyunu dökün. Buzdolabına kaldırıp 4 gün bekletin.

Servis yapmadan önce ince uçlu keskin bir bıçakla derisini soyun. Dilimleyerek sofraya getirin. Balığı dilimleyip üzerine biraz zeytinyağı serpip yanında kırmızı soğanla da servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun…

Not: Tarif lezzetler.com, fotoğraf oktayustam.com sitelerinden alınmıştır.

Cantık (Tatar mutfağı)

Bursa mutfağına özgün bir pide çeşidi olarak bilinse de, cantık aslında Tatar mutfağına ait bir lezzettir. Eskişehir ve Bursa yöresinde oldukça yaygın olarak yapılır.

Malzemeler

250 gram kıyma, 1 adet soğan, Aldığı kadar un, 1 yumurta, 1 çay bardağı süt, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 çay bardağı su, 1 paket maya, 1 tutam tuz, 1 çay kaşığı şeker, 1 tutam pul biber ve karabiber.

Yapılışı
Süt, sıvıyağ, su, un, maya tuz ve şekeri karıştırarak bir hamur yapın. Bir saat kadar mayalandırın, yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak elinizle yuvarlak bir biçimde açın, üzerine, soğanı rendeleyerek kıyma ile karıştırdığınız harcı yayın, harca tuz karabiber ve biraz da pul biber ekleyebilirsiniz. Elinizle bastırın, kenarlarına yumurta sarısı sürün, biraz da tepside mayalandırın, fırında yarım saat pişirin. Afiyet olsun…

Not: Tarif lezzetler.com sitesinden alınmıştır.

Susamlı Açma

Fırın ve pastanelerde satılan susamlı açma lezzetini, kolay bir tarifle evinizde denemek ister misiniz?

Malzemeler

4 su bardağı un 2 yemek kaşığı kuru maya 1 yemek kaşığı toz şeker 1 su bardağından 2 parmak az sıvıyağ 1 buçuk su bardağı süt 1 çay kaşığı tuz

Üzeri için

1 yemek kaşığı zeytinyağı 2 yemek kaşığı susam ya da çörek otu

Hazırlanışı
Yoğurma kabına ılık sütü, maya ve toz şekeri koyup karıştırın. Maya eriyince unu ve tuzu ekleyin. İyice yoğurarak yumuşak bir hamur tutun. Kabın üzerini örterek 40 dakika kadar mayalanmaya bırakın. Ortamın soğuk olmamasına dikkat edin. Fırın tepsisini yağlayın. Mayalanan hamurdan bir yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, simit gibi biçimlendirin. Kalan hamuru da aynı şekilde hazırlayarak açmaları aralıklı olarak tepsiye dizin. Üzerlerine fırçayla sıvıyağ sürüp, susam ya da çörek otu serpin. 180 dereceye ayarlanmış fırında açmalar kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun…

Not: Tarif ve fotoğraf www.hurriyetaile.com/yemek-tarifleri sitesinden alınmıştır.

Peynirli ve Çörekotlu Poğaça

Kahvaltıların ve akşamüstü çaylarının sevilen tadı poğaçanın çok sayıda tarifi var. Peynirli ve çörekotlu tarifi de bunlardan biri…

Malzemeler

Aldığı kadar un (Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar) 1 bardak yoğurt 1 bardak sıvı yağ 2 adet yumurta 250 gram beyaz peynir 1 paket kabartma tozu 1 demet dereotu Tercihe göre kırmızı pul biber koyulabilir

Hazırlanışı
Bütün malzemeler yoğrulduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp, yuvarlayın. Üzerlerine bir fırça ya da çatal yardımı ile yumurta sarısı sürün ve en son çörek otu serpilerek, önceden 200 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Afiyet olsun…

Not: Tarif ve fotoğraf www.hurriyetaile.com/yemek-tarifleri sitesinden alınmıştır.

Mercimekli Börek

Yeşil mercimek ile hazırlanan ve oldukça besleyici olan bu börek tarifiyle soğuk kış günlerine lezzetli bir başlangıç yapacaksınız…

Malzemeler

3 adet hazır yufka Yarım su bardağı haşlanmış yeşil mercimek 2 orta boy kuru soğan 2 adet yumurta 10 yemek kaşığı sıvı yağ 1 çay kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı tuz

İç harcının hazırlanışı: İnce doğranmış soğanı, 5 yemek kaşığı sıvı yağda pembeleştirin. Haşlanmış mercimek, tuz ve karabiberi ekleyip yaklaşık 2-3 dakika pişirin.

Böreğin yapılışı: Yufkaların harcını hazırlayalım. Yumurtanın birinin sarısını üstüne sürmek için ayırın ve kalanları çırpıp, süt ve 5 yemek kaşığı yağ ile karıştırın. 3 adet yufkayı aralarına harçtan sürerek üst üste koyun. Üçgen şekilli 12 parçaya bölün. İç malzemesini koyup kenarlarını kapatıp rulo halinde sarın. Yağlanmış tepsiye dizerek üzerine daha önce ayırdığımız yumurta sarınısı sürün ve 30 dakika pişirin. Afiyet olsun…

Not: Tarif www.nefisyemektarifleri.com sitesinden alınmıştır.

Pırasalı Kiş (Quiche)

Fransız mutfağı lezzetlerinden biri olan kiş (Yazılışı “quiche”), tart hamuru ile tart kalıbında hazırlanan bir tür börek-poğaçadır. Pırasa, kabak gibi mevsim sebzeleriyle, kremalı, peynirli, istenirse etli olarak yapılır.

Malzemeler

1 demet pırasa 1 çay bardağı tulum peyniri 1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi 1 çay bardağı krema 2 yemek kaşığı sıvı yağ 1 adet yumurta 1 çay kaşığı pul biber 1 çay kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı tuz

Tart hamuru için

2 yemek kaşığı margarin 1 adet yumurta 1 paket kabartma tozu Alabildiği kadar un

Hazırlanışı
Margarin, yumurta, kabartma tozu ve tuzu elinizle iyice karıştırın. Unu yavaş yavaş ilave ederek yumuşak bir hamur tutun. Buzdolabında 10 dakika bekletip yağlanmış tart kalıbına yayın. Pırasaların beyaz kısımlarını doğrayın. Tuzlu suda iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın (Haşlama suyunu az koymalısınız). Üstüne krema, kaşar peyniri, tulum peyniri, pul biber ve tuz atın. Çırpılmış yumurtayı da ekleyip karışımı tartın üzerine dökün. 175 derecelik fırında üstü pembeleşene kadar pişirin. Afiyet olsun…

Not: Tarif ve fotoğraf www.hurriyetaile.com/yemek-tarifleri sitesinden alınmıştır.

Pırasalı Börek

Pırasa özellikle Rumeli mutfağında çokça kullanılan bir sebze. Pırasalı börek (Veya pırasa böreği) de bu mutfağın en ünlü lezzetlerinden.

Malzemeler

750 gram un 2 buçuk su bardağı ılık su 1 tutam tuz 1 çorba kaşığı sirke 2 çorba kaşığı zeytinyağı

Harcı için

2 pırasa 1 soğan 1 çorba kaşığı zeytinyağı 1 yumurta akı Tuz, karabiber

Üzeri için

250 gram tereyağı

Yapılışı
Hamur için un derin bir kaba alınır. Ilık su, tuz, sirke ve zeytinyağı eklenip iyice yoğrulur. Hamur oda sıcaklığında 20-30 dakika dinlendirilir. Diğer tarafta pırasa ince ince, soğan ise yemeklik doğranır. Doğranmış soğan ve pırasalar zeytinyağında kavrulup bir taşım pişirilir. İç harç ılınınca içine yumurta akı, tuz ve karabiber eklenip karıştırılır. Üzerine sürmek için tereyağı eritilip soğumaya bırakılır.

Dinlenen hamur ikiye bölünür. Herbir parçadan 6-7 beze yapılır. Bezeler oklavayla tabak büyüklüğünde açılır ve üzerine eritilmiş tereyağı sürülür. Açılıp yağlanmış 7 beze üst üste yerleştirilip yufka büyüklüğünde açılır. Hamurlar ikiye kesilir. Hamurun bir kenarına pırasalı iç harç yayılıp rulo şeklinde sarılır. Börek yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir. Börekler ince uçlu bir bıçakla kesilip üzerlerine eritilmiş tereyağı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirilir. Afiyet olsun…

(Tarif www.kanald.com.tr sitesinden alınmıştır.)

Boyoz

İspanya ’dan Anadolu ’ya, İzmir ’e göç eden Sefaradlar (Endülüs Yahudileri) beraberlerinde kendi yemek kültürlerini de taşımış, zengin Anadolu sofrasına katkıda bulunmuşlardır. Boyoz da bu lezzetlerden biridir.

İzmir ’de özellikle kahvaltılarda oldukça sevilen bol yağlı bir katmer veya çörektir boyoz. İspanyolca bohça anlamına gelen “bollos-boyos” kelimesinden dilimize yerleşmiştir. İzmir ’de geleneksel olarak sabahları haşlanmış yumurta ile yenilir.

Malzemeler

2 su bardağı un 1 su bardağı su 1 tatlı kaşığı sirke 1 tatlı kaşığı limon suyu Yarım tatlı kaşığı tuz 1 su bardağı sıvı yağı

Yapılışı
Yoğurma kabına unu koyarak ortasını havuz gibi açın. Su, sirke, limon suyu, 1 tatlı kaşığı sıvı yağı ve tuzu ekleyin. 10-15 dakika iyice yoğurun. Derin bir kaba 1 bardak sıvı yağı ekleyin. Yumuşak kıvamlı hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp 10 dakika bekletin. Hamur topağını yağdan alıp elinizle katmer hamuru inceliğinde, çay tabağı büyüklüğünde yuvarlak olarak açın. Hamurun 4 kenarını ortaya gelmek üzere katlayın ve hamurları hafif yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 15-20 dakika pişirin. Yanında kaynamış yumurta ve karabiber ile sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.

Not: Tarif www.nefisyemekler.net sitesinden alınmıştır.

Midye Börek

Şekli itibariyle midyeye benzediği için midye börek adı verilen bu lezzet, kıymalı veya sebzeli olarak hazırlanabilmekte…

Malzemeler

1 kg yufka 350 gram kıyma Yarım demet maydanoz 1 soğan 300 gram tereyağı 2 çorba kaşığı sıvıyağ 1 çorba kaşığı su 1 yumurta sarısı Tuz, karabiber

Üzeri için: Çörek otu

Yapılışı
Yemeklik doğranmış soğan ve kıyma kavrulur. Baharatlar eklendikten sonra karıştırılıp soğumaya bırakılırken içine kıyılmış maydanoz eklenir. Diğer tarafta tereyağı eritilip içine 1 çay bardağı su eklenir. Düz bir zeminde yufka açılıp tereyağlı su yufkanın her tarafına sürülür. Yufka 4 eşit parçaya bölünür.

Yufkanın sivri ucundan işaret parmağıyla hızlı bir şekilde aşağıya doğru yufka toplanır. Açıkta kalan iki uç birleştirilip arasına harç koyulur. İki uç içe doğru sarılıp tepsiye alınır. Bütün yufkalar aynı şekilde yapılıp üstüne yumurta sarısı ve çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana pişirilir. Afiyet olsun…

Not: Tarif www.kanald.com.tr/mutfagim/ sitesinden, fotoğraf lezzetibol.com sitesinden alınmıştır.

Avcı Böreği

Kıymalı börek sevenler için avcı böreği ideal bir seçenek. Oldukça besleyici olan bu börek, bulgur, biber salçası, ceviziçi katkısı ile damakları avlayacak türden…

Malzemeler

4 adet hazır yufka 4 yumurtanın akı 250 gr. kıyma 3 adet kuru soğan 1 yemek kaşığı biber salçası Yarım çay bardağı bulgur 1 çay bardağı sıcak su Yarım su bardağı ceviz içi 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Yarım demet maydanoz 1 adet yumurta sarısı Galeta unu

Yapılışı
Kıymayı yemeklik olarak doğradığımız soğanla beraber kavuruyoruz. Daha sonra bulguru ve suyunu da ekleyip pişmeye bırakıyoruz.

Pişme işlemini bitirince cevizi, tuzu, karabiberi ve kıydığımız maydanozu ekleyelim. Diğer bir tarafta yumurta aklarını çatal yardımıyla köpürtene kadar çırpalım.

Yufkalardan birini masanın üzerine yayalım. Üzerine yumurta akını iyice sürelim. İkinci yufkamızı da üzerine serelim. Onunda üzerine yumurta akından sürelim. Daha sonra yufkayı 8 eşit parçaya bölelim. Her parçanın geniş kısmına kıymalı içten koyalım ve sigara böreği sarar gibi, yalnız biraz daha geniş olarak saralım. Aynı işlemi kalan yufkalara da uygulayalım.

1 adet yumurtayı bu kez sarısıyla beraber çırpalım. Sarılmış böreklerimizi önce yumurtaya daha sonra galeta ununa bulayıp, önceden ısıtılmış yaklaşık 200 derecedeki fırında kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Not: Tarif Oktay Usta‘dan, fotoğraflar yemekdenevar.com ve www.hayatintakendisi.com sitelerinden alınmıştır.

Gül Böreği

Özellikle farklı börek tariflerini denemek isteyenler için gül böreği oldukça leziz bir seçenek. Gül böreği tercihe göre patatesli, peynirli veya kıymalı da yapılabilir.

Malzemeler

1 kg. yufka, 1 bardak sıvıyağ, yarım kg. yoğurt, yarım demet maydanoz, 250 gr. peynir, 2 yumurta, 1 tatlı kaşığı çörekotu, 1 tatlı kaşığı susam.

Hazırlanışı
Bir kaba yoğurdu koyarak iyice çırpalım. Üzerine yumurtaları kırıp sıvıyağı dökelim ve karıştıralım. Masaya yaydığımız bir yufkanın üzerine hazırlamış olduğumuz karışımdan bir iki kaşık alarak her tarafına eşit şekilde serpiştirelim. Üzerine ikinci yufkayı koyarak aynı işlemi tekrarlayalım. Diğer yufkaları da aynı şekilde yerleştirip dörde bölelim.

Bölünmüş yufkaların geniş kısmına kıyılmış maydanoz ve peynir koyarak yanlarını içe kapatmadan gül şekli vererek yağlanmış tepsiye dizelim. Kalan yağı ve çörekotunu üzerine döküp susam serpiştirelim. Önceden ısıtılmış orta dereceli fırında altı ve üstü pembeleşinceye kadar pişirip sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun…

Not: Tarif lezzetler.com sitesinden alınmıştır.

Çilekli Saç Uzatma Yöntemi

Uzun saçlara sahip olmak pek çok kadının hayali, bu hayalin gerçeğe dönüşmesini ister misiniz? o zaman çilekli saç uzatma kürü maskemizi deneyebilirsiniz.
Malzemeler
*Çilek
*Yoğurt
*Zeytinyağı
*Yumurta

*Çilek saçınızı nemlendirir, parlaklık kazandırır, saç kabarması ile mücadee edip, içeriğindeki vitaminlerle saçınızın hızlı uzamasına yardımcı olur.
*Yoğurt saçı yumuşatır, kepek tedavisinde etkilidir.
*Zeytinyağı, bilinen en faydalı doğal saç bakım ürünlerindendir, saçtaki yıpranmaları onarır, saçların uzamasında büyük rol oynar.
* Yumurta, protein deposudur, saçlarınızı yumuşak, ipeksi ve canlı hale getirir.

Yapılışı
3-4 yemek kaşığı yoğurdu bir kaseye koyun ( saçınızın uzunluğuna ve gürlüğüne göre bu miktar artabilir de azalabilir de)
İçine çilekleri katın, 4-5 adet çilek ekleyebilirsiniz.
Tüm malzemeyi blenderdan geçirip, maskeniz sıvı pürüzsüz bir kıvam alana kadar blenderla çırpmaya devam edin.
Ardından içine 1 adet yumurtayı da kırın
Son olarak maskenize zeytinyağını da döküp, güzelce karıştırın.
Saçınıza saç diplerinize maskeyi sürüp, 5 dakika masaj yaparak baş derinize yedirin.
Maskenizin pürüzsüz bir kıvamda olması önemli yoksa saçınızda çilek kalıntıları kalır ve bunları temizlemekle uğraşırsınız.
Yarım saat bekleyip soğuk su ile saçınızı durulayın.
5 dakika sonra şampuanlayıp, suyla maskeyi saçtan arındırın.
Doğal saç kürüne haftada 1 devam etmelisiniz.

İlgili Konular

Saç Uzatan Süper Yöntemler Tıklayınız Hızlı Saç Uzatan Tariflerimiz İçin Tıklayınız

cilekli_sac_uzatma_kurucilekli_sac_uzatma_kuru_1cilekli_sac_uzatma_kuru_2cilekli_sac_uzatma_kuru_3cilekli_sac_uzatma_kuru_4cilekli_sac_uzatma_kuru_5

 

Yulaf Maskesi Nasıl Yapılır? Resimli Anlatım

Yulafın cilde faydaları saymakla bitmez. Cildi ölü hücrelerden arındırır, sivilce ve siyah noktaları giderip pürüzsüz bir yüze kavuşmanıza yardımcı olur.Yulaf maskesi resimli tarif makalemizde adım adım bu maskenin yapılışını anlattık. Yulaf yüz maskesi ciltteki fazla yağı azaltır, cildin nemini dengeler. Maskeniz yulaf ve baldan oluşuyor.Cilt bakımı için harika bir maskedir.

Yulaf maskesinin faydaları
* Yulaf cildi ölü hücrelerden arındırıp, derinmlemesine temizler.
*Cildin fazla yağını emip, neminin dengelenmesini sağlar.
*Siyah noktalar üzerinde de çok etkilidir.
*Antibakteriyel özleriyle sivilcelerle savaşır.
*Cildin pürüzsüz ve bakımlı görünmesine yardımcı olur.

Balın cilde faydaları
*Cilt hücrelerini onarıp, sağlıklı bir cilde kavuşmanızı sağlar.
*Cilt lekelerini giderir.
*Egzama, sedef gibi cilt hastalıklarıyla mücadele eder.
*Antibakteriyel özleri ile sivilceleri geçirir.
* Ciltteki yaşlılık etkilerini yok eder.
* Cilt yaralarının çabuk iyileşmesi için şifadır.
Malzemeler
2 yemek kaşığı yulaf
2 yemek kaşığı su
1 tatlı kaşığı bal
not: şayet yüzünüz küçükse bildirdiğimiz miktarların yarısını kullanın.

Yapılışı
Yulafı kahve makinesinden yahut blenderdan geçirip, öğütün.yulaf_maskesi (1)

2 yemek kaşığı yulafı bir kaseye boşaltın, kalanı cam kavanozda saklamak üzere kaldırın.yulaf_maskesi (2)

İçine 2 yemek kaşığı su ekleyin.yulaf_maskesi (3)

1 tatlı kaşığı balı da katıp, iyice karıştırın. Bal ciltte biriken bakterileri yok eder, akne tedavisi için doğal yöntemdir.yulaf_maskesi_tarifi

Cildinize uygulayıp, 10-15 dakika bekletin.yulaf_maskesi (5)

Ilık suyla yüzünüzü durulayıp, havlu ile cildinizi kurutun.yulaf_maskesi (6)

İşte bu kadar!

İlgili konular

Sivilce Nasıl Geçer, Ne Yapmalı? Tıklayınız Siyah Noktalardan Kurtulmanın 8 Doğal Yolu Tıklayınız Yüzdeki Leke Ve Sivilce İzleri Nasıl Geçer? Tıklayınız