Çırağan Amatör Meze Yarışması‘nda “Deniz Mahsullü Dolma” mezesi ile birinci olan Ayşe Gengönül‘ün tarifini yayınlıyoruz:
Malzemeler (4-6 kişilik):
1 adet küçük boy beyaz lahana 1 bardak pirinç 1 bardak ayıklanmış karides 1 bardak fileto balık (levrek-mezgit-palamut) 1 tatlı kaşığı tarhun 1 tatlı kaşığı dolmalık baharat 1 paket dolmalık fıstık ve üzüm 1 baş soğan (büyük) 1 bardak su (pirinç için) tuz, karabiber, şekerTarif
Lahana yapraklarını temizleyip haşladıktan sonra soğuması için bir kenara bırakın.
İçinin Hazırlanışı; Soğan ince ince doğrandıktan sonra zeytin yağında sotelenip içine ayıklanmış karides ve küp küp doğranmış fileto balıklar eklenir. Kuş üzümü, dolmalık fıstık ve baharatlar eklenir. Karidesin rengi değişinceye kadar çevrildikten sonra pirinç ve su eklenir. Suyunu çektikten sonra soğuması için bir kenara alınır. İç ve lahana yaprakları hazır olduktan sonra yapraklar bol malzeme ile sarılır, tencereye dizilir, üzerine şeker ve tuz ilave edildikten sonra (göz kararı) üzerini geçinceye kadar su eklenir ve dolma pişirilir ve dolapta soğumaya bırakılır. Limonla servis edilir.
Tarif sahibi: Ayşe Gengönül
44 yaşında, 2 çocuk annesi, iş kadını. Yemek yapmayı seviyor.
0 yorum:
Yorum Gönder