15 Temmuz 2015 Çarşamba

Midyeli Tarifler

Deniz ürünleri içinde belki de en çok bilinen ve kullanılan lezzetir midye. Bazen bir seyyar satıcının tablasında, bazen lüks bir restoranın ya da balık lokantasının menüsünde, kimi zaman İspanyol pilavı paella içinde, kimi zaman da soğuk bir biranın yanında atıştırmalık olarak. İşte o midye lezzetleri tariflerinden bazıları.

Midye Buğulama

Malzemeler

50 adet midye 1 bardak beyaz şarap 2 bardak su 2 adet arpacık soğan 1 adet havuç 1 diş sarımsak 10 adet çekilmemiş tane karabiber 1 çay kaşığı kekik 1 adet defne yaprağı 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı tuz 4 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz 3 yemek kaşığı hazır çiğ krema 2 adet yumurtanın sarısı

Hazırlanışı
Midyeleri soğuk suda güzelce kazıyarak temizleyin. Kabukların arasına sıkışmış olan yosunları ayıklayın ve kabukları açık olanları ayırın. Midyeleri, şarap, su, soğan, havuç, sarmısak, karabiber tanesi ve defne yaprağı, maydanoz, kekik ile birlikte bir tencereye koyun. Ağır ağır kaynatın. Kaynadıktan sonra kapağını kapatıp, 5 dakika kadar hafif ateşte bırakın. Midyeler açılıncaya kadar tencereyi hafif hafif sallayın ve servis tabağına sıralayıp, sıcak tutun.

Tenceredeki suyu hızlı ateşte, yarı yarıya azalıncaya dek kaynatın. Tuz, karabiber, çırpılmış çiğ krema ve yumurta sarısını ilave edin, sonra ağır ateşte, sık sık karıştırarak, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Hazırlamış olduğunuz bu sosu midyelerin üzerine dökün ve sıcak olarak servise sunun.

Not: Tarif ve fotoğraf www.hurriyetaile.com/yemek-tarifleri sitesinden alınmıştır.

Zeytinyağlı Midye Dolması

Malzemeler

30-35 adet büyük midye 2 su bardağı pirinç (Her midye için 1 tatlı kaşığı pirinç hesaplayınız. İç malzemesini yine midye sayısına göre hesaplayın.) 1 su bardağı zeytinyağı 4 orta boy soğan 1 çorba kaşığı çam fıstığı 2 çorba kaşığı kuş üzümü Yarım demet maydanoz, dereotu 2 çay kaşığı kuru nane 2 çay kaşığı tuz limon 1 çay kaşığı tarçın, yenibahar, şeker

İç malzemesinin hazırlanışı:
Soğan rendelenir, maydanoz, dereotu sapları ince doğranır. Fıstıkla beraber zeytinyağı ile hafif pembe kavrulur. Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp birkaç kere çevrilir. İki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. 10- 15 dakika kapak kapalı olarak buharı ile demlendirilir.

İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, temizlenmiş üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu konup karıştırılır. Hazırlanan sebzelere doldurulur veya sarılır. Tencereye dizilip 2 bardak sıcak su konur. Orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir.

Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur (kurumaması ve parlak olması için). Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.

Midyelerin hazırlanışı:
30- 35 tane büyük ve siyah midyeye bir avuç tuz atılıp 1- 2 saat bırakılır. Sonra bıçakla kazınarak yıkanır. Midyelerin düz taraflarına bıçak sokularak kitap gibi ikiye açılır. İçindeki tüyler kesilip iyice yıkanır.

Hazırlanan zeytinyağlı dolma içi midyelere sıkıca doldurulup tekrar kapatılır. Tencereye yerleştirilip ölçülü suyu konur (2 su bardağı). Üzerine madeni bir tabak kapatılır. Sonra da tencerenin kapağı örtülerek orta ateşte pişirilir. Suyunu tamamen çekince yarım bardak şarap ilave edilir. Tencerenin kapağı tekrar kapatılıp 5- 10 dakika daha ateşte tutulur. Kapak aralanarak soğutulur. Midyeler birer birer silinip parlak olması için zeytinyağı sürülür. Kıvırcık yaprakları ve limon dilimleri ile tabağa yerleştirilir.

Not: Tarif www.nefisyemektarifleri.com sitesinden alınmıştır.

Domatesli Midye (Karaburun usulü)

Malzemeler:

50 adet taze midye, 1 su bardağı kırmızı veya beyaz şarap, 2 bardak su, 3 çorba kaşığı zeytinyağı. Mevsiminde toplanmış olgun, kabuğu soyulmuş, kırmızı domatesler veya yeterince domates salçası, karabiber, maydanoz.

Hazırlanışı:
Midyeleri iyice yıkayın. Varsa kumlarını kazıyın ve bir tencereye midyeleri yerleştirin. Üzerine şarabı ve suyu ekleyin. Yüksek ateşte, tencerenin kapağı kapalı olarak haşlayın. Daha sonra bir tavaya zeytinyağını koyun. Hafifçe kızınca suyu süzdürülmüş domatesleri ve ufalanmış acı biberi ekleyin. Bir kaşık yardımıyla domatesleri parçalayın. Ya da salça kullanın. Üzerine midyeleri ekleyin ve 5 dakika daha pişirin, tuzunu biberini eksik etmeyin.

Nedim Atilla
Gazeteci-Mutfak Araştırmacısı

Kaynak: www.nedimatilla.org

Midye Pilaki

Malzemeler

40 adet ayıklanmış midye, 4 soğan, 4 domates, 8-10 diş sarımsak, yarım bardak sızma zeytinyağı, yarım demet maydanoz, 1 limon, tane karabiber, tuz

Soğanı halka halka doğrayın ve zeytinyağında hafif pembeleşene kadar çevirin. İnce çentilmiş sarımsakları ve midyeleri ekleyin ve birkaç kez daha alt üst edin. Bu arada domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın ve midyelere ekleyin. 8-10 adet karabiberi kabaca dövün, tuzla birlikte ekleyin. Limon suyunu ve biraz da kabuğunun rendesini ekleyin. Kısık ateşte yarım saat kadar pişirin. Ateşten alır almaz ince kıyılmış maydanozu ilave edip soğumaya bırakın.

Midyeli Meyhane Pilavı

Malzemeler:

2 su bardağı pilavlık bulgur 1 adet patlıcan 2 adet domates 250 gram midye içi 2 adet sivri biber 1 çay bardağı maydanoz 2 yemek kaşığı tereyağı Kırmızı pul biber 2 su bardağı su Tuz Sıvıyağ

Hazırlanışı:
Patlıcanları soyup, dilimleyin ve tavada sıvı yağ ile patlıcanları hafif kızartın. Tereyağında, küp doğradığınız domates ve halka doğranmış biberleri tereyağında kavurun. Bulguru ekleyip 2 su bardağı su ekleyerek tencerenin kapağını kapatın ve pişirin. Dilediğiniz kadar tuz serpin. Pişmesine yakın, temizlenmiş midye içlerini, patlıcanları ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip harmanlayın. 2 dakika demlendirdikten sonra sıcak olarak servis yapın.

Midye Salatası

Malzemeler

100 adet midye, 1 demet maydanoz, yarım demet dere otu, yarım çay bardağı mayonez, 2 adet sivri biber, 1 demet taze soğan, 1 adet kuru soğan, 1 adet limon suyu, 1 çay kaşığı hardal, 1 çay kaşığı pul biber, yeteri kadar tuz

Hazırlanışı
Temizlenip, bıyıkları alınmış midyeler, iyice yıkanıp, süzülür. Çukur bir tencerede yağsız olarak, tahta kaşıkla döndürülerek pişirilir. Midyeler önce sularını salıp, sonra sularını çekerler. Domatesler küp küp doğranır, diğer malzeme çoban salatası hazırlar gibi hazırlanır. Midyeler ve salata, mayonez ile iyice karıştırılır. Arzu edilirse, mayoneze limon suyu, hardal, tuz ve kırmızı pul biber ilave edilebilir. Saltanın üzeri ince kıyılmış taze maydanozla süslenip, servis edilir.

* Yemek tarifi Sayın Eyüp Kemal Sevinç ‘ten alınmıştır.

Midye Tava

Malzemeler
500 gr ayıklanmış midye
2 yumurta
1 buçuk su bardağı un
1 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karbonat
Çöp şiş
Yapılışı
Ayıklanmış midyeler yıkandıktan sonra süzgeçte bekletilir. Üzerine yarım su bardağı un serpilip karıştırılır. Diğer bir kapta yumurta, tuz, karbonat çırpılır kalan bir su bardağı unla likit kıvamda bir hamur yapılır. Süzgeçteki midyeler bu hamur kabına alınır ve iyice hamura bulandıktan sonra çöp şişlere dizilir. Çöp şişlere dizilen midyelere tekrar un serpilir, kızgın olan yağda kızartılır. Afiyet olsun. (Tarif www.nefisyemektarifleri.com sitesinden alınmıştır.)

0 yorum:

Yorum Gönder