15 Temmuz 2015 Çarşamba

Boyoz

İspanya ’dan Anadolu ’ya, İzmir ’e göç eden Sefaradlar (Endülüs Yahudileri) beraberlerinde kendi yemek kültürlerini de taşımış, zengin Anadolu sofrasına katkıda bulunmuşlardır. Boyoz da bu lezzetlerden biridir.

İzmir ’de özellikle kahvaltılarda oldukça sevilen bol yağlı bir katmer veya çörektir boyoz. İspanyolca bohça anlamına gelen “bollos-boyos” kelimesinden dilimize yerleşmiştir. İzmir ’de geleneksel olarak sabahları haşlanmış yumurta ile yenilir.

Malzemeler

2 su bardağı un 1 su bardağı su 1 tatlı kaşığı sirke 1 tatlı kaşığı limon suyu Yarım tatlı kaşığı tuz 1 su bardağı sıvı yağı

Yapılışı
Yoğurma kabına unu koyarak ortasını havuz gibi açın. Su, sirke, limon suyu, 1 tatlı kaşığı sıvı yağı ve tuzu ekleyin. 10-15 dakika iyice yoğurun. Derin bir kaba 1 bardak sıvı yağı ekleyin. Yumuşak kıvamlı hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp 10 dakika bekletin. Hamur topağını yağdan alıp elinizle katmer hamuru inceliğinde, çay tabağı büyüklüğünde yuvarlak olarak açın. Hamurun 4 kenarını ortaya gelmek üzere katlayın ve hamurları hafif yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 15-20 dakika pişirin. Yanında kaynamış yumurta ve karabiber ile sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.

Not: Tarif www.nefisyemekler.net sitesinden alınmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder